Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-13

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 13
De Palestijnse Autoriteit ontvangt nauwelijks geld meer uit het buitenland. Sinds het begin van dit jaar is nog maar zo'n 140 miljoen gulden binnengekomen, nog geen tien procent van de toegezegde 1,6 miljard gulden. Bijna de helft van het Palestijnse budget bestaat uit geld afkomstig van donorlanden waaronder Nederland. De Palestijnen geven de schuld aan de oorlog in Kosovo, die Westerse landen veel geld heeft gekost. Israëlische bronnen in dagblad Há’aretz zeggen dat de corruptie onder de Palestijnse Autoriteit de grootste veroorzaker van de problemen is: "Veel van de gelden eindigen in privé portemonnees en dat kan voor de donorlanden niet, omdat het hun publieke geld is. Die regeringen moeten aan hun parlementen uitleggen waar het geld naar toe gaat".


De Verenigde Staten en Canada hebben van de zomer een golf aan anti-semitische incidenten gezien. Het begon allemaal met een schietpartij in een Joods centrum in Los Angeles, maar sindsdien krijgen dit soort gebeurtenissen veel media-aandacht. Volgens sommige Amerikaans-Joodse bronnen in Israëlische kranten zijn de verschijnsels niet nieuw, maar is het niet eerder voorgekomen dat de media zoveel publiceren over de gebeurtenissen. De Joodse organisaties houden zich erg op de vlakte. Ze willen geen paniek veroorzaken onder de Joodse gemeenschap en bovendien niet potentiële daders aansporen tot geweld door teveel aandacht aan het anti-semitisme.


De geestelijk leider van de orthodoxe Shas partij, rabbijn Ovadia Josef, heeft een geweldige steen in de vijver gegooid toen hij een onverwachte aanval uitvoerde op het Israëlisch nationale voetbalteam en dan vooral op de sterren die in het buitenland spelen. "Ze moeten de Torah gaan leren", zo zei hij, "Ze moeten ophouden met deze stomme dingen. Ze sturen ze naar Spanje, Duitsland, naar de hel op speciale vliegtuigen. Al hun hersens zitten in hun voeten, terwijl onze hersens in ons hoofd zitten". De spelers en coach waren geschokt door de uitspraken. Sommigen wezen erop dat tijdens de verkiezingscampagne rabbijn Josef zich liet fotograferen met enkele spelers.


Israël zal Rusland helpen in de strijd tegen moslimfundamentalisten op de Kaukasus. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Levy laten weten aan de Russische ambassadeur in Israël. De hulp zal vooral bestaan uit het doorgeven van informatie van de Israëlische veiligheidsdiensten.


Het Bikur Cholim ziekenhuis in Jeruzalem heeft als enige ziekenhuis in het centrum van de stad nu een Eerste Hulp post. Achttien van de geplande 25 bedden zijn nu operationeel. Het ziekenhuis is vaak de eerste hulpplek die gezocht wordt na terroristische aanslagen in het centrum van de stad. Vijf miljoen gulden heeft de investering gekost. Het is geheel betaald uit donaties.


Israël heeft deze zomer sneller Jordanië voorzien van water dan normaal. De regio is zoals bekend erg droog vooral ook omdat er erg weinig regen de afgelopen winter is gevallen. Israël voorziet Jordanië van water uit de Yarmuk rivier. Normaal gesproken loopt dat water eerst in het meer van Tiberias waarna een deel aan Jordanië wordt gegeven. Nu wordt direct water uit de rivier getapt en naar Jordanië getransporteerd.


De oudste zoon van de Saudische koning Fahd, prins Faisal bin Fand, is aan een hartaanval overleden. De leeftijd van de prins is niet bekend maar aangenomen wordt dat hij ergens in de vijftig jaar oud was. Hij was geen troonopvolger. Kroonprins is zijn oom, prins Abdullah.


Zuid-Korea zal honderd Popeye raketten van Israël kopen. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft de verkoop goedgekeurd. De raket, door de Israëlische fabriek Rafaël ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse Lockheed, wordt gezien als één van de beste ter wereld. De Popeye kan bevestigd worden op de F-15 en F-16 en kan gebruikt worden in luchtgevechten met andere toestellen. Eerder heeft Rafaël raketten verkocht aan Israël, de Verenigde Staten, Australië en Turkije. De raketten kosten twee miljoen gulden per stuk.


