Van de redactie - jrg. 75-10

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 10
Van harte uitgenodigd! We zijn op weg naar de Toogdag 1999. Komt u ook? D.V. zaterdag 28 augustus a.s. Het belooft een heerlijke dag te worden. Alleen al om samen met duizenden anderen liederen te zingen is de moeite waard. Het is weer in Barneveld, in de Veluwehal. Ook het grote Holland-Koor hoopt er te zijn met hun massieve, schitterende koorzang o.l.v. Jan Quintus Zwart en nog veel meer muzikale medewerking. Het belooft een heerlijke dag te worden.

Het thema is het hart van onze boodschap: 'Jezus Komt!". Er zal inspirerende, krachtige en vooral bijbel-getrouwe prediking zijn rond dit thema. Niet wollig of vaag, niet halfbakken of onzeker. Gods Woord, de Bijbel is voor honderd procent het uitgangspunt en de leidraad voor deze prediking, zoals dit door Gods genade ook steeds weer in ons blad geschiedt. De Bijbel vraagt niet van ons bezig te zijn met allerlei filosofieën van deze tijd en zogenaamde post-moderne problemen van de kerk en de gelovigen. Gods Woord is direct, duidelijk en dringend, ook in zijn proclamatie van de komende Christus en wat daarmee samenhangt. Niet de cultuur waarin wij leven bepaalt wat we geloven en hoe we ons leven zullen inrichten en hoe de kerk en de kerkelijke samenkomst er uit moeten zien. Christus is ons leven, ons alles en het moet ons steeds meer om Hem gaan. Christus moet ook het hart van de prediking zijn en blijven. Hij is ook onze toekomst. Jezus komt en wel in hoogsteigen Persoon. Die toekomst is vast en zeker.

Op de Toogdag hopen we ook een nieuw boekje te presenteren. Het is maar een klein boekje, omdat het onderwerp van zo'n groot belang is. We hebben ons beperkt tot enkele hoofdlijnen, zodat alles onmiddellijk helder wordt. Het boekje heet "Het Koninkrijk komt - en de dwaling van de kerk". In een helder betoog wordt duidelijk, dat we niet vandaag al leven in dat Koninkrijk, dat zich beperkt tot de Kerk. Niet Christus als Koning van de Kerk en de kerk als heersende kerk op aarde en een triomferende kerk in de hemel. Deze dwalingen zijn alleen diep verankerd in de theologie van de kerk van Rome en in de Reformatie - zij het daar op andere wijze - maar de gedachte van een triomferende kerk met Christus als Koning komt ook weer in nieuwe gedaante terug in de Evangelische Beweging. De profetie is vervuld met Christus' eerste komst op aarde. Er is derhalve niets meer te verwachten dan: "Hij komt om te oordelen de levenden en de doden".

Alle profetieën over Israël, Jeruzalem, het Vrederijk, ze moeten worden vergeestelijkt om ze in te kunnen passen in de theologische constructie. Dit is er de oorzaak van dat we bijna nergens meer een prediking horen over de grote dingen dit staan te gebeuren. 'De sleutel der profetie is aan de kerk ontnomen' zo stelt de Hervormde ds. J. Koppelaar, één van de auteurs.

Een pakkend boekje, heldere uiteenzetting van de grote lijnen van Schriftuitleg met betrekking tot het Profetisch Woord. Op de vraag wáár die grote dwaling toch vandaan komt, komt een duidelijk antwoord uit de Schrift en uit de Kerkgeschiedenis. Daarom is het ook een fijn boekje om door te geven aan uw predikant, aan leden van uw kerkenraad en aan andere medegelovigen. De Gemeente moet worden wakker geschud uit een geestelijke doodsslaap, want de dag komt! Jezus komt! Hopelijk tot ziens op de Toogdag!

Namens de redactie
FtV