Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 76-02

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 2
Berichten uit het Midden-Oosten

Drie oorlogsschepen uit India hebben in de Israëlische badplaats Eilat aangemeerd als gasten van de Israëlische marine en het ministerie van defensie. Het verzoek tot het bezoek was door India gedaan om aan te geven dat de strategische samenwerking tussen de twee landen steeds nauwer wordt. De drie schepen, met zo'n duizend officieren aan boord, wordt aangevoerd door een admiraal die gesprekken heeft gehouden met hoge Israëlische militairen.

Cyprus zal twee medische centra bouwen en financieren in de Palestijnse gebieden. Met de bouw is ruim drie miljoen gulden gemoeid.

Israël heeft Jemen gevraagd of vliegtuigen onderweg naar het verre oosten gebruik mogen maken van het luchtruim van de staat. Het verzoek is gedaan tijdens een bezoek van een Jemenitische touroperator aan Israël. El Al vliegtuigen mogen niet over tal van Arabische landen vliegen wat de vluchten naar het oosten duurder en langer maakt. Als El Al over Jemen mag vliegen betekent dit een behoorlijke besparing.

Israëlische constructiemaatschappijen kunnen aan de slag in Turkije. Volgens een akkoord tussen beide landen kunnen Israëlische bouwers voor zo'n 1,2 miljard gulden aan de slag. Turkije wil een aantal grote projecten realiseren op het gebied van watervoorziening, infrastructuur en irrigatie.

De Libanese krant A-Nahar, de grootste en belangrijkste krant in het land, heeft in een commentaar Syrië opgeroepen Libanon te verlaten. Niet eerder is zoiets gebeurd. Sinds 1976 zijn Syrische troepen in Libanon aanwezig en sinds het einde van de burgeroorlog in het land trekt Syrië aan de politieke en militaire touwtjes in het land. A-Nahar schreef een open brief aan de zoon van de Syrische president Assad, omdat hij mogelijk zijn vader binnenkort zal opvolgen.

Engeland heeft voor het eerst interesse getoond om gezamenlijke militaire oefeningen te houden met Israël. De Britten hebben gevraagd of ze mee mogen doen aan oefeningen die gepland staan tussen Israël en Jordanië. Britse troepen oefenen geregeld met Arabische strijdkrachten. Hoge Israëlische defensiespecialisten zeggen dat Engeland de houding, als het gaat om militaire samenwerking met Israël, "dramatisch” aan het veranderen is.

Marek Edelman, de enige nog levende commandant van de Warschau-opstand tegen de Nazi's in 1943, vond zijn huis in het Poolse Lodz onlangs vol gespoten met anti-semitische graffiti.
De Poolse premier Buzek schreef Edelman een brief waarin hij in felle bewoordingen afstand nam van de actie: ' Haat tegen u gericht, is gericht tegen elke Pool, inclusief mijzelf', schreef de premier.

Koza Okamoto, een lid van het Japanse Rode Leger die deelnam aan het bloedbad op Israëls luchthaven in 1972, heeft politiek asiel gekregen in Libanon. Japan had om uitlevering van de terrorist gevraagd, maar Okamoto is overgegaan tot de islam in de hoop uitlevering te vermijden. Israël had hem eerder in een gevangenenruil met Libanon vrijgelaten.

De Jordaanse prins Hassan, de voormalige kroonprins van het land, heeft Israël gevraagd hem te steunen in zijn poging om de hoge commissaris van de vluchtelingen te worden bij de VN. Hassan, die vlak voor de dood van koning Hussein hoorde dat hij niet zijn opvolger zou worden, heeft sindsdien geen enkele officiële post meer bekleed en is geregeld op reis.

Vlak buiten de Jordaanse toeristische stad Petra zijn politie en leden van een stam op de vuist gegaan. Drie mensen zijn tijdens de rellen gedood.
De problemen begonnen toen de politie een illegaal gebouwd huis wilde neerhalen. Zo'n 800 leden van de al-Bdoul stam begonnen met het gooien van stenen, het vernielen van auto's en gemeente-apparatuur.
Al-Bdoul is één van de oudste stammen in Jordanië. De stam bewoonde aanvankelijk de stad Petra tot tien jaar geleden toen de regering hen verplaatste naar een stad net buiten Petra.

Vier Amerikaanse ambtenaren hebben Lybië bezocht om na te gaan of de ban op reizen naar het land kan worden opgeheven. Het is voor het eerst sinds twintig jaar dat Amerikaanse officials voet op Lybische bodem zetten.

Jordanië wordt het 136-ste lid van de Wereld Handels Organisatie. Het lidmaatschap betekent dat Jordanië moet voldoen aan een aantal eisen waaronder het verlagen van drempels voor buitenlandse investeringen en het zich houden aan internationale handelsregels. Jordanië probeert als sinds 1994 om lid te worden van de organisatie. Na Egypte, Marokko, Qatar, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten is Jordanië het zesde Arabische land dat zich mag inschrijven als lid.

De emir van Qatar heeft voor het eerst, sinds hij aan de macht kwam in 1995, Syrië bezocht. Al Thani kwam naar Damascus met een delegatie hoge politici en zakenmensen. De stap wordt gezien als het begin van een herstel van relaties tussen beide landen.

De regenval van deze winter heeft Israël niet uit de zorgen gehaald. Vorig jaar was het een extreem droge winter en ook dit jaar waren de maanden november en december droog. Januari gaf veel regen, maar het meer van Tiberias heeft niet genoeg water gekregen. Het water van het meer staat een meter boven de zogeheten rode lijn, de minimum lijn voor het meer. Het afgelopen jaar stond het meer op het laagste punt sinds 120 jaar en de vrees is dat dat diepterecord er aan het eind van de zomer aangaat. Uit gegevens van een amateur weerstation in de kustplaats Herzliya, waar de regen wordt gemeten, blijkt dat er deze winter meer regen is gevallen dan gemiddeld, maar blijkbaar compenseert de regenval niet de droogte van vorig jaar.

Irak wil Libanon olie geven ter waarde van twintig miljoen gulden. Iraakse kranten beschreven de stap van president Saddam Hussein als een steunbetuiging voor de strijd tegen Israël. De Verenigde Naties moeten de geste van Hussein goedkeuren.

Een 13-jarig meisje in Be'er Sheva die twee jaar geleden vanuit Rusland naar Israël kwam, heeft remise gespeeld in een schaakwedstrijd tegen wereldkampioen Kasparov. Victoria Zaks, die sinds ze zes was al schaak speelt, nam deel aan een wereldwijde simultaan wedstrijd die via het internet werd gespeeld. Alle andere kinderen die meededen werden verslagen, maar Victoria wist als enige na dertien zetten een remise af te dwingen. Ze speelde de wedstrijd bij de schaakclub in haar woonplaats. Men besloot haar een nieuwe computer te geven als teken van waardering voor haar prestatie.