Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-19

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 19
Een hoogleraar geschiedenis in Polen die een boek heeft geschreven waarin hij de holocaust ontkent, wordt berecht. Tijdens de eerste dag voor de rechter zei de 37-jarige Ratajszak dat hij onschuldig is. In zijn boek schreef hij dat de Nazi's geen plan hadden om de Joden te vermoorden. Volgens de Poolse wet staat een gevangenisstraf van drie jaar op het ontkennen van de holocaust.


Drie Iraakse mannen die vanuit Jordanië de Dode Zee overzwommen naar Israël, zijn opgepakt en na verhoor teruggezet in Jordanië. De drie zochten waarschijnlijk werk in Israël.


Een kleine honderd Joodse gemeenschappen in Rusland hebben de handen ineengeslagen in de organisatie Federatie van Joodse gemeenten. De organisatie wil plaatselijke gemeenschappen ondersteunen en een fonds oprichten om het groeiende anti-semitisme in Rusland tegen te gaan. President Boris Jeltsin schreef de federatie een brief waarin hij zijn steun uitsprak over deze "verrijking van de Russische en Joodse culturen".


Een radiostation in Zuid-Afrika dat een interview had uitgezonden met een Amerikaanse extreem-rechtse activist moet excuses aanbieden aan de Joodse gemeenschap in het land. De Amerikaan had tijdens het interview gezegd dat het Jodendom seks met drie jarige kinderen goedkeurt. De omroep klachtencommissie vond dat deze uitspraken haat aanwakkerden en gaf de interviewer de schuld van het niet ingrijpen tijdens het interview.


De 101-jarige holocaust overlevende Pepi Deutsch is in haar woonplaats in de Verenigde Staten overleden. Deutsch overleefde Auschwitz, omdat zij dankzij haar jonge uiterlijk door de Duitsers in een werkkamp werd geplaatst. Deutsch was op dat moment al in de veertig, maar werd samen met haar dochter bij een groep jonge vrouwen geplaatst. Leeftijdgenoten van haar werden vergast. "God heeft me geholpen", zo zei ze later, "Hij wilde dat ik bij mijn dochter zou zijn om haar te helpen". Beiden overleefden het kamp ondanks zeer zware arbeid.


De Israëlische luchtmacht industrie gaat zeven Russische Mig 21 straaljagers van de Oegandese luchtmacht moderniseren. De twintig jarige toestellen behoorden aanvankelijk aan Polen. Het Israëlische bedrijf heeft eerder voor Cambodja Mig 21's opgeknapt, maar die staan nog altijd in Israëlische hangars omdat het land de rekening van zo'n twintig miljoen gulden nooit betaald heeft.


Duitsland heeft Israël een tweede onderzeeër geleverd. De "Leviathan" behoort net als de eerder ontvangen "Dolphin" tot de meest geavanceerde onderzeeërs in de wereld. Later zal Duitsland nog een derde schip leveren. Algemeen wordt aangenomen dat Israël de schepen kan inzetten als het land wordt aangevallen met raketten. De schepen zelf kunnen kruisraketten afvuren met eventueel nucleaire lading.


De noordelijke dorpen en steden in Israël hebben voor het eerst sinds de Barak-regering geprotesteerd tegen de mogelijke terugtrekking van Israëlische troepen uit Libanon. De angst onder de bewoners in het noorden is dat Palestijnse terreurgroepen doorgaan met de strijd en dat zij daar het slachtoffer van worden. Eind november deden de dorpen en steden daarom uit protest alle lichten uit en viel een angstwekkende duisternis over Israël's noorden. Barak heeft tijdens de verkiezingscampagne beloofd dat Israël Libanon gaat verlaten. Het leger heeft plannen klaarliggen om de noordelijke grens te verstevigen, maar er is geen budget om de plannen uit te voeren.


De 101-jarige Russische Jood Benjamin Feinstein huilde en prees God toen hij in zijn woonplaats Ottawa voor het eerst sinds tachtig jaar werd verenigd met zijn 87-jarige zus Sara. Feinstein vluchtte uit Rusland weg na de communistische revolutie in 1919 en woonde voor hij naar Canada vertrok in Roemenië. Na het ineenstorten van de Sovjet-Unie vertrok Sara naar de Verenigde Staten. "God is goed voor mij geweest", zong Benjamin nadat hij eindelijk weer zijn zus kon omhelzen en kussen.


De Amerikaanse geheime diensten zijn stilletjes een bezoek van president Clinton aan Syrië aan het voorbereiden. Dat schrijft de Washington Post. Het bericht is door woordvoerders van Clinton ontkend. Volgens de krant heeft de Israëlische premier Barak verschillende malen gesproken met de zoon van de Syrische president Assad, Bashar, die wordt gezien als de opvolger van Assad. Het bezoek van Clinton aan Syrië zou onderdeel vormen van het vredesakkoord tussen beide landen.


Indonesië heeft het plan om de banden met Israël aan te halen voorlopig in de ijskast gezet. De nieuwe Indonesische president had zich zeer vriendschappelijk uitgesproken over verbetering van de economische betrekkingen tussen beide landen. Maar een storm aan protesten in het grootste moslim land ter wereld heeft de deur voorlopig gesloten. Minister van buitenlandse zaken Shibab heeft nu verklaard dat er pas sprake kan zijn van diplomatieke betrekkingen met Israël als de Palestijnen onafhankelijkheid hebben gekregen. Bovendien zal het parlement eventuele handelsrelaties tussen Israël en Indonesië eerst dan mogen goedkeuren, aldus de minister.


Een groep wetenschappers heeft een kustlijn ontdekt, 170 meter onder de oppervlakte van de Zwarte Zee. Volgens de wetenschappers bewijst dit dat er een plotselinge, catastrofale vloed is geweest ongeveer 7500 jaar geleden, schrijft de Washington Post. Volgens de krant onderbouwt de vondst de eerdere theorie van twee geologen van de Colombia Universiteit dat de Zwarte Zee is ontstaan door enorme smeltende ijsbergen, die gevolgd werden door een grote vloed. De ontwikkelingen zijn zo snel gegaan dat duizenden mensen en miljoenen land- en zeedieren zijn omgekomen, aldus de wetenschappers. De ontdekkingen zijn een enorme ondersteuning voor het bijbelse verhaal van de zondvloed, zo schreef de Jerusalem Post. Leiding aan het onderzoeksteam werd gegeven door Robert Ballard, die bekend is geworden door zijn vondst in 1985 van de Titanic. Vorig jaar vond hij het Amerikaanse vliegdekschip USS Yorktown dat tijdens de slag om Midway in 1942 door de Japanners tot zinken is gebracht.