Van de redactie - jrg. 77-17

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 17
De bijbelse profetie is actueler dan ooit. Kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland schrijven regelmatig het woord 'apocalyps' in relatie tot terreurdaden en de daarmee gepaard gaande angst onder de mensen. De Apocalyps is het laatste boek van de Bijbel, dat wij kennen als Openbaring. Het is alsof 't bijna collectief wordt aangevoeld dat we in de laatste dagen zijn aanbeland. Dat dit zo is behoeft in ons blad geen betoog. Juist daaraan willen we steeds weer aandacht geven.

Nu houden de Jehova's Getuigen zich daar ook mee bezig, zij het op een sektarische en sterk dwalende weg. Zij wijzen Jezus als God af en geven aan 'Zoon Gods' een eigen en onbijbelse invulling. Al vele malen hadden ze een datum vastgesteld, waarop de wereld ten onder zou gaan. Dat kwam steeds niet uit en iedere keer haakten veel aanhangers af. Het effect ervan is dat veel van deze mensen het Woord Gods geheel kwijtraken en dan ook het zicht op 'de laatste dingen'. Gelukkig ken ik ook een aantal ex-JG die Het Zoeklicht met vreugde lezen en de Here Jezus hebben leren kennen.

Nu horen we weer van een nieuwe sekte in ons land, waarvan de aanhangers allerlei speculaties geloven over het einde van deze bedeling, de opname van de Gemeente van Christus en de komende oordelen. Kinderen gingen niet meer naar school en sommigen hebben hun baan al opgezegd. Dit jaar zou het toch allemaal gebeuren. Kranten schreven er uitgebreid over. De boodschap van de sekteleider luidt steeds: "Sluit je bij mij aan - hij noemt zichzelf Elia - dan zit je goed-. Hij isoleert mensen op sluwe wijze van hun omgeving, familie en vrienden, zodat ze helemaal gefocust raken op zijn leer. Hij creëert een boze vijand, vooral andere christenen, buiten de eigen aanhang. Daar deugt niemand meer van. Alleen de groep bij hem aangesloten zit goed. Zij die hem echt geloven krijgen zo helemaal een blinde vlek voor hun grote leider. Hij duldt geen enkele tegenspraak of kritische vragen - zo vertelden mij 'insiders' - want dan wordt men er gelijk uitgesmeten. Hoewel dit jaar aan alles een einde komt noemt hij wel zijn bankrekening, waarop mensen geld kunnen storten. Ik weet van mensen die hun huis hebben verkocht en de opbrengst aan de sekteleider hebben gegeven. Hoe tragisch!

De grote vijand van God en mensen, de duivel, is de grote 'diabolos', dat is de 'dooreenwerper'. Hij gooit de dingen door elkaar zodat mensen de waarheid van Gods Woord niet meer helder zien. Nu de dingen van de eindtijd zo actueel zijn komen er ook steeds meer van dit soort 'dooreenwerpers' - handlangers van de grote vijand van de Here. Zij ridiculiseren de boodschap van de Bijbel in de ogen van velen en maken Gods Woord ongeloofwaardig.

Ze nemen altijd een deel van de waarheid waarmee ze aan de haal gaan voor het eigen belang. Ze zijn er meester in om dat eigen belang te verdoezelen in een houding van nederigheid. Over de hele wereld zijn er zeer veel van deze misleiders op dezelfde wijze bezig. Velen zijn ook te vinden op het internet onder allerlei namen. Zei de Here Jezus niet dat er dit soort valse messiassen en valse profeten zullen komen, die in eigen naam profeteren?

De Gemeente van de Here Jezus, die in allerlei kerken en kringen is verborgen, laat zich echter niet opjagen, noch misleiden. Ieder schaap van Zijn kudde kent de stem van de Herder. Het is laat op Gods klok en dat weet de kudde ook. Maar in de laatste fase van de nacht zingt zij met een gerust hart de liederen van de nieuwe morgen.
God is getrouw, zijn plannen falen niet.
Hij kiest de Zijnen uit en roept die allen.
Die 't heden kent, de toekomst overziet,
laat van Zijn woorden
geen ter aarde vallen.
En 't werk der eeuwen, dat Zijn Geest
omspant, volvoert Zijn hand.


Namens de redactie
FtV