Van de redactie - jrg. 76-08

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 8
De activiteitenlijst voor het nieuwe seizoen, dat na de zomer begint, groeit met de week. Zoeklichtavonden en -dagen, seminars, de toogdag op D.V. zaterdag 21 oktober a.s. om maar een paar dingen op te noemen. Maar vooral willen we hier ook noemen de bijzondere Zoeklichtdag voor de Friezen, die we in Leeuwarden hopen te houden op woensdag 12 juli - volgende week dus.

Deze weken zijn wel heel bijzonder voor Friesland. Heel veel Friese emigranten uit Canada en Amerika zijn in het kader van Simmer 2000 in Friesland teruggekeerd. Speciaal voor deze gelegenheid is er een Zoeklichtdag in de Kurios-kerk in Leeuwarden. Er is een middagsamenkomst die om 16.00 uur begint en een avondsamenkomst die om 20.00 uur begint.

Veel emigranten zijn Het Zoeklicht blijven lezen, zowel in Canada en Amerika alsook in landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Onder hen zijn ook heel wat Friezen. Regelmatig ontvangen we van Nederlanders in het buitenland brieven. Wat is het dan een voorrecht van hen te horen dat ze door ons blad zo'n grote zegen ontvangen. Ze horen veel over de afval in Nederland, over de groeiende criminaliteit en de drugswereld van Amsterdam. Maar ook de sterk groeiende vrijzinnigheid binnen onze kerken baart heel wat emigranten grote zorgen. Velen schreven ons hoe blij ze dan zijn met Het Zoeklicht, dat steeds een bijbels geluid laat horen waarin ze zich herkennen. Dat is goed nieuws uit eigen land, voor hen daar ver in de vreemde. We horen ook van mensen die artikelen vertalen en ze dan verspreiden in hun kerk aldaar.

Die vrijzinnigheid en het loslaten van de Bijbel als het gezaghebbende Woord van God wordt natuurlijk ook gevonden in kerken buiten ons land. Bezorgde christenen in Canada en Amerika laten ons dat steeds weer weten.

De vrijzinnigheid en de zogenaamde 'moderne' bijbelopvattingen laten lege harten en levens na en leiden uiteindelijk tot het einde van de kerk. Op de kerk als instituut is veel kritiek, maar elke christen heeft het nodig om binnen een kerkelijke structuur - de Gemeente - zijn geloof te beleven. Wordt die kerk van binnenuit uitgehold door leringen en opvattingen die aan de Bijbel vreemd zijn, dan moet ook binnen deze kerk krachtig getuigd worden tégen de goddeloze opvattingen en vóór de Christus der Schriften en een leven met Hem. De kracht van de Heilige Geest zal ons daarin steeds weer bijstaan. We mogen dan binnen onze eigen kerken bidden voor en hopen op een opwekking. Ook dat is in een moderne samenleving als de onze zeker mogelijk. Ook in datzelfde Canada en Amerika vinden kleine en hele grote kerken, met een krachtige bijbelse prediking, met groei van de kerk, zowel in ledental als in de diepte. Veel boeken en theologische werken komen daar vandaan en het is een vreugde om het te lezen. Vanuit een gezond bijbels denken zo de instrumenten aangereikt te krijgen om als christen te overleven in weer en wind. Dat is een bron van grote vreugde. Want bij alle vrijzinnigheid staan bijbelgetrouwe christenen geenszins met lege handen. De God van de Bijbel heeft ons Zijn Geest gegeven om ons toe te rusten met Zijn gaven en schatten. Vanuit die enorme rijkdom mogen we hen, die niets hebben en verkommeren in een vrijzinnige omgeving, troosten en bemoedigen om Gods Woord te blijven geloven en vertrouwen. Mag ons blad daaraan ook steeds een bijdrage leveren.

Namens de redactie
FtV