Van de redactie - jrg. 77-04

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 4
Het huwelijk is voor de één een bron van geluk en levensvreugde en voor de ander soms letterlijk een hel op aarde en daar zijn dan nog vele varianten tussenin. Dit geldt ook christenen. De huwelijksnood onder gelovigen kan zo hoog oplopen dat het tot een echtscheiding leidt. Helaas komt dit in onze tijd ook onder gelovigen steeds vaker voor. Vandaar de titel: “Help! Het huwelijk”. Om allerlei uiteenlopende redenen staat het huwelijk onder druk en heeft hulp nodig, vooral in een hernieuwde waardering. Het huwelijk vindt zijn oorsprong in de Bijbel. Het is een scheppingsordening. Het is door de Here Zelf ingesteld, toen Hij de mens maakte naar Zijn beeld. “Man en vrouw schiep Hij hen” en samen zijn ze beelddrager Gods. De voortschrijdende mis- en ontkenning van Gods Woord leidt ook tot de ontkrachting van het huwelijk. Dat betekent weer een verdere verzwakking van de Gemeente van Christus en daardoor ook van onze samenleving.

Die hulp en die hernieuwde waardering zou vooral van onze overheid moeten komen. Maar het is nu juist onze overheid, die het huwelijk schandelijk heeft beschadigd en deze inzetting Gods heeft ontkracht en onherkenbaar verminkt. Onze overheid heeft namelijk de verbintenis tussen twee mensen van hetzelfde geslacht een 'huwelijk' genoemd en op gelijk niveau gebracht van het huwelijk in de oorspronkelijk betekenis van het woord. We spreken nu van een 'homohuwelijk'. Binnen korte tijd zal dit in onze samenleving als volkomen acceptabel worden gezien. Veel andere landen in Europa zullen ons voorbeeld volgen onder druk van de homolobby, die zeker kan zijn van de televisie als propaganda-medium. Maar het is en blijft allerminst acceptabel, omdat het ten enenmale niet met een huwelijk vergeleken kan worden. Het is een gruwel die hoort bij het Babylon van de eindtijd en het Sodom en Gomorra uit de geschiedenis.

Voor beide gemeenschappen geldt het oordeel van God, waarover men huivert als men leest hoe verschrikkelijk dat zijn zal.

Het huwelijk heeft met de geschapen werkelijkheid te maken van man en vrouw - door de Schepper! Het heeft te maken met het voortbrengen van een nageslacht, zoals God dit heeft bedoeld. Het heeft te maken met heel de geschapen werkelijkheid, waarin de Here God al scheppend zijn continuïteit heeft gelegd, zodat het voortbestaan van de geschapen wereld in de schepping zelf is vastgelegd. Hij heeft Zijn Geest verbonden aan die continuïteit, zodat Hij van Zijn Geest geeft in elk mens dat wordt verwekt (Jac. 4:5) in het samengaan van man en vrouw. Maar zoals het was in de dagen van vóór de zondvloed, zo is het in de eindtijd. De gevallen engelen uit de hemelse gewesten zijn neergedaald tot de kinderen der mensen. Uit die gemeenschap ontstaat de mens der wetteloosheid, waarvan de Here zegt: “Mijn Geest zal niet altoos in de mens blijven” (Gen. 6:1-3).

We leven in de laatste dagen en daarom moet de Gemeente van Christus leven in heiligmaking en volkomen toewijding aan de Here en aan Zijn geboden. Vanuit die levenskracht mogen we getuigen van Hem “die komt, om te oordelen de levenden en de doden”.

Moge Hij ons allen daartoe van Zijn Geest geven.

Namens de redactie
FtV