Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 76-15

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 15
Berichten uit het Midden-Oosten

Hezbollah leider sjeik Nasrallah heeft gezegd dat onderhandelingen met Israël "verloren tijd" is en heeft de Palestijnen opgeroepen in navolging van zijn eigen organisatie het land te bevrijden door gewapende strijd. "De enige weg om Jeruzalem in te nemen en een staat te vestigen is door Jihad en verzet, aldus Nasrallah tijdens een rally. De bijeenkomst werd gehouden om de dood te herdenken van zijn 19-jarige zoon Hadi, die twee jaar geleden tijdens een botsing met Israëlische strijdkrachten in de veiligheidszone omkwam. "Er zijn genoeg jongeren te vinden in Palestina, die bereid zijn hun leven te offeren zoals Hadi deed", volgens de sjeik.

De werkloosheid in Syrië is opgelopen tot 9,5% van de beroepsbevolking. Dat is het hoogste aantal dat ooit bereikt is, aldus dagblad Tiishrin. Het nieuwe aantal ligt ver onder de "onofficiële" cijfers. Buitenlandse waarnemers gaan uit van een werkloosheid van zo'n 20% van de 4 miljoen personen tellende beroepsbevolking.

Een Egyptische piloot heeft geweigerd Israëlische veiligheidsmensen aan boord van zijn toestel in Gaza te laten en is teruggevlogen naar Egypte zonder zijn 91 passagiers. EgyptAir heeft de piloot geschorst. Op het vliegveld in Gaza, dat aan de Palestijnse Autoriteit behoort, onderzoeken ongewapende Israëlische en Palestijnse veiligheidsmensen alle toestellen. Dat is vastgelegd in de akkoorden tussen de partijen. De piloot zegt dat hij die bepaling niet kende en als hij al op de hoogte was van de akkoorden hij nooit naar Gaza zou zijn gevlogen.

De voormalige kroonprins van Jordanië, prins Hassan, heeft de heropening bijgewoond van de synagoge in Auschwitz. Bij de ceremonie waren 400 mensen aanwezig. Ook de zoon en schoonzoon van Hassan waren meegekomen. In de gerenoveerde synagoge huist nu een cultureel centrum met een expositie waarin de geschiedenis te zien is van de Joodse gemeenschap in Auschwitz en een herdenkingsplaats voor de vermoorde Joden in de concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau. Directeur Weiss van Yad Vashem zei: "Ik vind het zeer betekenisvol dat prins Hassan gekozen heeft voor versterking van de Israëlisch-Jordaanse banden door middel van ons meest gevoelige punt".

Premier Barak heeft Irans president Khatami gevraagd of hij bereid is een dialoog aan te gaan met Israël. De boodschap is via VN secretaris-generaal Annan aan Khatami doorgegeven, aldus het Arabische dagblad Al-Hayat. De Verenigde Staten zijn op de hoogte van Baraks vredesboodschap en steunen deze.

Een groeiend aantal Jordaanse studenten schrijft zich in op een college in Karmiel dat gespecialiseerd is in high-tech. Op dit moment heeft de school vijf Jordaanse studenten. Het komende studiejaar worden nog eens zeven Jordaniërs verwacht. De president van het instituut zegt dat de Jordaanse studenten succesvol zijn geïntegreerd in de school.

De Sunday Telegraph schrijft dat elf Iraanse Joden de afgelopen drie jaar zijn opgepakt door de veiligheidsdiensten toen zij probeerden het land te ontvluchten. Familieleden van de sindsdien vermiste Joden zijn een internationale campagne begonnen om de groep op te sporen en vrij te krijgen. Geen van de Joden is gezien sinds hun arrestatie ondanks herhaalde pogingen van familieleden in Israël en de Verenigde Staten om duidelijkheid over hun lot te krijgen.

Zakenmensen uit onverwachte landen hebben een tentoonstelling bezocht in Tel Aviv. Delegaties uit Saudi Arabië, Koeweit, Dubai en Oman bevonden zich onder de deelnemers aan de jaarlijkse plastic tentoonstelling waar de laatste nieuwtjes worden getoond op het gebied van plastic en rubber. Zo'n 2000 kopers uit 25 landen kwamen bij elkaar om producten te zien uit onder meer Israël. China en Rusland.

Een groep van 23 Marokkanen heeft een cursus management gevolgd aan het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken. Het is niet voor het eerst dat Marokkanen zo'n cursus volgen, maar wel voor het eerst dat een hele groep gezamenlijk naar Israël kwam. Het ministerie ziet dit als een positief teken van de kant van het Marokkaanse bewind.

Israël maakt zich zorgen over de succesvolle test van een nieuwe Syrische raket: de Scud-D. De raket is gemaakt in Noord-Korea en gelanceerd in het noordoosten van Syrië. De raket heeft een maximaal bereik van 600 kilometer en kan daarmee gericht worden op elke plaats in Israël. Israël zelf heeft met succes de Arrow raket getest. Die raket moet juist inkomende raketten onschadelijk maken. Het probleem met de nieuwe Syrische raket is vooral de moeilijkheid voor de Israëlische luchtmacht om lanceerbases te lokaliseren. Door het grote bereik dat de raket heeft is het voor Syrië mogelijk om de bases diep in eigen gebied te plaatsen. Net als eerdere modellen is het ook bij de Scud-D mogelijk om chemische of biologische koppen op de raket te plaatsen.