Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 76-10

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 10
Berichten uit het Midden-Oosten

Toerisme vanuit Oost Europa naar Israël is de laatste twee jaar met zeventig procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van toerisme. In 1998 bezochten zo'n 50.000 Oost Europeanen het Heilige Land, maar in 2000 wordt verwacht dat dit aantal is opgelopen tot zo'n 84.000.

De oud-popster Cat Stevens is bij aankomst in Israël teruggestuurd naar Duitsland, waar hij vandaan kwam. Stevens naam is tegenwoordig Yousef al-Islam. In 1977 is hij overgegaan tot de Islam en sindsdien steunt hij diverse groepen, waaronder terreurbeweging Hamas. Volgens een woordvoerder van premier Barak heeft Stevens Harnas onder meer financieel gesteund. Stevens was een populair zanger in de jaren zeventig. Tegenwoordig zingt hij alleen nog maar in moskeeën.

Het Jordaanse parlement heeft ingestemd met een nieuwe regering. De nieuwe premier Alf AbuRagheb kreeg met zijn ploeg de steun van 74 van de 80 leden. De premier heeft zoveel steun gekregen dankzij zijn liberale visie op de economie en zijn goede staat van dienst als minister van industrie en handel in verschillende eerdere kabinetten.

Een staatsgreep tegen het bewind van de oud- Syrische president Hafez Assad is een maand voor zijn dood voorkomen. Dat meldt Mideast Confidential, een nieuwsbrief die uitkomt in Londen. De staatsgreep werd gesteund door Soennieten die het Alawitische minderheidsregime van Assad omver wilden werpen. Eén van de leiders van de staatsgreep was oud-premier Zoubi, die in een gevangenis zelfmoord pleegde. Dit wordt door het blad overigens in twijfel getrokken. Afgaande op Arabische bronnen schrijft het blad dat Zoubi vijf dagen voor zijn "zelfmoord" door veiligheidstroepen is geëxecuteerd.

Iran heeft met succes de Shabab-3 raket getest. De raket heeft een bereik van 1300 kilometer en kan daarmee doelen in Israël raken. Israëlische defensiespecialisten kijken met zorg naar de ontwikkelingen in Iran. De raket zelf vormt geen bedreiging, maar het is vooral de vraag wanneer Iran in staat zal zijn om de koppen te voorzien van nucleaire of andere massa vernietigingswapens. Israël is zelf hard bezig met de ontwikkeling van de Arrow raket, die inkomende raketten onschadelijk moet maken.

Een aantal mensenrechtenorganisaties is bezorgd over de arrestatie van de leidinggevende Egyptische aktivist Saad Eddin Ibrahim. Ook de Amerikaanse Universiteit, waar Ibrahim professor is in politieke sociologie, veroordeelde de arrestatie. Het is niet de eerste keer dat de hoogleraar gearresteerd is. Dit maal wordt hij gevangen gehouden vanwege zijn "relatie met de Israëlische ambassade".

De Palestijnse Autoriteit heeft top veiligheidsofficieren naar andere landen gestuurd om zich voor te bereiden op oorlog. Volgens bronnen in dagblad Ha'aretz zijn de officieren in Egypte, Jemen, Algerije en Pakistan geweest om te leren hoe ze regimenten moeten leiden. Israëlische bronnen zeggen dat de meeste leiders van de veiligheidstroepen van Arafat al dit soort cursussen heeft gehad. "Een officier die terugkomt is niet langer een politieman, maar een commandant die operationeel denkt", aldus een bron. Eerder dit jaar hebben de Palestijnen oefeningen gehouden in Gaza waarbij het vooral om militaire operaties ging.

Israëlische mannen hoeven "nog maar" 32 maanden in dienst in plaats van 36. Dat besluit is genomen door stafchef Mofaz. De nieuwe maatregel gaat in met de lichting van augustus 2001. Volgens de IDF, Israëls leger, wordt de regel teruggedraaid als de veiligheidssituatie verslechterd.

Een aantal direkteuren van Israël's luchtvaartmaatschappij El Al heeft er bij minister van toerisme Shakak op aangedrongen dat hij probeert te bereiken dat toestellen van El Al voortaan over Saudi Arabie mogen vliegen. Volgens El Al moet dit nu mogelijk zijn, omdat Israël in onderhandelingen bezig is het Arabisch-Israëlisch conflict op te lossen. Nu nog moet El Al om het schiereiland heen vliegen wat veel tijd en geld kost. De toegankelijkheid van Azië wordt enorm verbeterd als El Al vliegtuigen de bocht zouden kunnen afsnijden door gebruik te maken van het Saudische luchtruim.

Israël zal Singapore en Turkije een aantal satellieten leveren ter waarde van ruim twee miljard gulden. Het is voor het eerst dat Israël eigen satellieten verkoopt aan andere landen. Het akkoord met Singapore houdt ook in dat beide landen gezamenlijk onderzoek en ontwikkeling gaan doen op het gebied van nieuwe satelliettechnologie.

Turkije en Israël zijn hard op weg een akkoord te sluiten voor de import van water door Israël. Delegaties van beide landen zijn af en aan gevlogen om te proberen een regeling te treffen, maar vooral de prijs van het water hield ondertekening op. Turkije heeft na lang praten de prijs laten zakken en de weg lijkt daarmee vrij voor een niet eerder vertoonde import van drinkwater.

De Jordaanse prinses Aisha, dochter van de voormalige koning Hussein, is voor een aantal dagen in Israël geweest als gast van het Israëlisch leger. Aisha is kolonel en leidt het Vrouwenkorps in haar land. Ze heeft tijdens haar bezoek gesprekken gehad met stafchef Mofaz en met vrouwelijke officieren en soldaten. Het was het tweede bezoek van de prinses aan Israël.

Een Egyptische schrijver heeft zes maanden gevangenisstraf gekregen voor atheïsme en godslastering. Tijdens zijn verhoor heeft Salaheddin Mohsen toegegeven niet in de Islam te geloven en dat hij seculier gedachtengoed wilde verspreiden in zijn boeken. ''Hij is ziek in zijn hoofd en een voorbeeld van atheisme", zo zei de rechter in kwestie. Mohsen heeft gezegd dat "Mohammed geen profeet is en dat hij de Koran geschreven heeft die vol staat met tegenstellingen", aldus de beschuldigingen.

De Egyptische president Mubarak heeft tijdens het laatste bezoek van de Israëlische president Weizman aan Egypte een Thora-rol overhandigd die Egypte in de oorlog van 1973 in beslag had genomen in een slag met Israëlische militairen. Het bezoek van Weizman was bedoeld om afscheid te nemen van zijn Egyptische collega. Weizman is na zeven jaar afgetreden als president. De twee hebben een vriendschappelijke verhouding gehad. Dat kwam onder meer door hun gezamenlijke verleden als luchtmachtofficieren. De Thora-rol is overhandigd door Weizman aan de commandant van de eenheid die de rol aan de Egyptenaren verloren had.

Jordaanse veiligheidsfunctionarissen hebben een Syrische kaper van een vliegtuig doodgeschoten. Het toestel was net vertrokken vanuit Amman naar Duitsland toen de kaper zijn aktie begon. Hij gooide een handgranaat op de grond die twaalf mensen verwondde. Toen hij probeerde naar de cockpit te lopen schoten Jordaanse functionarissen, die aan boord waren, hem dood. Het vliegtuig, dat licht beschadigd was door de handgranaat, is teruggevlogen naar Amman.