Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-10

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 10
Syrië heeft alle samenwerking met de Bulgaarse luchtvaartmaatschappij opgezegd, nadat Israëlische maatschappijen aandelen van de maatschappij hebben gekocht. Libanon heeft de stap van Syrië gevolgd.


Elf leden van de meest extreme Islam-groepering in Egypte staan voor de rechter op beschuldiging van de moord op negen politieagenten en Koptische christenen. De moorden vonden plaats in de jaren 1995 tot 1997. De maximumstraf die de groep kan krijgen is de doodstraf.


Het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken heeft in principe ingestemd met de komst van drieduizend personen uit een Indiase Birmese stam naar Israël. Driehonderd leden van de stam die uit twee miljoen mensen bestaat zijn sinds het begin van de
jaren tachtig als toerist naar Israël gekomen. Dat schrijft Jerusalem Report. Hoewel de stam niet erkend wordt als Joods, wordt wel aangenomen dat de groep afstamt van één van de tien verloren stammen. De drieduizend leden die mogelijk naar Israël komen zijn tot het Jodendom overgegaan na een studie en leven helemaal als Joden.


Nagila is de eerste koshere wijn sinds tachtig jaar die in Duitsland gemaakt wordt. Tijdens een internationaal festival in de voormalige Joodse wijk in Berlijn is de wijn deze zomer gepresenteerd.


De nieuwe voorzitter van Israël's parlement, de Knesseth, heeft zijn collega van het Palestijnse parlement gevraagd op een officieel bezoek te komen. Avraham Burg wil de relaties tussen beide parlementen versterken. De Palestijnse Abu Alla heeft toegezegd te komen en heeft Burg meteen voor een tegenbezoek gevraagd.


Na lange onderhandelingen heeft het rabbinaat van Jeruzalem goedkeuring gegeven aan verschillende christelijke feesten die rond kerst en oud- en nieuwjaar worden gehouden in het internationale conventie centrum in de stad. Beide dagen vallen op een shabbat en waren daarom voor het rabbinaat taboe. Volgens de direkteur van het centrum erkent het rabbinaat dat dit jaar de millennium aktiviteiten een speciaal karakter hebben. Goedkeuring van het rabbinaat kwam nadat overeengekomen was dat alleen christenen aan de festiviteiten zouden deelnemen en zij ook de organisatie in handen zouden houden. De christelijke ambassade in Jeruzalem is van plan een gebedsbijeenkomst en een concert te houden in het centrum op 24 december.


De Verenigde Staten hebben toegezegd dat het vredesleger in de Sinai woestijn tussen Israël en Egypte daar voorlopig zal blijven. Aanvankelijk waren de Amerikanen van plan een groot deel van het leger over te plaatsen naar Kosovo, maar op aandrang van Israël blijven de militairen op hun posten. Egypte heeft de laatste jaren verschillende malen voorgesteld het vredesleger te evacueren, omdat Egypte de troepenmacht een aantasting van de eigen soevereiniteit vindt. Maar Israël voelt er niets voor de nu twintig jaar oude vredesakkoorden met Egypte te wijzigen, omdat de vrede tot nu toe niet meer is dan een "koude" vrede.


De onlangs verongelukte John E Kennedy jr. heeft twee jaar geleden al in Israël de hoofdlijnen van het nieuws bepaald. Zijn opinieblad George had de moeder van de moordenaar van de Israëlische premier Rabin, Jigal Amir, geïnterviewd. De Israëlische consul-generaal in New York probeerde vergeefs publicatie van het verhaal te voorkomen ondanks een gesprek dat zij had met Kennedy.


Israël zal de komende jaren vijftig nieuwe F- 16 gevechtsvliegtuigen kopen in de Verenigde Staten. Dat heeft premier en minister van defensie Barak bepaald tijdens zijn eerste bezoek aan het land. De keuze moest gaan tussen de F-15, gemaakt door Boeing, en de F-16 afkomstig van Lock-heed. Er ligt een optie om nog eens zestig toestellen te kopen. De eerste toestellen zullen in 2003 worden afgeleverd. De nieuwe gevechtsvliegtuigen vervangen twee squadrons Skyhawks en twee squadrons Phantoms.


De Libanese electriciteitsmaatschappij hoopt dat Beiroet eind september weer volledig stroom heeft. De maatschappij kan na de bombardementen van de Israëlische luchtmacht op de electriciteits-centrale in het voorjaar inmiddels alweer zestien tot achttien uur stroom per dag leveren.


Een jonge man met een hakenkruis getekend op zijn borst liep onlangs een synagoge in Moskou in en stak een belangrijk Joods leider neer met een mes. Het is het zoveelste bewijs dat het anti-semitisme in Rusland toeneemt. Leopold Kaimovsky, de 52-jarige direkteur van het Joods cultureel centrum in Moskou, werd met zware verwondingen opgenomen in een ziekenhuis. De dader was volgens het Russische persburo een twintigjarige rechtenstudent.


De Schotse voetbalclub Celtic heeft de Israëlische international Eyal Berkovic overgenomen van het Engelse West Ham United. De voetballer kostte de club achttien miljoen gulden, een record in het Schotse voetbal. De 27-jarige sterspeler wordt gezien als de beste Israëlische voetballer op dit moment. Israël zelf heeft goede kansen om zich voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor de Europese Kampioenschappen die volgend jaar zomer in Nederland en Belgie worden gehouden.


Tunesië heeft een delegatie naar Israël gestuurd om een huis uit te zoeken dat kan dienen als residentie voor een toekomstige ambassadeur. Israël en Tunesië onderhouden geen diplomatieke banden, maar na de verkiezing van Barak tot premier is de kans groot dat Tunesië die banden gaat zoeken. Eerder al in 1995 leek een uitwisseling van ambassadeurs op handen, maar na de moord op Rabin stopte Tunesië de net opgezette contacten.