Israël en de Palestijnse Autoriteit zetten samen een onderzoeks- en ontwikkelingsfonds op. Canada, de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben interesse getoond om zich aan te sluiten bij het fonds. Een internationale gezamenlijke informatie campagne wordt opgezet om investeerders aan te trekken.


Twee Egyptische studenten zijn in Cairo gearresteerd toen ze betrapt werden op het bekladden van een muur met anti-Israëlische leuzen. "Nee tegen zionisme, nee tegen normalisatie", hadden ze op een muur van het treinstation geschreven.


De opmerkelijke handdruk tussen de Israëlische premier Barak en de Algerijnse president Bouteflika tijdens de begrafenis van de Marokkaanse koning blijft de aandacht houden in Israël en in de media in de Arabische wereld. Zeven minuten lang hebben ze elkaar gesproken. Algerije wordt gezien als één van de meest anti-Israëlische landen in de regio en staat in die zin op gelijke voet met landen als Libië en Irak. De Algerijnse president heeft later verklaard dat er geen sprake kan zijn van vrede tussen beide landen omdat het Palestijnse probleem nog altijd niet is opgelost. Ondanks die verklaring wordt in Israël gezegd dat uit de handdruk en uit het gesprek eens te meer blijkt dat Israëls bestaan wordt aanvaard en erkend door zelfs de meest extreme krachten in de regio. Bouteflika stond in de jaren zestig en zeventig bekend als een zeer vijandige Algerijnse minister van buitenlandse zaken. De laatste maanden laat hij zich van zijn andere kant zien. Nog voor de begrafenis in Marokko sprak hij warm over het aandeel dat de Algerijns Joodse gemeenschap heeft gehad aan de ontwikkeling van de cultuur in zijn land.


Het bestuur van een school in het Amerikaanse Mississippi heeft het besluit genomen dat een Joodse jongen in school een Davidsster mag draaien. Aanvankelijk was de jongen gezegd dat hij dat niet mocht doen, omdat de ster gebruikt zou kunnen worden als symbool. De moeder van de jongen is christen, zijn vader is Joods. Van de zomer kreeg hij van zijn grootouders een Davidsster. Zij vertelden hem dat het een symbool was van zijn Joodse erfenis. Toen de jongen vervolgens op school kwam hebben verschillende leraren hem gezegd de ster af te doen. De vader nam de zaak op met het bestuur, dat besloot dat de ster gewoon gedragen mag worden.


Een Iraakse burger die eens als 'dubbel' heeft gewerkt voor de zoon van Saddam Hussein, Udai, heeft bevestigd dat Jordanië zijn moeder, zus en twee broers heeft gedeporteerd naar Irak. "Ik vrees voor hun leven", zegt Latif Al-Slili, die tegenwoordig in Ierland woont nadat hij in 1992 uit Irak is weggevlucht.


Een Libanese televisieploeg was aanwezig bij de opening van een nieuwe brug over de Jordaan tussen Israël en Jordanië. De aanwezigheid zorgde voor een storm in Libanon aangezien het verboden is om verslag te doen van gebeurtenissen waar Israëlische officials aan deelnemen. Het televisiestation moet waarschijnlijk een aantal dagen dicht.


Burger King had nog maar net de deuren open in Ma'alah Adumim of het bedrijf besloot na een dreigende boycot uit de Arabische wereld de tent alweer te sluiten. Ma'alah Adumim is een wijk ten oosten van Jeruzalem en ligt daarmee op betwist land. De Arabische liga en andere Arabische organisaties dreigden met een wereldwijde boycot van Burger King. Demonstraties vonden plaats voor diverse vestigingen van Burger King in onder meer de Verenigde Staten. Het moederbedrijf besloot daarop tot sluiting tot woede van onder meer de burgemeester van Ma'alah Adumim. Die heeft nu Joodse organisaties opgeroepen Burger King voortaan te boycotten.