Van de redactie - jrg. 75-14

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 14
Het dagelijks nieuws, dat ons via de moderne media snel en volledig bereikt, brengt ook steeds meer onrust, zorgen en vragen. Oorlogen teisteren allerlei gebieden in deze wereld en we worden er in het nieuws mee geconfronteerd. Duizenden slachtoffers, mensen op de vlucht, mensen zonder eten, mensen zonder een huis. De televisie brengt het allemaal heel dichtbij. Niet alleen de oorlogen, maar ook de natuurrampen. De recente grote aardbevingen, die het leven kostten van duizenden mensen leveren ook de nodige emotionele schokken op voor wie ernaar kijkt. Heel de wereld, vooral alle ellènde uit heel de wereld, stroomt dagelijks onze huiskamers en vervolgens ons hoofd en hart binnen. Het wordt soms zó veel, dat mensen niet meer naar het tv-journaal willen kijken, om zichzelf te beschermen tegen alle diep ingrijpende misère, die over landen en volken komt. Anderen zijn er reeds lang door 'afgestompt', het doèt ze niets meer. De meesten echter roepen iets van 'Och, och' en gaan weer over tot de orde van de dag. De wereld waarin we leven zien we op deze wijze dagelijks onder ogen en wie nadenkt wordt er niet blij van.

Voor hen die in de Bijbel als het Woord van God geloven liggen de dingen anders. Zij weten dat de Bijbel spreekt over de 'tekenen van de eindtijd'. Het dagelijks nieuws horen, zien en lezen zij bij een open Bijbel. Dan nog zijn alle dingen niet altijd klip en klaar, maar er is niet die diepe en deprimerende zorg, die zo logisch is bij alle ellende van mensen. Er is een zeker weten, dat aan die ellende eens een einde komt. Zij, die de Bijbel geloven, zoals het er staat, weten van de komst van het Koninkrijk, straks als de Koning komt. Zij weten uit Gods Woord, dat deze wereld steeds meer het domein wordt van de duivel, die weet dat hij nog weinig tijd heeft; dat hij rondgaat als een briesende leeuw, zoekende wie hij verslinden zal (1 Petr. 5:8).

Als men dat weet, dat het de machten der duisternis zijn, die achter de dingen staan, dan wordt alles anders. Men ziet de dingen als een legpuzzel in elkaar vallen. Het profetisch Woord spreekt over onze wereld en onze werkelijkheid. De Bijbel is niet zoals de religieuze boeken van de wereldreligies, waarin we vrome teksten kunnen lezen, die we dan voor onszelf zo gunstig mogelijk uitleggen. De Bijbel spreekt in klare taal over de wereld waarin wij leven, over de volkeren, over de natuurkrachten, over de macht van de vorst der duisternis en… over de macht van de levende God, de God van Israël, de Vader van onze Here Jezus Christus.

De oorlogen, de terreur en de verwoesting, die we steeds weer zien, komen uit het brein van de tegenstander van God en mensen, de duivel. Hij wil zijn wereldheerschappij vasthouden en uitbreiden. Hij wil zelfs zijn troon naast de troon van God plaatsen (Jes. 14:14). Hij eist zijn rechten op. Hij eist deling van de macht. Maar niet hij, niet het ultieme kwaad, maar de God van Israël zal komen en deze wereld verlossen. Zijn Koninkrijk, waarvan de Here Jezus sprak, zal komen. Alle machten, ook de machten van de aardse religies, die met geweld, met dood en verderf, met intimidatie en duistere dreiging, hun wil willen opleggen, en uiteindelijk de persoon van de leugen-messias, de Antichrist, zullen door Jezus Christus overwonnen worden. Nu al mogen we Hem de glorie en de hulde bieden, soms door de tranen van zorgen en verdriet heen.

De hoop op Zijn komst is geen vlucht uit de werkelijkheid, maar een stap in het Licht.

Namens de redactie
FtV