Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-15

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 15
Syrië is een super Scud raket aan het bouwen die binnen een jaar klaar zal zijn. Volgens Israëlische bronnen staat het bouwprogramma bovenaan op de agenda van de Syrische machthebbers. Heel Israël is met de raket te bestrijken. Israëli's zeggen dat Syrië ongelimiteerd geld pompt in het project ondanks dat het land bijna failliet is. Syrië gebruikt kennis uit Noord-Korea om de raket af te krijgen. Syrië is al langer in staat om raketten te voorzien van een chemische lading. Met de nieuwste technologie is Syrië ook in staat om biologische lading in de raketkoppen in te bouwen.


Europese en andere Westerse diplomaten hebben tegenover verschillende Israëlische kranten verklaard dat de Syrische president Assad tijdens gesprekken met hen zeer "afwezig" is. Twee bronnen zeggen zelfs dat in gesprekken met Arabisch sprekende Westerse diplomaten aanwezig, de vertaler van Assad niet alles vertaald wat de leider zegt, omdat Assad opmerkingen maakt die niets te maken hebben met de onderwerpen die besproken worden. Een Europese diplomaat zegt in de Post: "Wat wij er uit opmaken is dat dit niet de oude Assad is. Soms zijn zijn opmerkingen onsamenhangend. Soms verandert hij in gesprekken zomaar zijn mening". De 68-jarige president is al vele jaren ziek. Het is onduidelijk of de man seniel aan het worden is of een andere geestelijke ziekte heeft.


De ministeriële commissie voor Arabische zaken in Israël heeft besloten de Bedoeïenen in de Negev-woestijn topprioriteit te geven. Er is veel armoede onder deze bevolkings-' groep. Verschillende steden in de Negev zijn speciaal voor de Bedoeïenen opgebouwd, maar sociaal gezien gaat het ze slecht.


De Jordaanse koning Abdullah heeft een bezoek gebracht aan Libanon. Het was voor het eerst sinds dertig jaar dat een Jordaanse monarch het land bezocht. Abdullah besprak het vredesproces met verschillende leiders daar. Daarnaast proberen beide landen de economische samenwerking te verbeteren.


De Israëlische minister van onderwijs Yossi Sarid wil dat er voor het eerst een Arabisch college in Israël gevestigd wordt. Daarnaast wil de nieuwe minister het Arabisch basisonderwijs versterken.


Het Koeweit-project is even van de baan. De Golfstaat wilde buitenlandse investeerders de mogelijkheid geven deel te laten nemen aan de winning van olie in de noordelijke velden van het land. Maar de Koeweitse olieminister wil nu wachten met het project tot na een conferentie eind november. Tijdens die bijeenkomsten worden de economische, grondwettelijke, juridische en technische aspekten van het project besproken. Veel leden van het parlement vrezen dat de enige natuurlijke bron van het land in buitenlandse handen komt. In de jaren zestig is de oliesector genationaliseerd en werd in de grondwet opgenomen dat buitenlanders geen aandelen mogen hebben in Koeweitse olie.


Israël is serieus van plan om water uit Turkije te importeren. Het plan was aan het begin van de zomer gelanceerd door de Turkse president. Het idee is om het water met grote zeetankers te vervoeren. Een delegatie waterexperts en diplomaten zijn in Turkije geweest om de plannen te bespreken.


Vier mensen zijn gewond geraakt na gevechten tussen rivaliserende clans in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. De gevechten braken uit tussen groepen binnen het Front voor de Bevrijding van Palestina.


Met Amerikaans geld is in Gaza een mooi park aangelegd. Groenstroken, speeltuinen en een voetbalveld vormen samen het Amerikaans-Palestijns Vriendschap Park. Het park is onderdeel van een groot project van de Amerikanen om Gaza op te knappen. In totaal is tachtig miljoen gulden besteed aan verbetering van het rioleringssysteem.


De Noorse diplomaat Terje RoedLarsen is door VN secretaris-generaal Annan benoemd tot speciaal vertegenwoordiger onder de Palestijnen. Israël is niet blij met de stap, omdat het er in feite op neerkomt dat Larsen ambassadeur wordt. Larsen was betrokken bij de geheime onderhandelingen die geleid hebben tot de Oslo-akkoorden.


De aartsbisschop van New York heeft in een advertentie in de New York Times spijt betuigd voor al het leed dat de Rooms Katholieke kerk de Joden heeft aangedaan. De advertentie werd geplaatst op Yom Kippur, de heiligste dag voor de Joden. Kosten voor de advertentie, die opliepen tot ruim tweehonderdduizend gulden, zijn onder meer betaald door Nobel prijswinnaar Elie Wiesel en de president van de Wereldbank.


De Argentijnse president Menem heeft zijn veroordeling uitgesproken over de schennis van 62 graven op de Joodse begraafplaats vlakbij Buenos Aires. Argentinië, dat eens een veilige haven was voor Nazi oorlogsmisdadigers, telt een Joodse gemeenschap van zo'n 300.000 leden.


Iran is bezig met de productie van geavanceerde oorlogsschepen, zo meldt het Iraanse persbureau IRNA. De schepen moeten begin volgend jaar klaar zijn. Sinds 1992 heeft Iran eigen tanks, pantserwagens, raketten en een straaljager ontwikkeld. De wapenindustrie heeft zich sterk uitgebreid sinds de oorlog met Irak in de jaren tachtig. Iran kreeg tijdens die oorlog geen wapens als gevolg van het door de Verenigde Staten uitgeroepen embargo tegen het land.


De Iraakse vice-president heeft een aanslag overleefd, zo zegt een oppositiegroep uit Iran. Taha Yassin Ramadan werd onder vuur genomen door in Iraakse militaire uniformen geklede oppositieleden toen hij vanuit de noordelijke stad Tikrit naar Baghdad reed. Twee van zijn lijfwachten zouden zijn gedood en drie gewond. Eén van de aanvallers zou ook gedood zijn, terwijl de rest wist te vluchten. Er is geen onafhankelijke bevestiging van het rapport.


Een Tupolev 134 van de Russische luchtvaartmaatschappij BRZ landde onlangs bijna op de rijksweg Tel Aviv - Jeruzalem. De piloot zag de rijksweg die vlak langs het vliegveld loopt aan voor de landingsbaan. Toen hij op honderd meter hoogte zat, kreeg de verkeerstoren door wat de piloot aan het doen was en liet hem weer opstijgen. De verkeerstoren liet weten dat de piloot terug moest naar zee om een nieuwe bocht te maken. Maar dat deed hij niet. Vervolgens maakte hij nog een aantal fouten waarna hij het toestel veilig aan de grond zette. De Israëlische autoriteiten hebben de man verhoord. Hij bleek vrij gebrekkig Engels te spreken, maar werd vrijgelaten. Het toestel vertrok met een uur vertraging weer naar Rusland.


De Israëlische marine heeft een Libanees schip dat in problemen was geraakt veilig aan land gekregen. Het schip dobberde ter hoogte van Israëls haven Ashdod. Israël stuurde aanvankelijk een marinevliegtuig om er zeker van te zijn dat er geen terroristen aan boord waren. Maar de mannen op het schip zwaaiden met hun armen voor hulp. Later bleek dat de boot een paar dagen daarvoor vanuit Griekenland was vertrokken, maar als gevolg van motorproblemen stuurloos was geworden. De passagiers kregen bij aankomst in Israël medische verzorging en voedsel.