Van de redactie - jrg. 77-23

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 23
Het is feest in Nederland! De datum van dit nummer is 02-02-02 - de trouwdag van kroonprins Willem-Alexander en Maxima. Máxima heeft al bij haar eerste optreden, toen de verloving werd aangekondigd, in het hart van bijna elke Nederlander een speciaal plekje gekregen. Haar charme en warme persoonlijkheid doen weldadig aan. Ze bleek in staat in goed Nederlands vragen te beantwoorden, ook de moeilijke vragen over de politieke overtuiging van haar vader en zijn positie in de Argentijnse dictatuur van destijds.

De huwelijksdienst in de Nieuwe Kerk van Amsterdam is een Hervormde dienst, geleid door een Hervormde predikant, met de aanwezigheid en de deelname van een Rooms-katholieke priester uit Argentinië. Hij is een vriend van Máxima's familie.

Steeds weer kwam de vraag naar voren of Máxima nu ook “protestants” zal worden en hoe het gaat als er straks kinderen zouden komen. Zal de opvoeding Rooms-katholiek zijn of “protestants” - Nederlands Hervormd, dus. Willem-Alexander gaf bij verschillende vragen steeds hetzelfde antwoord: Onze eventuele kinderen worden Hervormd opgevoed. Máxima verklaarde in alle eerlijkheid dat voor haarzelf nog veel dingen onduidelijk waren als het ging om vragen en verschillen tussen Rooms-katholiek en Nederlands Hervormd geloven.

Wat is in dit verband echt belangrijk, vooral ook voor hen beiden? Dat ze in een levende relatie met de Here Jezus Zelf mogen leven. Het Evangelie is niet een stelsel van waarden en normen, hoewel we dat eraan kunnen en moeten ontlenen. Maar het Evangelie is veel meer. Het is de levensveranderende boodschap van de Here Jezus Christus. Die Boodschap van de hemel - het Woord van God - is het "zaad der wedergeboorte" (1 Petr. 1:23-25). Dat Woord moet vallen in het hart van een mens en door de Heilige Geest ontkiemen, zodat er nieuw leven wordt gewekt. Dat nieuwe leven heeft een mens niet van zichzelf. Dat komt vanuit het levende Woord Gods, dat ons als Evangelie verkondigd is.

Koningin Wilhelmina schreef in haar boek ‘Eenzaam, maar niet alleen’ dit:

"Er bestaat een hemelsbreed verschil tussen het vernemen van de Waarheid en het zich die eigen maken. Daar komt nog bij dat haast ieder mens zijn eigen beperkte ideeën meedraagt in zijn geloofsleven en dat hij die zeer moeilijk prijsgeeft. Er is moed toe nodig, alles los te laten ter wille van die Ene. Hoeveel onstoffelijke ballast voert men niet op zijn levensweg mee, die niets uitstaande heeft met de binding aan Christus, ja een gevaar is voor het innige contact met Hem en dit dreigt af te snijden. Toen God mij dit gaf in te zien, was mijn besluit dadelijk genomen. Ik wierp de ballast overboord en brak alle staketsels, die mijn opgang tegenhielden, tot de grond toe af. Christus leidde mij tot het beleven van die overweldigende Werkelijkheid, zoals één die voor het eerst de Boodschap verneemt. Wat dat betekent in een leven aan ongekende bevrijding, ruimte, blijdschap en aan algehele ommekeer is niet onder woorden te brengen”.

Onze ernstige en aanhoudende bede voor ons geliefde bruidspaar, Willem-Alexander en Máxima is, dat het getuigenis van hun onvergetelijke grootmoeder, koningin Wilhelmina, in hun leven werkelijkheid mag worden. Dat stijgt ver uit boven Rooms-katholiek of Nederlands Hervormd. Alles loslaten, ter wille van die Ene, de Here Jezus Christus, ja daar is moed voor nodig. Voor iedereen in welke positie, kerk of familie dan ook.

Onze oprechte en hartelijke gelukwensen op deze plaats voor dit unieke bruidspaar willen wij met onze bede verbinden.

Namens de redactie
FtV