Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 76-09

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 9
Berichten uit het Midden-Oosten

Voor het eerst heeft een groep Algerijnse journalisten Israël bezocht. De groep was uitgenodigd door het ministerie van buitenlandse zaken. In Algerije zelf ging het bezoek gepaard met enig protest van intellectuelen en moslimleiders, maar de autoriteiten gaven hun zegen. Vorig jaar ontmoetten premier Barak en de Algerijnse president elkaar op de begrafenis van de Marokkaanse koning Hassan. Sindsdien zijn er voorzichtig aan geheime contacten ontstaan tussen beide landen.

Drie Egyptische parlementariërs zijn veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf met zware arbeid in een corruptieschandaal waar tientallen miljoenen guldens mee gemoeid zijn. Niet eerder zijn zulke hoge functionarissen in Egypte op verdenking van corruptie veroordeeld. Een vierde parlementariër ontsnapte een zware straf en werd tot één jaar cel veroordeeld. Hij wist nog voor zijn arrestatie Egypte te ontvluchten. Tot nu toe blokkeerde het Egyptische parlement altijd de ontheffing van de immuniteit van de eigen leden. Dat betekende dat onderzoek naar corruptieschandalen nooit verder kwamen.

Het Luchtmacht journaal, het officiële nieuwsblad van de Israëlische luchtmacht, schrijft dat de Syrische luchtmacht nauwelijks een bedreiging vormt voor Israël. De vloot is verouderd en is nauwelijks operatief, aldus het blad. In het geval van oorlog verwacht het blad dat de Syrische luchtmacht op zeer beperkte schaal operaties tegen Israëlische doelen kan uitvoeren. Syrië heeft enkele tientallen geavanceerde Mig 29 toestellen, maar de rest van de vloot bestaat uit oude toestellen. Het blad beschrijft die vliegtuigen als "aan het eind van hun operationele leven" en zullen zonder modernisering "gereduceerd worden tot afval".

Het Israëlische leger vreest dat Hezbollah soldaten gaat ontvoeren die vlak over de grens met Libanon dienst doen. Op die manier zou de organisatie willen proberen Libanese gevangenen in Israël vrij te krijgen. Het Israëlische dagblad Yediot heeft gemeld dat Hezbollah strijders zelfs de grens over zijn gegaan om hun doelen uit te zoeken en informatie te vergaren. Zij zouden daarbij foto's hebben genomen. Het Israëlische ministerie van defensie heeft dat verhaal ontkend.

Vandalen hebben ingebroken in het gebouw van de Messiaanse gemeente "Herder van Israël" in het centrum van Jeruzalem. Een Torah rol werd meegenomen en de politie vond later tien flessen met benzine. Waarschijnlijk zijn de inbrekers gevlucht als gevolg van het alarmsysteem nog voordat zij het gebouw in brand konden steken.
De leider van de gemeente, Yosef Shalom, zei in dagblad Ha'aretz dat de gemeente voortdurend wordt lastig gevallen door ultra-orthodoxen. Een jaar geleden werden twee molotov cocktails in zijn huis gegooid.

Irak is opnieuw begonnen met de productie van raketten, aldus de New York Times. Volgens het dagblad zijn er al acht tests gedaan met korte afstandsraketten. Israël heeft lange tijd gewaarschuwd dat de stop op inspecties in Irak door de Verenigde Naties zullen leiden tot de productie van nieuwe massa vernietigingswapens.

Iran en Egypte staan voor het eerst sinds twintig jaar op het punt de diplomatieke banden aan te halen. Dat is bekend gemaakt door de Iraanse minister van cultuur. Egypte heeft lange tijd geëist dat Iran een straatnaam in Teheran, die vernoemd is naar de moordenaar van de Egyptische president Sadat, zou wijzigen.

De Indiase en Israëlische ministers van buitenlandse zaken hebben afgesproken dat er samengewerkt gaat worden op het gebied van terreurbestrijding. Het besluit daartoe is genomen tijdens het bezoek van de Indiase minister aan Israël. De samenwerking betekent dat veiligheidsdiensten informatie gaan uitwisselen. Er komt vooralsnog geen operationele samenwerking.

Een militaire rechtbank in Libanon heeft een man veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, omdat hij gezegd had dat de dood van de Syrische president Assad "reden tot feesten" is. De uitspraken had hij gedaan tegenover vrienden en familie.

Egypte wil drie of vier nieuwe onderzeeërs kopen. De Amerikanen is gevraagd de schepen te bouwen of om geld beschikbaar te stellen zodat Egypte de schepen in Duitsland kan kopen. Tot dusver hebben de Verenigde Staten afwijzend gereageerd. De Amerikanen zelf bouwen alleen nucleaire onderzeeërs en willen die niet aan landen als Egypte verkopen.

Volgens een rapport van Amnesty International vindt marteling in Egypte "systematisch" plaats. De organisatie beschuldigt Egypte ervan dat duizenden mensen zonder rechtszaak vast zitten. Sommigen sterven daar als gevolg van marteling of door het onthouden van medische zorg.

Cyprus, Egypte, Jordanië en Israël hebben een akkoord gesloten over de oprichting van een organisatie voor luchtverkeerscontrole. Het orgaan zal op dezelfde manier gaan werken als "Eurocontrol' . de organisatie die al het vliegverkeer over Europa controleert. Het is de eerste organisatie van deze soort die in het Midden-Oosten actief zal gaan worden.

Een Iraanse uitgever is veroordeeld tot een onbekend aantal jaren gevangenisstraf, nadat hij ayatollah Khameini in een aantal toespraken heeft beledigd. De uitspraken van de man waren gedaan tijdens de verkiezingscampagne waarin hij probeerde door te dringen tot het parlement. Dat mislukte en vlak na de verkiezingen werd hij opgepakt.

Egypte en Israël willen een gezamenlijke website op internet opzetten om toerisme naar beide landen aan te prijzen. Het plan is gelanceerd door toeristenorganisaties uit beide landen.

De Amerikaanse ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman heeft op 4 juli geen festiviteiten georganiseerd. De traditionele Amerikaanse onafhankelijkheidsdas ging gepaard met een stevige waarschuwing van veiligheidsdiensten dat de ambassade het doelwit zou kunnen worden van terroristische aanslagen. De ambassade is de afgelopen twee maanden veranderd in een fort met extra muren, wegversperringen en zandzakken.

Israël heeft de Verenigde Naties laten weten dat het zo'n 15.000 landmijnen heeft achtergelaten in Libanon. Israël heeft de VN-macht in Libanon, UNIFIL, kaarten gegeven waarop de mijnen te zien zijn. Verschillende Libanezen zijn vlak na Israëls terugtrekking eind mei omgekomen nadat ze op landmijnen gestapt zijn.