Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 76-14

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 14
Berichten uit het Midden-Oosten

De nieuwe Jordaanse premier Abu Ragheb heeft de vakbonden in zijn land opgeroepen banden aan te gaan met Israël. De dertien vakbonden waarin 100.000 arbeiders zijn vertegenwoordigd hadden een comité opgericht dat toe moest zien op zogeheten normalisatie. De bonden waarin onder meer journalisten, advocaten en zakenmensen zijn verenigd wilden leden op de vingers tikken als zij zaken zouden doen met Israëli's. Voor velen is die afschrikking voldoende om er niet eens aan te beginnen. Premier Ragheb heeft gezegd dat de economie door de stap van de bonden wordt geschaad, omdat investeerders daardoor wegblijven. Israël heeft de uitspraken van de premier toegejuicht, omdat voor het eerst sinds jaren hardop door een hoge functionaris wordt gezegd dat er zaken met Israël gedaan kunnen worden.

Kijk uit: Israëlische toeristen mogen auto's gaan huren in Nederland. Israëlische rijbewijzen worden sinds kort door Nederland erkend. Ook België, Zwitserland, Cyprus, Engeland en Noorwegen erkennen sinds kort de rijbewijzen. Tot dusver moesten Israëli's een internationaal rijbewijs voorleggen.

Een Jordaans-Israëlische vrijhandelszone ten zuiden van Bet Shean lijkt van de grond te komen. Een comité dat zich boog over de milieu-aspecten van het project heeft goedkeuring gegeven voor de aanleg van een industriepark. Aanvankelijk protesteerden milieugroepen en het ministerie van milieu tegen het project. Na aanpassingen door het comité lijkt de weg vrij om de industrieën op te zetten.

De Verenigde Staten verdenken een hulporganisatie ervan geld te geven aan Palestijnse families van terroristen, die in zelfmoordaanslagen zijn gedood. Dat meldt de New York Times. De Holy Land stichting zou volgens het ministerie van buitenlandse zaken daarom van de lijst moeten worden geschrapt van organisaties, die nu nog geldelijke steun krijgen van het Amerikaans agentschap voor internationale ontwikkeling.

Israëls Nationale Verzekering gaat schadevergoeding uitbetalen aan de familie van een Palestijnse man, die verdronken is in het meer van Tiberias toen hij het leven redde van een Joods 6-jarig meisje. Begin augustus redde Omri Jadah het leven van Gosha Lef tov, maar overleed zelf en liet een zwangere vrouw en twee kleine kinderen achter. De Nationale Verzekering heeft de familie laten weten dat volgens de Israëlische wet iemand een schadevergoeding van de staat krijgt als hij of zij het leven redt van een ander.

Een eerste groep van 35 Jordaniërs heeft werk gekregen in Eilat. Het gaat om een experiment waarbij Israël 200 werkvergunningen geeft aan Jordaniërs die 's ochtends de grens oversteken bij Eilat en 's avonds terugkeren naar Jordanië. Jordanië kent een zeer hoge werkloosheid. Nu al werken honderden, zo niet duizenden Jordaniërs illegaal in Israël. Ze zijn via de Westelijke Jordaanoever Israël binnen gekomen. Israël neemt geen maatregelen tegen deze groep en gedoogd hun illegaliteit. In Eilat zijn juist veel banen beschikbaar. Vooral in de landbouw en - gek genoeg - in wasserettes worden de Jordaniërs ingezet.

David Dadon is Israëls nieuwe ambassadeur in Jordanië. Hij volgt Oded Eran op, die al zo'n vijf maanden als één van Israëls belangrijkste onderhandelaars met de Palestijnen optreedt. De 51-jarige Dadon is de derde ambassadeur die Israël in zijn buurland krijgt sinds de vredesakkoorden van 1994. Dadon is geboren in Marokko en heeft als Israëls vertegenwoordiger in Marokko gewerkt en was de laatste jaren hoofd van de divisie Noord-Afrika op het ministerie van buitenlandse zaken.

Slechts 5 procent van de Russische bevolking vindt dat Rusland de Palestijnen moet helpen een eigen staat te stichten. Dat blijkt uit een onderzoek. Dat Rusland het vredesproces moet steunen, wordt ook maar door 36 procent beaamd.

Oezbekistan heeft Israëls hulp ingeroepen in de strijd tegen moslim fundamentalistisch terrorisme. Oezbekistan is een moslimstaat die goede banden heeft met Israël. De Islamitische beweging heeft de laatste tijd een golf aan aanslagen in het land gepleegd. De beweging wil de regering omver werpen en een fundamentalistische staat uitroepen. Oezbekistan heeft Israël gevraagd om speciale anti-terreur wapens en apparatuur en om training en instructie van eenheden.

