Van de redactie - jrg. 76-06

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 6
We vieren het Pinksterfeest! Een feest van vreugde, want de Here Jezus maakte Zijn belofte waar: "Gij zult ontvangen de kracht des Heiligen Geestes die over u komen zal" (Hand. 1:8). Door de komst van de Heilige Geest is het mogelijk geworden om te leven als Gods kinderen. Sinds de Pinksterdag is er de Gemeente van Christus op aarde, die Zijn leven blijvend in zich heeft. Die Gemeente wordt 'Zijn lichaam' genoemd, waarvan Hij het Hoofd is. Net als bij een lichaam, wordt ook de Gemeente vanuit het Hoofd bestuurd. Wat het Hoofd wil en zegt en beveelt, dàt moet geschieden. Het lichaam gehoorzaamt slechts het Hoofd. Het Lichaam kan niets van zichzelf, maar doet enkel en alleen wat het Hoofd wil. Zó bedoelt de Here het ook de Gemeente.

Nu de praktijk. Wat zijn we dan ver van huis! Welke gemeente kan zich beroepen op deze geweldige dingen en zeggen: 'Dit wordt bij ons gevonden”. Wie kan dit in zijn of haar persoonlijk leven zeggen? Hoe komt het toch dat de praktijk van ons leven zo ver afstaat van wat de heilige Schrift ons wil leren te doen? Er is maar één oorzaak: zonde. Het zijn 'zonden', die een gezond leven met Christus - een 'leven door de Geest' - in de weg staan.

Wij brengen met dit Pinksternummer tevens een boekje uit met als titel "Leven door de Geest - Wat is dat? ' Het gaat diep in op de praktijk van het zondeprobleem en de oplossing ervan. Voor de werkelijkheid van de heersende zondemacht in ons leven moeten onze ogen geopend worden. Het is vaak niet te signaleren met onze natuurlijke vermogens, omdat het dieper zit, dieper binnenin ons. Daar kan alleen de Heilige Geest, die in elke ware christen woont, aan reiken. De Here wil door Zijn onderwijs in de Schrift dat dan ook bereiken in ons leven. Het werk van de Geest in ons gaat niet zonder strijd. Hij wil in ons leven heersen, maar Hij 'heerst temidden van Zijn vijanden" (Ps. 110:2) - "totdat Hij alle vijanden onder Zijn voeten zal hebben gelegd" (1 Cor.15:25). Deze woorden zijn van een diep profetisch gehalte. Ze slaan op het toekomstige koningschap van de Here Jezus, maar vandaag willen we het ook toepassen op ons christenleven.

Toen de Pinksterdag aanbrak werden allen vervuld met de Heilige Geest (Hand. 2:4). Moge de Heilige Geest ook uw leven geheel vervullen. De weg daartoe is de weg naar het heiligdom. Vandaar een hartelijke aanbeveling van bovengenoemd boekje, een wegwijzer: "Leven door de Geest - wat is dat?" (Zie artikel “Leven door de Geest”).

Wacht gij op de volle zegen van des Heil'gen Geestes kracht
Wilt g' een vat zijn tot Gods eer?
Ziet ge uit naar overwinning en meer vrucht Hem toegebracht
In uw arbeid voor de Heer?

Refrein: Waarom langer dan in geestes armoe leven?
Daar de Heer toch altijd meer heeft om te geven?
't Staat ook duid'lijk in Zijn Woord geschreven
Wordt vervuld, wordt vervuld, wordt vervuld!
Wordt vervuld met Geesteskracht.

Breng uw leven als een vat dat rein gemaakt is door Zijn bloed
Ga gelovig tot Hem nu!
Opdat Hij uw vat kan vullen: bij de Heer is overvloed.
Al zijn rijkdom is voor u!

Gods rivieren zijn vol water, levensstromen vloeien voort,
Uit des hemels heiligdom
Hij belooft dat levend water ieder. die gelooft in Zijn Woord,
Dus wie dorst heeft, drink' en kom!

Uit: Zangbundel Joh. de Heer - nr. 869

Namens de redactie
FtV