Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-11

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 11
Aan het eind van dit jaar zal de Russische emigratie naar Israël de hoogste piek bereiken sinds 1991. Sinds januari al is er een stijging van 130 procent van het aantal immigranten vergeleken met het eerste half jaar vorig jaar. In totaal kwamen tot en met juni ruim twaalfduizend Russische Joden naar Israël. Waarnemers houden er rekening mee dat dit jaar 30.000 personen vanuit de voormalige Sovjetlanden naar Israël komen. De Russische economische crisis en het toenemend aantal anti-semitische incidenten zorgen voor de groei in emigratie.


Volgens een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv steunt slechts een kwart van de Israëli's terugtrekking van de Golanhoogvlakte na een vredesregeling met Syrië. Slechts elf procent van de Israëlische bevolking gelooft dat Syrië echt geïnteresseerd is in vrede met Israël.


Als gevolg van de voortdurende problemen in Noord-Israël hebben dertig families de stad Kiryat Shmona verlaten. Aan het begin van de zomer hebben een kwart miljoen Israëli's in het noordelijk deel van het land verschillende dagen in de schuilkelders moeten doorbrengen nadat Hezbollah vanuit Libanon Katusha-raketten afschoot. Van de dertig families hebben veertien hun huis al verkocht of verhuurd.


Vlak voordat hij zijn zesde Wimbledon titel won deze zomer, zei de 27-jarige Pete Sampras dat de moeder van zijn vader Joods was. Sampras is Grieks Orthodox opgegroeid, maar zei tijdens een persconferentie dat hij tegenover Joodse collega's altijd heeft verteld over zijn gedeeltelijk Joodse achtergrond. Hij heeft het erover gehad met de Israëlische tennisser Amos Mansdorf en met de Amerikanen Aaron Krickstein en Brad Gilbert.


Vrachtwagenchauffeur en science fiction fan, Sam Moskowitz, stelde vijftig jaar geleden in een brief aan de wetenschapper Albert Einstein de vraag: "Is het werkelijk mogelijk om sneller te reizen dan de snelheid van licht?" De briljante Einstein schreef hem zowaar terug, maar Moskowitz begreep niets van het antwoord. Hij schreef daarom ook aan de Engelse astronoom Fred Hovle, maar ook diens antwoord was niet te volgen. Moskowitz was slim genoeg om de brieven van de twee beroemdheden te bewaren. Onlangs werden ze verkocht in het veilinghuis Sotheby's in New York voor de prijs van 35.000 gulden.