Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-09

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 9
Honderd rechercheurs zijn in de Californische hoofdstad Sacramento bezig met onderzoek naar de daders van aanslagen op verschillende synagogen in de stad. Drie molotov cocktails zijn binnen een uur in drie gebedshuizen gegooid. De meeste schade is aangericht in de 150 jaar oude Bnei Israël synagoge. De bibliotheek met vijfduizend boeken ging in vlammen op. Verschillende zeldzame documenten van de Mishna en Talmud werden vernietigd. De schade bedraagt daar zo'n 1,6 miljoen gulden. De ark met een 200-jaar oude Torah-rol, die uit handen van de Nazi's in Tsjechoslowakije is gered, bleef gespaard. In de synagogen werden pamfletten gevonden waarin kritiek werd geleverd op de 'Joodse media". De papieren waren ondertekend door Serven die tegen de recente oorlog in het land waren. De politie heeft vooralsnog geen idee wie de afzenders zijn.

Een ander incident in de Verenigde Staten heeft in Israël ook zeer veel aandacht gekregen: een man schoot zes Joden neer in Chicago. "De donkere zijde van Amerika werd weer eens getoond", zei een activist van een Joodse organisatie. De beschietingen doodden één donkere inwoner van Chicago en verwondde zes orthodoxe Joden, herkenbaar aan hun zwarte kleren.
Gideon Sapir was één van de slachtoffers. Hij is Israëli die in verband met zijn studie voor een aantal jaren in Chicago woont. Hij liep met zijn zoon en dochter over straat. De 34-jarige Sapir kwam net uit de synagoge op vrijdagavond toen hij schoten hoorde. Hij realiseerde zich dat die op hem gericht waren. Toen greep een Israëlische kapitein uit een gevechtseenheid zijn zoon en liet zichzelf op de jongen vallen. Zijn dochter was buiten zijn bereik, maar werd niet geraakt. Zelf werd Sapir geraakt in zijn rug. Een vriend die vlakbij liep werd verschillende malen getroffen.

El Al is geïnteresseerd in het benoemen van Arabische stewards en stewardessen. Dat heeft de directeur-generaal van de luchtvaartmaatschappij gezegd tegen Arabische verslaggevers: "Er zijn geen restricties op dit gebied," aldus Feldschuh. Tot dusver echter zijn nog geen geschikte kandidaten voor de banen gevonden.

Berichten in de Israëlische media dat de Iraanse president Khatami probeert de relaties met Israël op te bouwen, worden in Iran zelf ontkend. In het dagblad Ha'aretz stond te lezen dat Iran "vertrouwenwekkende maatregelen" wil nemen op het gebied van raketontwikkeling. Maar de Iraanse televisie zond een verklaring uit van het ministerie van buitenlandse zaken dat "dit soort pogingen van de Zionistische propaganda machine zijn alleen gericht op het ondermijnen van het succes van de politiek van president Khatami". Ha'aretz had Britse bronnen aangehaald die zeiden dat de ontwikkeling van raketten door Iran gericht was op landen als Afghanistan, Irak en Pakistan en niet op Israël.

In Cairo zal een nieuwe economische conferentie worden gehouden waaraan landen uit de regio zullen meedoen. Ook Israël zal worden vertegenwoordigd. De conferentie wordt in Israël gezien als een eerste vertrouwenwekkende maatregel vanuit de Arabische wereld nu in Israël een nieuwe regering is gevormd. De eerste conferentie van deze soort werd in 1994 in Marokko gehouden op initiatief van toenmalig Israëlisch minister van buitenlandse zaken Peres. In 1997 volgde een nieuwe conferentie in Qatar. De conferentie eindigde toen zonder datum voor een vervolg.

In het eerste half jaar van 1999 is het aantal verkeersdoden in Israël teruggelopen met 28 procent. Vorig jaar stierven 260 mensen, terwijl dat aantal dit jaar op 187 staat. Het is niet duidelijk waarom het aantal sterk terugloopt. Een informatiecampagne om het publiek bewust te maken van de gevaren op de weg is pas sinds kort van start gegaan. De minister van transport denkt dat het goede nieuws het gevolg is van nieuwe rotondes die gebouwd worden en de pogingen van de politie om harder op te treden tegen verkeersovertreders.

Bellers in het buitenland moeten binnenkort 970 draaien om "Palestina" te bereiken. Tot nu toe deelden de Palestijnen het landnummer 972 met Israël. De Palestijnse Autoriteit verwacht binnen afzienbare tijd het eigen, onafhankelijke telefoonnet te hebben. De Internationale Telecommunicatie Unie heeft de Palestijnen het eigen nummer toegekend. Het nummer 970
was toegekend aan het Arabische deel van Palestina in het verdelingsplan van de VN in 1947. Zuid-Jemen heeft het nummer een tijdje gebruikt, maar na de vereniging van de twee Jemens kwam het nummer weer beschikbaar. Israël heeft geen bezwaar meer tegen een eigen nummer voor de Palestijnen. Bellen vanuit Israël naar de Palestijnse gebieden blijft een lokaal telefoongesprek. Het internationale nummer hoeft niet te worden gedraaid. Andersom is dat ook zo.

Het Kosovo Bevrijdingsleger heeft opdracht gekregen de Joden in Kosovo te beschermen. Dat is overeengekomen tussen Joodse vertegenwoordigers en de plaatselijke leiders van de provincie. Een woordvoerder van de Joodse organisatie zei: "De regering is niet in staat om de massa in toom te houden. De criminaliteit stijgt. De Albaniërs nemen wraak op de Serven. De Joden worden geïdentificeerd met de Serven. Ze worden daarom voortdurend bedreigd. Tegen de Joden wordt gezegd dat het beter is te verhuizen". Strijders van het bevrijdingsleger zijn begonnen met bewaking van de Joodse huizen. Er wonen ongeveer veertig Joden in Kosovo waarvan 13 in de hoofdstad Pristina.