Van de redactie - jrg. 75-19

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 19
De laatste tijd komen we nogal eens krantenberichten tegen, die ons met grote koppen vertellen, dat nu is 'bewezen' dat de Bijbel niet klopt. Kort geleden was er weer zo'n bericht.

We zijn al bijna een eeuw lang gewend aan de evolutie-theorie. Die theorie - het is maar een theorie - moest ons doen geloven, dat het begin van de Bijbel niet betrouwbaar is. God als Schepper moest worden weg-'gewetenschapt'. Als men daar nu vanaf zou zijn, dacht men honderd jaar geleden, dan wordt het allemaal veel beter op aarde. De evolutie-theorie van Darwin en Huxley overwon de wereld, sloeg mensen de Bijbel uit handen en deed jonge mensen verloren gaan in ongeloof. Maar het werd niet beter in de wereld. Deze eeuw leverde twee wereldoorlogen op en tal van andere oorlogen en revoluties, met tegen de tweehonderdvijftig(!) miljoen doden. Wat hebben gelovige wetenschappers ons de argumenten helpen vinden tegen de vele grote en kleine leugens in het evolutie-geloof. We horen er nu nooit meer van.

Toen kwam de vrijzinnigheid in de kerk, die zich in steeds weer andere gedaanten aan ons opdringt. Vandaag zijn er weer tal van nieuwe gezichten van die vrijzinnigheid. Ze komen allemaal op hetzelfde neer. Ze ontkennen allemaal de Godheid van de Here Jezus Christus, Zijn verzoenend sterven aan het kruis en Zijn lichamelijke opstanding uit de dood. Ze ontkennen ook de wonderen en - alsof de schrijvers van deze vrijzinnigheid erbij waren - ze vertellen 'het verhaal' van de Bijbel opnieuw. Beter gezegd: ze vertellen een heel ander verhaal, dan de Schriften ons zo betrouwbaar (Hebr. 2:3!) hebben overgeleverd.

Opnieuw moeten we argumenten vinden om gelovigen, om vooral ook jonge mensen, te tonen dat de Bijbel van kaft tot kaft het betrouwbare Woord van God is. De Bijbel geeft daar gelukkig zèlf de argumenten voor, in overvloed, zodat elke gelovige staande kan blijven in weer en wind.

Kortgeleden kwam er in het nieuws, ook op radio en televisie, dat de archeologie nu had bewezen, dat de geschiedenis van Israël, zoals die in de Bijbel staat, in het geheel niet klopt. Israël was niet als slavenvolk in Egypte, de omzwervingen in de woestijn kloppen niet, de doortocht door de Jordaan al evenmin. Ook de koninkrijken van David en Salomo stelden vliet dat voor wat de Bijbel ons erover vertelt. Israëls claim op het land en op de stad Jeruzalem stoelt derhalve niet op de geschiedenis en niet op de Bijbel.

Opnieuw moeten gelovigen uit Israël en uit de Gemeente de argumenten verwoorden, die deze aloude beweringen in nieuwe gedaante, weerleggen. Men staat echter versteld hoezeer de media, wereldwijd, dit soort beweringen tégen de geloofwaardigheid van de Bijbel oppakken en de wereld inslingeren. Bijna triomfantelijk. Dat was enkele jaren geleden ook al het geval met 'de nieuwste vindingen vanuit de Dode Zee rollen. De boeken vol nonsens vlogen de winkels uit. Nu alles allang weer is weerlegd, hoort men daar ook niets meer van.

Zo zal het ook gaan met de nieuwste berichten over 'de' archeologie. In dit nummer wijden wij er alvast een Tijdspiegel (pag. 4+5) aan. Want hoewel de berichten als groot nieuws de wereld overgingen is alles allang weer als 'nonsens' afgedaan, door de feiten(!)… uit de archeologie. De Bijbel is betrouwbaar, ondanks alle valse profeten van deze eindtijd (1 Petr. 2:1-3).

Namens de redactie
FtV