Van de redactie - jrg. 77-14

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 14
Het thema van onze Toogdag was: "Ontwaak, gij die slaapt". De boodschap was helder, want de tijd van de Wederkomst van Christus is aanstaande. Maar wie had toen kunnen bevroeden dat drie dagen later de hele wereld op haar grondvesten zou schudden, duizenden mensen de dood werden ingejaagd, en een veelvoud daarvan in diepe rouw zou worden gedompeld. De klap was zo hevig, dat de gevolgen ervan wereldwijd worden gevoeld. Het economisch hart van de vrije wereld, New York, werd getroffen en het Wereldhandelscentrum werd weggevaagd. Het machtige Pentagon deels verwoest, Amerika’s macht gebroken en ons aller veiligheid blijvend twijfelachtig. In één uur tijd is de wereld veranderd en de dingen zullen nooit meer worden wat ze voordien waren.

In ons vorige nummer voegden we een inlegblad bij, omdat Het Zoeklicht toen al gedrukt was en klaar lag voor verzending. In enkele uren tijd, dankzij de hulp van de drukkerij en haar medewerkers, konden wij dit inlegblad zo snel bij u in de bus krijgen. "De stad is gevallen" - zo refereerden we aan het oordeel over Babylon in het boek Openbaring. Niet om de dingen in dit boek uitgebreid te verklaren, maar om snel en adequaat te wijzen op het profetisch Woord. Dit zijn niet zo maar alledaagse dingen. De hele wereld is getroffen. Er blijkt een groot netwerk van zeer boosaardige mensen te bestaan, die onder ons wonen en die erop uit zijn onze vrijheid, ja ons leven, te verwoesten. Al worden de daders gepakt dan is dat niet het einde van de dreiging en terreur.
"De duivel is neergedaald in grote grimmigheid, wetende dat hem nog weinig tijd rest" (openb. 12:12). Van hem bezeten mensen zijn bereid in sluwe zelfmoordacties velen in hun dood mee te slepen, met als enige doel te verwoesten en te verdelgen.

De dingen volgen elkaar snel op. New York is een vóórvervulling van de dingen waarover het laatste bijbelboek spreekt. Mensen zijn bang. wereldwijd bang, voor de dingen die nu allemaal gaan gebeuren. In die angst en onzekerheid blijft ons één ding over: het Evangelie te verkondigen, aan de hand van het profetische Woord! Zoals Petrus dat al deed op de Pinksterdag. Hij haalde het einde der dingen naar voren(!) en sprak: 'Dit is het waarvan de profeet Joël sprak: 'De zon zal veranderen in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en doorluchtige dag des Heren komt' (Hand.2:20). Dreigende woorden van Petrus, verschrikkelijke dingen, maar dwars daar doorheen klinkt: 'En het zal zijn, dat al wie de Naam des Heren aanroept, behouden zal worden". In de voorvervulling van Openbaring 18 moet ook vandaag het Evangelie klinken: “Bekeert u!”

Die kans werd grotendeels gemist in de herdenkingsbijeenkomst voor de televisie, waarin zelfs een moslimleider het woord kon voeren. Het profetische geluid werd niet gehoord van de lippen van hervormde, gereformeerde en evangelische sprekers in die bijeenkomst. De geestelijke strijd in de hemelse gewesten en op aarde, waarbij de lijnen lopen naar het Midden-Oosten en Israël, bleef onvermeld. Zelfs de Naam van Jezus Christus was spaarzaam te horen.

Het wordt tijd dat de Kerk moed vat en gehoor geeft aan de woorden van de apostel Paulus: "Ontwaak, gij die slaapt". Die boodschap, zei dominee P. Vermaat op onze Toogdag, is gericht tot de kerk en daarom tot ons allen. Mogen onze kerkleiders vandaag die weg verkiezen bóven de eer van mensen, regeringen en hoogwaardigheidsbekleders. Het is tijd voor een diepe verootmoediging, zodat mag klinken: "Land, land, land, hoort des Heren Woord".

Namens de redactie
FtV