Van de redactie - jrg. 76-02

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 2
Het was het getuigenis van de apostelen vanaf de Pinksterpreek van Petrus: "Hij is opgewekt" (Hand. 2:24). Die boodschap is sinds die dag over de hele wereld gegaan en verheugt ons aller hart vandaag met een onuitsprekelijke vreugde. We mogen zeggen en zingen "Jezus leeft en wij met Hem!" Er wordt vandaag ronduit gezegd dat de opstanding van Jezus 'slechts een verhaal' is. Men kan niet begrijpen op grond waarvan geleerde theologen dit durven beweren tegenover een zo grote schare van getuigen in de heilige Schrift. Paulus, die Jezus zelf ontmoet heeft op de weg naar Damascus, zegt over de opstanding van Jezus o.a. dit: "Indien Christus niet is opgewekt dan zijn wij nog in onze zonden en dan zijn zij, die in Christus ontslapen zijn, verloren" (1 Cor. 15:17,18).

Maar er is overweldigend historisch bewijs over het feit van het lege graf en dáárop is ons geloof gefundeerd. Zijn lijden en sterven was verzoenend in verband met onze zonde en reddend in verband met onze verlorenheid. We mogen nu leven en kunnen straks sterven in het zekere weten, dat we in Christus voor eeuwig behouden zijn. Ja, Hij leeft en wij zullen leven, zelfs als we gestorven zijn (Joh. 11,25,26).

Het wonder van Goede Vrijdag en Pasen moeten we niet alleen 'objectief' beschouwen - het is ècht gebeurd en ècht waar, halleluja(!) - maar ook 'subjectief' toepassen op ons eigen leven. Elke ware gelovige mag met de apostel Paulus zeggen: "Met Christus ben ik gekruisigd" (Gal. 2:20). Door het geloof mogen we onszelf leren zien, zoals God ons zag en ziet, namelijk 'in Christus'. Toen Hij werd gekruisigd zijn wij 'mede gekruisigd', toen Hij stierf zijn wij 'mede gestorven' en toen Hij werd begraven zijn wij 'mede begraven'.

Er is niet alleen vergeving van zonden, er is verlossing van de macht der zonde, die heerschappij over ons wil voeren. Die verlossing ligt in het feit dat wij mèt Christus mede zijn gestorven en begraven (Rom. 6:6). In dit geloof ligt de overwinning over de macht van elke zonde in ons leven. De zonde heeft haar heerschappij over ons leven verloren (Rom. 6:12).

We lezen in de Schrift voortdurend dat God ons ziet - en vooral ook zag - 'in Christus'. De ware gelovige mag zeggen: Ik was altijd al 'in Hem'. Want de Schrift leert, dat Hij ons al 'in Hem' heeft "uitverkoren vóór de grondlegging der wereld" (Ef. 1:4).

Toen de Here Jezus stierf aan het kruis, zag God ons ook 'in Hem'. Hij heeft ons, d.w.z. onze 'oude mens' meegenomen in de dood van Christus. Er moest een radicale oplossing komen voor het probleem van de zonde. Die oplossing was de dood. Hij stierf voor ons, plaatsvervangend, maar we zijn - en dat is de andere kant van die waarheid - met Hem méégenomen in Zijn dood. Maar dat niet alleen, we zijn ook 'mede opgewekt' met Hem. Dat is onze positie in Christus. We zijn 'met Christus opgewekt' (Col. 3:1) en worden opgeroepen tot zoeken en bedenken van de dingen die boven zijn. Want we zijn eerst met Hem gestorven en ons leven is nu - nog steeds in dit vlees en in deze wereld - verborgen in God (Co) 3:2,3). Daarom: 'Wij zijn burgers van een rijk in de hemelen (Fil.3:20)". Alles is gefundeerd op de opstanding van Jezus Christus 'van tussen de doden uit'. Het graf is leeg. Jezus leeft... en wij met Hem!

Wij wensen u een doorleefde Goede Vrijdag en van daaruit een blijmoedig Paasfeest!

Namens de redactie
FtV