Van de redactie - jrg. 75-11

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 11
Komt u ook naar Barneveld? Want, nog een week en het is zover! Zaterdag 28 augustus a.s. de Toogdag van 'Het Zoeklicht'. Een prachtig thema: Jezus komt!' Het is een groot thema in héél de Schrift: zowel de eerste komst van Jezus in vernedering als ook Zijn tweede komst in heerlijkheid en majesteit. In het laatste bijbelboek, de Openbaring, heet Hij: 'Die is, Die was en Die kómen zal'.

Wat is het toch wonderlijk, dat men over het thema van Jezus' komst zo weinig hoort. Over het einde der tijden is natuurlijk veel gespeculeerd en dat wordt nóg gedaan. Dat komt, omdat de duivel zoveel 'surrogaat' produceert en dat surrogaat óver de waarheid van de heilige Schrift uitstrooit, zodat die waarheid geheel 'ondergesneeuwd' raakt met de neerslag van zijn leugens. Ook ten tijde van de eerste komst van de Heiland gebeurde dat. Er zijn heel wat valse messiassen geweest in de generatie van de Here Jezus, zo meldt de Schrift. Allemaal satanisch surrogaat. Hij houdt 'de waarheid onder in de ongerechtigheid' (Rom. 1:18). Daarom is er zoveel mist en verwarring in de harten en hoofden van de mensen, juist als het gaat over de bijbelse toekomstverwachting. De duivel heeft er alle belang bij om een verlammende geestelijke slaap over de Gemeente van Christus te brengen. Hij heeft namelijk zijn eigen toekomstplannen, vol leugen, misleiding en verschrikking. De Here kent Satans plannen en heeft ze aan ons bekend gemaakt door Zijn knecht Johannes op Patmos.

In Openbaring 13 komt het zelfs tot een wereldwijde aanbidding van de draak, de Satan (: 3.4). Wat een huiveringwekkend gebeuren. Wat een duisternis zal er dan zijn op aarde. Terwijl het humanisme, de new-age-beweging en allerlei politieke filosofieën ons willen doen geloven, dat het steeds beter wordt op aarde, toont de Schrift ons de werkelijkheid van de toekomst van de mens. Die toekomst is gehuld in het zwart van de oordelen en de rampen, die worden beschreven. Maar dwars daar doorheen is er de toekomst des Heren! Die toekomst draagt het gewaad van het goud der genade!

Die twee werkelijkheden - oordeel en genade - staan naast en tegenover elkaar in het toekomstscenario van de Schrift. Het eigene van de Schrift en van de Geest is nu juist, dat ons de toekomst wordt verkondigd (Joh.16:13). Zicht op die toekomst des Heren is niet alleen broodnodig voor de Gemeente van Christus, maar vooral ook voor de jongeren, de jonggehuwden, de jonge vaders en moeders, de ouders van tieners. Ook jonge mensen denken na en stellen zich vragen, ook over de toekomst, hun toekomst. Ze moeten daarom de antwoorden krijgen uit de Schrift. Die antwoorden bieden houvast, zijn vast en zeker, omdat het de woorden des Heren zijn.

Op de Toogdag bieden wij ook een nieuw boekje aan: 'Het Koninkrijk Komt' - en de dwaling van de kerk - . Het is een klein boekje, maar verhelderend van inhoud. Een hulp bij de vraag hoe het toch komt, dat de kerk door de eeuwen heen geen oog had voor de toekomst des Heren. Daar zit een leugen achter. In dit boekje - u vindt het ook aangekondigd in dit nummer - leest u dóór meer over. Het heeft alles te maken met het 'satanische surrogaat' zoals hierboven genoemd. Dit boekje is ook uitermate geschikt om aan uw predikant of voorganger door te geven. Hartelijk aanbevolen dus! Tot ziens op de Toogdag, hopen we!

Namens de redactie
FtV