Van de redactie - jrg. 76-12

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 12
Vanaf het begin wordt ons blad uitgegeven 'onafhankelijk van enige kerk of richting'. De oprichter, broeder Johannes de Heer, is zijn leven lang lid geweest van de Nederlands Hervormde kerk, de 'vaderlandse kerk'. De bekende 'linkse' dominee J.J. Buskes zei van hem: "Hoevelen heeft hij niet geleid tot een leven in de verwachting van de Toekomst des Heren. Men kan gerust zeggen dat deze boodschap aan het begin van deze eeuw in de kerk zelden werd gehoord". De Hervormde synode zond aan Johannes de Heer op zijn negentigste(!) verjaardag een gelukwens en bedankte hem hartelijk voor "zijn getuigenis aangaande de Wederkomst van Christus en de bereidheid om met blijdschap zijn toekomst tegemoet te gaan". Men zei er tevens bij, dat hij heeft meegewerkt aan "een nieuw verstaan van de bijbelse boodschap”. Dezelfde dominee Buskes schreef over hem: "We kunnen ons slechts schamen dat we als kerk zovele jaren niet naar zijn getuigenis hebben willen luisteren…"

Wat is het jammer dat die erkenning van de boodschap die Johannes de Heer bracht zó laat is gekomen, aan het einde van zijn leven. Fijn, dat het toch klonk uit de monden van sommige prominenten in de Hervormde kerk van de jaren '50. Jammer, dat hij niet werd gevraagd op de kansels van de grote kerken in ons land om daar, omringd en gesteund door predikanten en kerkenraden, de blijde boodschap van de Toekomst des Heren te verkondigen. Daarmee is een rijke zegen aan de kerk en haar leden onthouden. Met alle gevolgen van dien.

Ik vroeg mij dezer dagen af of niet hetzelfde is gebeurd met de grote evangelist Dr. Billy Graham. Hij is nu oud en zwak. In ons land is het sinds de jaren '60 niet meer mogelijk geweest kerkelijke steun van enige importantie te verwerven om hier een grote evangelisatie-campagne te organiseren. De vloedgolf van de nieuwe vrijzinnigheid in de kerken sinds die tijd zorgde voor een arrogante houding van de kerk tegen de 'zieltjeswinnerij' van Dr. Graham. Men deed het af met 'typisch Amerikaans' en 'onnozel fundamentalisme'. De grote conferentie van evangelisten uit de hele wereld, Amsterdam 2000, kreeg veel aandacht in de media. Opvallend positief ook in het Nederlands Dagblad - Vrijgemaakt Geref. Dat is een verblijdende zaak. Er was ook heel veel moois te melden over deze conferentie. Een predikant schreef in zijn kerkblad - het ND nam dit over en ik citeer hem vrij -"Moeten we ons niet schamen dat we als kerken en als predikanten ons altijd zo arrogant hebben opgesteld tegenover deze grote man Gods, die zich er niet voor schaamde een eenvoudig en onversneden Evangelie te verkondigen aan een wereld in nood?".

Johannes de Heer werd pas op hoge leeftijd geëerd door de kerk, vanwege zijn boodschap. Tijdens zijn actieve leven werd hij echter veel vaker en soms met scherpe bewoordingen bekritiseerd, bestreden en als sektariër afgedaan. Gebeurt nu hetzelfde met Dr. Billy Graham? Nu zijn actieve leven als prediker, met gezag van God bekleed, teneinde loopt krijgt hij pas enige waardering. Wat is dat toch onder ons? Waar is de gehoorzaamheid aan Gods Woord: Samen met alle heiligen…"? Hebben we hier te lande dan zó weinig herkend van Gcds werk in de wereldwijde bediening van deze gezalfde dienstknecht?

Namens de redactie
FtV