Een 200 meter lange tunnel uit de Herodiaanse tijd bij de Klaagmuur is onlangs tijdens opgravingen herontdekt. De zuidelijke sectie van de tunnel was al aan het begin van de jaren '70 gevonden. De rest van de tunnel loopt onder het plein dat voor de Klaagmuur ligt. De tunnel was een aquaduct en voorzag de Tempelberg van water. Archeoloog Gideon Avni zegt dat hij van het bestaan van de tunnel wist: “De meest dramatische beschrijving vind je in de werken van Flavius Josephus, die schreef dat na de verovering van de stad sommige Joden in het aquaduct vluchtten. De Romeinen ontstaken vuren aan beide uiteinden waardoor de Joden door verstikking omkwamen". De tunnel zal niet open gaan voor het publiek, omdat de autoriteiten vrezen voor instortingsgevaar.

De kinderen van vluchtelingen uit Libanon zijn in Israël begonnen aan hun schooljaar. Zo'n 1300 kinderen zijn leerplichtig en volgens een Libanees curriculum, dat een Israëlische zakenman via Jordanië naar Israël heeft laten komen. Daarnaast krijgen de kinderen zeven uur per week Hebreeuws, waarvan twee uren gebruikt worden om lessen over Israël te krijgen. Als ouders langer in Israël blijven dan het komende schooljaar, zullen kinderen geïntegreerd worden in Israëlische scholen.

Het wordt steeds drukker in Petra, de antieke stad en belangrijkste toeristische attractie in Jordanië. Het aantal bezoekers is in de eerste acht maanden van dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In totaal kwamen in die periode 353.000 toeristen naar de stad van de Nabateëers. Het is het hoogste aantal in de laatste tien jaar.

Irans sociale veiligheidsorganisatie heeft journalistiek op de lijst van "gevaarlijke beroepen" gezet, omdat er een voortdurend risico is dat journalisten gevangen worden gezet, boetes krijgen of verbannen worden uit hun beroep. Op de lijst van de organisatie staan beroepen als mijnwerkers en werkers in de olie-industrie. Voor journalisten in Iran betekent dit dat zij in aanmerking komen voor vroeg pensioen, dat de werkweek korter wordt en dat zij beter betaald worden voor overwerk.

Een groep Amerikaanse Joden heeft de voorzitter van het Iraanse parlement ontmoet. Sinds de Islamitische revolutie van 1979 is zoiets niet meer voorgekomen. De ontmoeting vond plaats in New York. Tijdens een receptie zocht parlementsvoorzitter Karrubi de Joodse delegatieleden op en sprak ze aan. Malcolm Hoenlein, voorzitter van één van de Joodse organisaties, vroeg Karrubi na te gaan wat er is gebeurd met elf Joodse kinderen die de afgelopen tien jaar in het grensgebied tussen Iran en Pakistan zijn verdwenen.

De belangrijkste Egyptische oppositiepartij Wafd heeft een nieuwe leider gekozen. Advocaat Noeman Gomaa werd met ruim 78 procent van de stemmen gekozen.
De vorige leider is afgelopen maand op 90-jarige leeftijd overleden. Wafd was de leidinggevende partij in Egypte tot de militaire staatsgreep in 1952. De partij heeft zes zetels.

Israëlische toeristen die naar Jordanië willen reizen hebben voortaan geen visum meer nodig. Jordanië wil met het besluit proberen meer toeristen aan te trekken. Jaarlijks reizen zo'n 50.000 Israëli's naar het buurland. De regeling geldt onder meer ook voor verschillende Arabische landen.

De Engelstalige Svrian Times heeft in een commentaar laten weten dat de Nazi gaskamers nooit hebben bestaan.
De Holocaust was één van Israëls mythes, zoals de krant schreef: Sinds de introductie van dit woord Holocaust, hebben de Israëli's de wereld omgekocht".
De Holocaust bestond alleen in de gedachten van "Israëlische terroristen zoals Yitzhak Shamir en Shasleider Ovadia Josef en anderen".

Koning Mohammed van Marokko heeft voor het eerst sinds hij aan de macht kwam vorig jaar zijn regering veranderd. Het aantal ministers is teruggebracht van 41 naar 32, zo zei de ontslagen minister Lahlini van "algemene zaken".

Irak is van plan in Baghdad een enorm monument te bouwen ter herinnering aan de Golfoorlog, zo schrijven Iraakse kranten. President Saddam Hoessein heeft een ontmoeting gehad met verschillende artiesten, ontwerpers en architecten die hem diverse voorbeelden lieten zien van hoe het monument er uit zou kunnen zien. De herdenkingsplaats van de “moeder van alle veldslagen" zal laten zien hoe "de grote zonen van Irak moedige slagen leverden met de agressie van dertig landen", aldus de krant van de regerende Ba'ath partij. Hoewel het monument indrukwekkend zal worden "zullen wij niet in staat zijn de betekenis en grootheid van de oorlog uit te drukken", aldus Saddam zelf.

De stafchef van het Turkse leger heeft gewaarschuwd dat duizenden militante Islamieten proberen de overheid omver te werpen. De opmerkingen van de stafchef kwamen op het moment dat geprobeerd wordt een halt toe te roepen aan het toenemend moslim fundamentalisme. Zo zijn prominente Islamieten veroordeeld tot gevangenisstraffen.