Van de redactie - jrg. 77-24

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 24
De kerkdienst bij de huwelijksvoltrekking van onze kroonprins met zijn Maxima stond zeer centraal. De beelden gingen over de hele wereld. De dienst had een Nederlands Hervormd karakter, zoals dat behoort bij onze vaderlandse geschiedenis en bij het huis van Oranje. Zich bewust zijn van de geschiedenis is voor elk individu en voor elke natie van groot belang. Een generatie die zich niet van haar geschiedenis bewust is en haar zingeving voor het leven in het 'hier en nu' tracht te vinden verarmt en verwildert in snel tempo. Is dat ook niet wat we zien in het dagelijks leven? Er is toch sprake van een snelle verloedering van het leven. De grofheid waarmee mensen elkaar soms bejegenen in het verkeer en op straat, de onbeschaafdheid van veel jongeren, de losbandigheid, vooral op seksueel gebied en de boosaardige vunzigheid in boeken en films, met name ons gepresenteerd via de commerciële televisie. Het is ongehoord en ongekend. Generaties voor ons hebben nooit gezien tot welke beestachtige onbeschaamdheid mensen van nu in staat zijn.

Klachten over de verwildering en de smeerlapperij op onze commerciële zenders - en ook soms via het publieke bestel - zijn terecht. Alleen, de werkelijkheid is dat deze dingen gepresenteerd worden, omdat er kennelijk een groot publiek mee wordt bereikt, dus hoge kijkcijfers.

Goed opgeleide mensen achter de schermen denken het allemaal uit en hebben de kanalen gegraven voor deze stroom van ongerechtigheden, die ons volk en ons vaderland bevuilen.

Dit is de generatie, die niets meer weet van de grotere waarden van het leven, van de levende God als Schepper van hemel en aarde, van de Here Jezus Christus als Redder der wereld van een toekomstig oordeel, waaraan een mens verantwoording moet afleggen.

Wie zijn geschiedenis kent, wie weet van onze christelijke erfenis en onze beschaving met haar christelijke wortels hoog houdt, zal inzien en toegeven dat ons dat grote ontwikkeling en voorspoed heeft gebracht. Door de Boodschap van het Evangelie zijn we gekomen uit dierenhuiden en berenvellen, uit analfabetisme en onwetendheid en zijn we mens geworden. De kerk en de bijbelse boodschap stonden en staan daarin centraal.

Daarom is het zegen voor ons land dat er gelukkig nog veel mensen zijn die van die geschiedenis weet hebben. Veertien dagen geleden, op de huwelijksdag van onze kroonprins werden we daar weer even bij bepaald. Een Duitse schrijver zei eens ' Was der Mensch sei, sagt ihm nur die Geschichte" - Wat de mens is, vertelt hem de geschiedenis. Daar zit veel waars in. Onze eigen vaderlandse geschiedenis leert ons dat we een rijke erfenis hebben. Leven in het bewust zijn van de geschiedenis is misschien wel de diepste betekenis van het "Eert uw vader en uw moeder". Een mens staat niet alleen in de wereld. Hij komt ergens vandaan. In ons vlees en bloed - tegenwoordig zeggen we: in onze genen - dragen we onze voorgeschiedenis mee.

De prachtige Hervormde kerk op de Dam in Amsterdam, de Nieuwe Kerk, bepaalde ons op de dag van het huwelijk, bij onze rijke geschiedenis, toen we veranderd werden door de Boodschap van het Evangelie, toen we voor de Here prachtige kathedralen bouwden om Zijn schoonheid en lieflijkheid en Zijn scheppende kracht op aarde te vermenigvuldigen.

In de godverlatenheid van het verleden plantte Hij Zijn Woord temidden van ons. In de kerk der eeuwen werd dit Woord meegedragen dwars door oorlogen, opstanden en hongersnoden heen. Hier, op mijn bureau, ligt mijn Bijbel, vertaald in mijn eigen taal. Alleen al de geschiedenis van dit Boek der boeken is een lang verhaal. Daarover na te denken, me dat bewust te worden, te bedenken dat dit boek de levens van zovelen blijvend heeft veranderd, zegt me dat daar eeuwen aan vooraf gingen. Die geschiedenis is heilsgeschiedenis … tot mijn heil te boek gesteld.

Namens de redactie
FtV