Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 18
De Amerikaanse regering heeft een extra achthonderd miljoen dollar militaire steun aan Israël gegeven, bovenop de bijna twee miljard dollar voor 2001 en een even groot bedrag voor 2002. Jordanië en Egypte krijgen beide extra hulp wegens hun gematigde houding in Israëls conflict met de Palestijnen.

Libanese politici willen het vertrek van Syrië uit hun land. Ook de pers roert zich nu meer over dit onderwerp, sinds het christelijke parlementslid, Albert Moukhaiber, dit luid en duidelijk ter sprake bracht. Volgens hem moet het Libanese leger ook het stenen gooien bij de Israëlische grens stoppen. Het officiële standpunt van de Libanese regering is. dat de Syrische aanwezigheid in het land met zo'n veertigduizend militairen, "wettig, tijdelijk en noodzakelijk is".

President Bashar Assad van Syrië noemde Israël "de nieuwe soort nazi's". Hij zei dit op de Islamitische topconferentie in Qatar. De Iraanse president. Mohammed Khatami, zei, dat als de Islamitische landen al hun krachten bundelen tegen Israël, het niet nodig is om Israël met een gezamenlijke militaire macht te bestrijden. We zullen zo de overwinning behalen.

Allerlei Palestijnse organisaties in Europa en Amerika bestoken de wereld via Internet met een grote dosis des-informatie over de strijd in Israël. Men schuwt niet om de geschiedenis te vervalsen en aan de Joodse geschiedenis van duizenden jaren volledig voorbij te gaan. Men ontkent de plaats van de Tempel en liegt over de zogenaamde Palestijnse rechten op Jeruzalem. Wijst men per e-mail op de onjuiste voorstelling van zaken dan komt er geen enkele reactie terug. Wat ook opvalt in de pers en in interviews voor westerse camera's dat veel journalisten geen kritische vragen aan Palestijnse leiders stellen, waardoor de doorsnee man in de straat niet weet waarom de strijd gaat.