Van de redactie - jrg. 77-16

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 16
Wereldwijd wordt er gesproken over apocalyptische gebeurtenissen en verschijnselen op aarde. De mensheid, die in onze westerse wereld op hol geslagen leek in een geld- en sekscultuur, lijkt een halt te zijn toegeroepen. Angst alom over de dingen die gaan gebeuren. Deed men voorheen, ook in christelijke kring soms wat lacherig en badinerend over simpele zielen die de Schrift letterlijk nemen, de feiten vaagden die houding weg. Mensen vragen in kerken aan hun voorgangers naar het profetisch Woord en de duiding ervan voor vandaag. De wereld is in angst over biologische aanslagen, oorlogsdreiging en economische rampspoed. De veelheid van berichten over mogelijke toekomstige gebeurtenissen zijn overstelpend. Ook wetenschappers houden rekening met de eindigheid van deze wereld en van onze cultuur. Een opmerkelijk krantenbericht van onlangs:

----

NRC: De mensheid haalt het volgende millennium niet.
LONDEN, 16 OKT. „De mensheid zal het volgende millennium niet halen. Er zal een virus ontstaan lat alles en iedereen uitroeit. Tenzij we kolonies gaan stichten in de ruimte."
Dit zijn de woorden van de internationaal zeer gerenommeerde Britse natuurkundige Stephen Hawking in een vandaag verschenen artikel in de Britse krant The Daily Telegraph.
De fysicus schrijft verder dat de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september verschrikkelijk waren, maar dat die geen bedreiging vormen voor de mensheid. Kernwapens noemt hij veel gevaarlijker. De grootste bedreiging van de mensheid is volgens Hawking echter de gentechniek. „Voor nucleaire wapens zijn 'grote opslagruimtes nodig. Gentechnieken kunnen daarentegen in ieder klein laboratorium worden toegepast."
Hawking werd wereldberoemd met zijn boek Een korte geschiedenis van de tijd. Omdat dit boek erg ingewikkeld is, komt er een speciale versie voor kinderen. (DPA)

-----

Daar gaat het over duizend jaar verderop in de geschiedenis, maar het feit dat een pop-wetenschapper - waarschijnlijk voor eigen veiligheid - durft schrijven over de eindigheid van onze wereld, hoewel dat in dit beeld nog ver weg wordt geprojecteerd, is opmerkelijk.
Bij dit alles is de christen, die de Bijbel als Gods onfeilbaar Woord gelooft, nuchter en vol vertrouwen. Want deze wereld is in Gods hand. De komende Christus "draagt alle dingen door het Woord Zijner kracht" (Hebr. 1:3).

Namens de redactie
FtV