Van de Nijl tot de Eufraat - jrg. 75-08

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 8
Er gaat bijna geen dag voorbij of er zijn nieuwe ontwikkelingen te melden in de relatie tussen Jordanië en het Syrië van Hafaz al Assad. Beide landen hebben na de dood van koning Hussein gekozen voor het aangaan van banden die jarenlang zeer koel waren. Onlangs besloten beide landen tot oprichting van een economische samenwerkingscommissie. Beide landen hebben in een protocol afgesproken dat gezamenlijke zee-, lucht- en landprojecten worden opgestart. Zo zal ook het treintraject van Syrië naar Saudi-Arabië door Jordanië heen weer worden geopend. Syrië kan goederen in Azië importeren die via de Jordaanse haven in Aqaba worden vervoerd. Jordanië mag de Syrische havens aan de Middellandse Zee gebruiken voor import uit Europa.

De Britse geheime dienst MI5 was in 1982 op de hoogte van het plan van de Abu Nidal terreurorganisatie om een aanslag te plegen op de Israëlische ambassadeur in Londen Shlomo Argov. Dat blijkt uit een twee jaar durend onderzoek van het dagblad Ha'aretz. Argov raakte bij de aanslag zwaar gewond en is bijna geheel verlamd. Na de aanslag op de ambassadeur viel Israël Libanon binnen om voor eens en voor altijd een eind te maken aan de Palestijnse terreurorganisaties. Volgens het Israëlische dagblad was Ronald Waldron een Brits geheim agent die in de organisatie van Nidal infiltreerde. Hij gaf alle informatie over de op handen zijnde aanslag door aan zijn superieuren. De dader van de aanslag, Hussein Rassa Sa'id, heeft vanuit de gevangenis met de Israëlische krant gesproken. Hij heeft toegegeven dat Waldron als geheim agent in de organisatie werkte. Hij zegt dat het daarom is dat de organisatie in Londen onmiddellijk is opgerold.

Op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza zijn pamfletten verspreid die opriepen om de Palestijnse Autoriteit omver te werpen. Op de pamfletten stonden namen van personen uit de PA die corrupt zijn. Er stond een waarschuwing op dat Yasser Arafat dezelfde kant opgaat als "zijn vriend Ceaucescu", de voormalige Roemeense president die door een vuurpeloton is doodgeschoten. De pamfletten waren ondertekend met "de drie officieren', een verwijzing naar de Egyptische soldaten die in 1952 de macht overnamen. Hoewel de pamfletten niet massaal waren verspreid, waren ze wel het gesprek van de dag in de Palestijnse gebieden.

De Israëlische media blijven veel aandacht besteden aan de watertekorten. Met zorg wordt gekeken naar wat er het komend jaar gebeuren gaat. Waterexperts zeggen dat nu al goed te ' zien is dat de rivier de Jordaan en de bronnen in het noorden te lijden hebben gehad van de droge winter en dat dat grote gevolgen kan hebben voor de flora en fauna. Eén van de bronnen van de Jordaan, de Banyas, geeft 1,2 kubieke meter water per seconde. Normaal gesproken is dat drie meter. De Dan, een andere bron, geeft zeven meter in plaats van normaal acht. Dat is volgens experts vooral zorgelijk, omdat de Dan normaal gesproken in droge jaren voldoende water blijft geven, omdat de stroom ook water uit onderaardse bronnen krijgt.

De Palestijnse Autoriteit is een wet aan het voorbereiden die het moeilijker moet maken voor mensenrechtenorganisaties om in de Palestijnse gebieden te werken. Volgens de Palestijnse minister van justitie doen deze groepen "politiek werk dat de Palestijnse mensen niet dient-. De minister zegt dat de organisaties geld krijgen dat bestemd is voor de Palestijnen en "we kunnen niet toestaan dat een kleine groep mensen miljoenen dollars krijgt zonder enige vorm van toezicht daarop-. De organisaties zelf zeggen dat het de bedoeling van de nieuwe wet is om de mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden te verdoezelen.

Israël en Jordanië gaan samenwerken in het behoud van de koraalriffen bij Eilat en de Jordaanse buurstad Akkaba. Het is voor het eerst dat Israël met een Arabisch buurland gaat samenwerken in een natuurreservaat. Het Akkaba onderzoekslaboratorium en het Eilat inter-universiteits instituut gaan drie jaar lang met elkaar werken aan de koraalriffen die tegenwoordig Vredespark heten.

Twintig jaar geleden hielp een student in Israël een oudere Canadese toeriste die een lekke band met de auto had gekregen. De inmiddels 83-jarige Faye Kauf man uit Vancouver heeft nu in klinkende munt terugbetaald. De jonge man had zijn naam niet verteld en weigerde iets aan te nemen als dank voor het verwisselen van de band. Tijdens het gesprek zei de student alleen dat hij studeerde aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. In een ceremonie op de universiteit schonk Kaufman een cheque ter waarde van één miljoen dollar aan het studentenfonds.

De Syrische president Assad heeft zijn luchtmachtcommandant met alle eer ontslagen. Generaal Mohammed Khouli is 62 jaar oud en heeft dertig jaar samengewerkt met de Syrische machthebber. Khouli's vertrek wordt, net als eerdere ontslagen van oudere medewerkers van Assad, gezien als een stap om de weg vrij te maken om jongere loyalisten van de zoonvan Assad, dr. Bishar Assad, te benoemen. Waarnemers zeggen dat deze benoemingen worden gedaan om op eenvoudige manier de jonge Assad zo meteen aan de macht te helpen. Khouli's pensioen volgt op het vertrek van verschillende andere hooggeplaatste defensie personen waaronder de stafchef van het Syrische leger die in juli vorig jaar wegging.

Ongeveer honderd mummies zijn per ongeluk ontdekt in Egypte, nadat een ezel uitgegleden was en in een grafcomplex terecht was gekomen, o schrijft dagblad Al Nakbar. Volgens de krant zijn de meeste mummies met een goudplaat bedekt. De vondst werd zo'n vierhonderd kilometer ten zuid-westen van Cairo gedaan. Een schat aan spullen uit de vierde eeuw voor Christus werd gevonden: potten, juwelen, koper en diverse grafartikelen. Archeologen verwachten nog meer mummies in de omgeving te vinden.

Israël zal India ter waarde van 24 miljoen gulden munitie leveren. Dat staat te lezen in het militaire weekblad Jane's. Volgens het blad zal Israël 30.000 mortiergranaten aan India verkopen. India zal de munitie verschepen naar de troepen in Kashmir waar gevechten woeden met moslimeenheden. Israël staat overigens twaalfde in de wereldranglijst van landen die wapens exporteren. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Zweedse internationale vredesonderzoekscentrum. De Verenigde Staten staat weinig verrassend eerste, gevolgd door Frankrijk, Rusland, Duitsland, Engeland en als zesde Nederland.

Het Israëlische nationale voetbalteam is op de FIFA ranglijst gestegen naar de 22-ste plaats. Nog nooit eerder heeft het team zo hoog gestaan. De nieuwe notering volgde op een indrukwekkende overwinning van 5-0 op Oostenrijk in een kwalificatiewedstrijd voor de Europese voetbalkampioenschappen. Het Palestijnse nationale elftal staat op nummer 191 van de 202 landen op de lijst.

In het eerste half jaar van 1999 is de werkloosheid in Israël toegenomen tot 8,6 procent van de beroepsbevolking, ruim 197.000 mensen. Het laatste half jaar van het vorig jaar stond het getal nog op 8,1 procent.