Van de redactie - jrg. 76-09

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 9
Als men in boeken over de kerkgeschiedenis leest, komt men onder de indruk van de grote daden die God gedaan heeft door mensen. Ogenschijnlijk kleine zaken, ideeën of opvattingen groeiden soms uit tot ontwikkelingen in de breedte van de kerk, soms wereldwijd. Zo is het met ons persoonlijk leven ook. Onze woorden en onze daden kunnen ongekend grote gevolgen hebben in het leven van mensen om ons heen. Dat kan ook gebeuren met ons blad, Het Zoeklicht, en soms gebeurt dat ook. Soms mogen we er iets over horen, uit één of andere uithoek van de aarde, waar ons blad ook komt. Zo schreef een zendelinge in een Afrikaans land dat ze een artikel uit ons blad had vertaald in de inheemse taal van dat land en het had laten drukken - tienduizenden exemplaren - en het had uitgedeeld onder de mensen. Het had haar zo aangesproken en het was zo van toepassing om de situatie in het land waar ze al tientallen jaren werkzaam is. Zoiets te mogen horen is zeer bemoedigend. Mag zo ook wereldwijd ons blad eraan meewerken dat mensen, voorgangers en kerken de ogen worden geopend voor de kracht van Gods Woord, de waarheid en de werkelijkheid van de profetie en de toekomst des Heren en christenen wakker en waakzaam mogen worden, omdat de komst van de Here Jezus zeer nabij is.

De terugkeer van Israël uit de volkeren-wereld is het grote thema van de profetie. Mozes sprak er al van, de vier grote profeten - Jesaja tot en met Daniël - hebben het als hoofdthema en de twaalf kleine profeten van het Oude Testament hebben het als climax van hun profeteren. Het is desondanks verwonderlijk dat er in de grote stromingen van de theologie geen plaats is voor een herstel van Israël en een nieuwe rol voor het volk der joden in de eindtijd. Sterker nog: het is vaak ontkend en bestreden. Dat is moeilijk te begrijpen. Want datzelfde Woord van God en de monden van dezelfde profeten hebben de verstrooiing van Israël onder volkeren vóóraf voorzegd. Zoals zij spraken is het ook geschied. Niemand zou toch bedenken die profetieën weg te redeneren of te vergeestelijken. Welnu, als dat niet kan met de profetie over de verstrooiing moet het evenmin kunnen met de profetie over de terugkeer en het herstel. De profeet zegt immers: "Hoort het Woord des Heren, o volken, verkondigt het in verre kustlanden en zegt: Hij, die Israël verstrooide zal het verzamelen en het behoeden als een herder zijn kudde. Want de Here maakt Jacob vrij en verlost hem uit de macht van wie sterker is dan hij. Zo komen zij jubelend op de hoogte van Sion en stromen toe naar het goede des Heren…" (Jer. 31:10-12).

"Zie, Ik verzamel hen uit de landen, waarheen Ik hen in mijn toorn en gramschap en grote verbolgenheid zal verdreven hebben- (Jer.32:37).
Zoals Ik al deze zware rampspoed over dit volk gebracht heb, zó breng Ik over hen al het heil, dat Ik over hen verkondig" (Jer.32:42).

Door iemand, echter in een ver verleden, ergens in de kerkgeschiedenis, werd ooit de profetie van Israëls terugkeer en herstel vergeestelijkt; tegen alle regels van de hermeneutiek in! Dit kwam in de theologische boeken en zo werd een ogenschijnlijk kleine gebeurtenis tot een fenomeen dat eeuwenlang wereldwijde en zeer tragische gevolgen heeft gehad.

Mag ons blad en ons werk eveneens een grote reikwijdte hebben onder Gods volk, de kerk van Christus en zo tot diepe zegen zijn en steeds meer worden voor heel velen.

Namens de redactie
FtV