Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-14

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 14
De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa wil extra vluchten op Israël gaan inzetten. Nu al vliegen wekelijks vijftien toestellen tussen Frankfurt en Tel Aviv, maar in verband met de te verwachte toename aan toeristen in het jaar 2000 wil Lufthansa er achttien van maken.


Jordanië, Egypte en de Palestijnse Autoriteit hebben een plan op tafel liggen om de onderlinge handel te intensiveren. Het plan, opgesteld door experts, moet nog worden goedgekeurd door de regeringen.


Duitse Joden hoeven zich niet meer te wenden tot Israëlische rabbijnen als er religieuze uitspraken moeten worden gedaan.
Voor het eerst sinds 1938 heeft Duitsland weer een orthodoxe religieuze rechtbank. Drie rechters bemannen de nieuwe raad in Koblenz. De rechtbank doet uitspraken in zaken als huwelijk en bekeringen.


Een overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse Joodse gemeenschap is vijf jaar na het einde van de apartheid-periode niet van plan het land te verlaten. Een onderzoek onder de 90.000 Joden wees uit dat slechts twaalf procent "zeer waarschijnlijk" in de komende vijf jaar emigreert. De helft van deze groep noemt de toename aan criminaliteit en vrees voor de eigen veiligheid als belangrijkste redenen. Sinds het einde van de apartheid hebben 25.000 Joden Zuid-Afrika verlaten.


Frankrijk zal de Nazi oorlogsmisdadiger Alois Brunner berechten zonder dat hij in de rechtszaal aanwezig is. De voormalige assistent van Adolf Eichmann woont waarschijnlijk in Syrië, ook al wordt dat door president Assad van dat land ontkend. Brunner hielp in de deportatie en moord op 130.000 Joden uit Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Griekenland.


De Israëlische wapenfabriek Elbit zal de 'Block Hawk' helikopters van de Australische luchtmacht gaan voorzien van nachtzicht apparatuur. Het systeem voorziet erin dat de piloot informatie over de vlucht in zijn helm krijgt zodat hij niet meer hoeft te kijken op de instrumenten in de cockpit. Het zeer geavanceerde systeem is ook verkocht aan de Verenigde Staten.


Vanuit de Arabische wereld zijn klachten geuit tegen Walt Disney over een tentoonstelling waarin Israël Jeruzalem presenteert als zijn hoofdstad. De tentoonstelling in het kader van het Millennium wordt gehouden in Florida. De Arabische Liga overlegt met de twee Arabische landen die meedoen aan de tentoonstelling, Saudi Arabië en Marokko, om Jeruzalem daar te presenteren als de hoofdstad van Palestina.


Het Israël Museum in Jeruzalem heeft restanten van de Portugese synagoge uit Suriname laten overkomen naar Israël. De Tzedek v'Shalom synagoge stamt uit de achttiende eeuw. Oorspronkelijk waren er twee synagogen in Paramaribo, maar de Joodse gemeenschap daar bestaat tegenwoordig uit niet meer dan tweehonderd personen. De synagoge was totaal verwaarloosd. De restanten die overgebracht zijn naar Israël bestaan onder meer uit de ark, vier Torah-rollen, het spreekgestoelte en enkele banken.


In Irak zijn de benzineprijzen in één keer met 25 procent gestegen. Het was al de derde keer dit jaar dat de prijzen omhoog zijn gegaan. Irak probeert met de maatregel de smokkel van olieproducten naar naburige landen in te dammen.


Aan het eind van het jaar 5759 was de Israëlische bevolking gegroeid tot 6.145.000, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de statistiek. In het tweede weekend van september ging Israël volgens de Joodse kalender over naar het jaar 5760. De Israëlische bevolking was in één jaar gegroeid met 147.000 personen. Daarvan was 88.000 door natuurlijke groei en 63.500 door immigratie.


De Egyptische president Mubarak heeft zijn minister van binnenlandse zaken ontslagen nadat een psychisch labiele man de president met een mes had aangevallen. De minister van binnenlandse zaken werd zo verantwoordelijk gehouden voor de aanslag, die Mubarak slechts licht verwondde. Het ministerie is overgenomen door de plaatsvervangend minister.


De verhouding tussen Koeweit en Jordanië is hersteld na een bezoek aan de golfstaat door de Jordaanse koning Abdullah. De twee landen onderhielden nauwelijks meer diplomatieke contacten nadat Jordanië de kant van Irak koos na de verovering door dat land van Koeweit in 1990. Sinds 1996 werd een begin gemaakt aan herstel van de banden. De toenmalige Jordaanse koning Hussein riep op tot verandering van regering in Irak. Koning Abdullah mocht nu het werk afmaken. Hij had zijn in Koeweit geboren vrouw meegenomen op de tweedaagse trip.


Nieuwe auto hebben? Koop de "Sarouh el-Jamahiriya" oftewel: de Libische raket. Gadaffi, leider van Libië, presenteerde de auto als de meest veilige die er is in de wereld. Volgens de leider die nu dertig jaar aan de macht is heeft hij de auto zelf ontworpen omdat hij bezorgd is over de mensheid en het menselijk leven. De auto is een gezinswagen, bestemd voor vijf personen. U zult er nog veel over horen.