Van de redactie - jrg. 76-10

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 10
We kunnen gerust zeggen dat Henk Schouten is opgegroeid met Het Zoeklicht. Thuis werd Het Zoeklicht gelezen, vader - ds. Jac. Schouten - sprak regelmatig op bijeenkomsten van Het Zoeklicht, kortom zoon Henk is met de boodschap van Het Zoeklicht zeer vertrouwd geraakt. Maar dat hij de algemeen directeur van het werk zou worden had hij zich vroeger niet kunnen indenken. Toch is dat nu het geval. Vorige maand vestigde het gezin Schouten zich in Doorn, nadat van Hoogeveen en vooral van de Baptistengemeente waar ds Schouten de afgelopen dertien jaar de voorganger was, afscheid was genomen.

Dominee worden was niet de eerste keuze van de jonge Henk. Hij ging naar de MTS en studeerde bouwkunde. Daarna zou het de HTS worden. Daar kwam niets van. Wel behaalde hij het MTS-diploma, maar in het laatste jaar, gedurende een praktische stage op de bouw, gebeurde er een ongeluk dat dieper ingreep dan Henk zelf eerst dacht. De bouwkraan haakte aan bij zijn windjack en voordat hij om hulp kon roepen hing hij tussen de vierde en de vijfde etage van het in aanbouw zijnde pand. Onder hem gaapte de diepte met overal uitstekend betonijzer als dolken, die op hem wachtten. In een oogwenk besefte Henk dat het einde was gekomen. Alles liep gelukkig goed af. Kort daarna werd in de kerk gezongen "Ik weet dat mijn Verlosser leeft". Henk, als jongen van vijftien al gedoopt, werd bij het laatste couplet innerlijk geraakt, zijn stem stokte en op dat moment kwam een diep besluit, bij die woorden: "Gij die nog niet voor Jezus leeft, neemt aan het leven dat Hij geeft. Geen leven zonder Hem. Hij leeft, Hij roept u: 'Komt tot Mij'. Voor Henk was de keuze gemaakt. Hij ging theologie studeren, aan het Baptisten Semenarie 'De Vinkenhof' en aan de Rijksuniversiteit in Utrecht. Zijn eerste Gemeente werd Deventer, waar hij vijfen-half jaar met vrucht mocht werken. Toen kwam het beroep naar Hoogeveen. In zijn dertien jaar trouwe dienst groeide de Gemeente zodanig, dat er een tweede Gemeente in Hoogeveen gesticht moest worden. Niet alles is altijd van een leien dakje gegaan. Er kwamen grote spanningen onder de Baptisten in ons land. De zogenaamde moderne theologie liet ook hen niet onberoerd. Henk werd voorzitter van het Evangelisch Beraad, dat beoogde de bijbelgetrouwe koers vast te houden en een dam op te werpen tegen het onbijbelse modernisme. Dat mocht eveneens vruchtdragen, zodat dit Beraad later kon worden opgeheven omdat de doelen waren verwezenlijkt.

Ds Schouten werkt al bijna vier jaar mee aan ons blad als redacteur. Desgevraagd zei hij, nu ik hier een paar dagen aan de slag ben heb ik wel gezien dat er veel werk voor mij ligt te wachten. Betty, zijn vrouw, werkt ook dagelijks actief mee, vooral als gastvrouw op Het Brandpunt. De twee jongens waren direct enthousiast over Pa's nieuwe roeping. Bastiaan is meegekomen naar Doorn en gaat biologie studeren in Wageningen; Maarten blijft in het Noorden om zijn studie chemie te voltooien. En Victor, de hond? Die vindt alles best.
Wij wensen dominee Henk Schouten, zijn vrouw Betty en de jongens een heel gezegende toekomst in het mooie werk van Het Zoeklicht.

Namens de redactie
FtV