Van de redactie - jrg. 76-19

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 19
De zogenaamde donkere dagen voor Kerst zijn weer begonnen. In ons plekje op aarde betekent dat korte dagen en lange nachten. Velen zien snakkend uit naar het voorjaar. Voor hen mag het een troost zijn te bedenken dat we over twee weken al weer de kortste dag voorbij zijn. We gaan dan weer de goede kant op.

In deze donkere dagen leven we in de Adventsverwachting. Dat is toch wel veelzeggend. In deze donkere wereld is het Licht gekomen. De Here Jezus, Hij is het Licht der wereld, kwam om de duisternis der zonde te overwinnen. Sterker nog: om de vorst der duisternis te overwinnen. Hij kwam in de 'volheid des tijds' (Ga1.4:4). Hij werd wel verwacht, want het stond in de Schrift, maar men hield er niet concreet rekening mee. Het zou nog wel duizenden jaren kunnen duren. Zo spreken gelovigen vandaag soms ook. Alsof er geen 'tekenen van de tijd' zijn, die de komst des Heren en de Opname van de Gemeente vooraf gaan, precies zoals de Schrift ons leert. Het schijnt aan velen helemaal voorbij te gaan.

Zo was het ook bij de eerste komst. De tijd was 'vol' en de ware gelovigen, die een levende relatie met de Here hadden, wisten dat de tijd vol was (Luc. 2:25). Maar de geestelijke leiders en de inwoners van Jeruzalem - hoewel ontsteld door de berichten (Matth.2:2) - gingen gewoon door met de alledaagse dingen terwijl de Messias was geboren in Bethlehem.

Vandaag mogen alle ware gelovigen, overal ter wereld, ook weten dat de tijd vol is. We leven in de dagen van de vervulling van wonderbare beloften: de opname van de Gemeente (Joh. 14:3), de komst van de Antichrist - met alle verdrukking die dan komen zal - en de Wederkomst voor Israël van de Here Jezus Christus.

Het dramatische scenario van de eindtijd, zoals door de profeten uitgesproken, lijkt zich in onze dagen steeds duidelijker af te tekenen. De strijd om Jeruzalem houdt de grote wereldpolitiek bezig. De Verenigde Naties heeft Israël keer op keer veroordeeld. Europese leiders en de Europese Unie ventileren ook steeds hun standpunten over Jeruzalem en de Islamitische eisen op de Tempelberg. Alle puzzelstukken uit de profetie vallen zo op hun plek.

In deze tijd is het Advent 2000 geworden. We zijn op weg naar het Kerstfeest. We vieren Zijn komst en zien tegelijkertijd uit naar Zijn wederkomst. Moge de Here ons daarin zegenen en onze ogen steeds meer openen voor Zijn tekenen.

Namens de redactie
FtV