Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 13
Berichten uit het Midden-Oosten

Het Simon Wiesenthal centrum heeft bij de Poolse autoriteiten geprotesteerd tegen de goedkeuring van de bouw van een discotheek naast het voormalige concentratiekamp Auschwitz. "Jonge Polen worden opgeroepen te gaan dansen naast de grootste Joodse begraafplaats in de geschiedenis-, aldus rabbijn Abraham Cooper van het centrum, "Het is moeilijk uit te leggen hoe groot de woede hier over is".

Het antisemitisme in Rusland is de afgelopen jaren toegenomen, zo concludeert een Joodse organisatie in het land. Volgens de organisatie heeft de Communistische partij het antisemitisme doen herleven op een nationaal niveau en kunnen Joden niet meer rekenen op politiebescherming.

De Slowaakse regering heeft 9 september aangewezen als dag waarop de Holocaust wordt herdacht. Op 9 september 1941 werd in het land de "Joodse code" geïntroduceerd, die het voor Joden moeilijker maakte om in het land te . leven. Ongeveer 70.000 Slowaakse Joden overleden in concentratiekampen.

Jordanië gaat zo'n dertig miljoen gulden investeren in toerisme projecten aan de Dode Zee kust. Dat heeft de burgemeester van de hoofdstad Amman bekend gemaakt. Het is de bedoeling dat er nieuwe restaurants, een waterpark, een golfbaan en vakantiehuisjes komen.

Twee Druzen zijn er in geslaagd om vanuit Libanon Israël binnen te komen zonder dat het leger of de veiligheidsdiensten alarm sloegen. De twee mannen werden vijftig kilometer ten zuiden van de Israëlische grens uiteindelijk opgepakt. De Druzen zeiden dat ze op de vlucht waren voor Hezbollah. Ze waren onderweg naar de Druzische dorpen bij Haifa. De infiltratie heeft in Israël voor grote onrust gezorgd en een diepgaand onderzoek naar de vraag hoe het mogelijk is dat zoiets kan gebeuren is begonnen.

De fundamentalistische moslim broederschap die verboden is in Syrië probeert banden aan te gaan met het nieuwe bewind van president Assad. Volgens een Jordaans weekblad hebben Libanese religieuze leiders een gesprek gehad met Assad waarin zij hebben voorgesteld te bemiddelen tussen de regering en de broederschap. De leiders van de beweging leven al twintig jaar in Londen na hun mislukte strijd tegen het toenmalige bewind.

Shimon Peres heeft voor een Israëlische minister een zeldzaam bezoek gebracht aan Indonesië. In het grootste moslimland ter wereld heeft hij gesprekken gevoerd met de president en de minister van buitenlandse zaken. Het is voor het eerst sinds het verrassingsbezoek van premier Rabin in 1993 dat een Israëlische minister Indonesië bezocht.

Een Iraanse man, die in 1995 een vliegtuig kaapte en de gezagvoerder dwong naar Israël te vliegen, is nu schoenenverkoper in Eilat. "Fantastisch", zo omschrijft de 34-jarige Reza Jabbari zijn leven in de zuid Israëlische badplaats. Jabbari was steward op een vliegtuig van de Iraanse luchtvaartmaatschappij dat onderweg was naar één van de Golfstaten. Israël liet het toestel landen op de zuidelijke luchtmachtbasis Uvda bij Eilat. Israël liet het vliegtuig en de passagiers gaan, maar zond Jabbari naar de gevangenis. Hij heeft daar vier van zijn acht jaar gevangenisstraf uitgezeten en wacht nu op een besluit van de overheid om hem politiek asiel te verlenen. "Mijn leven in Iran was heel anders. Israël is een vrij land. Iedereen mag er vrij spreken", zo motiveert hij zijn wens om te blijven.

Syrië is begonnen met het pompen van water naar Jordanië omdat daar opnieuw ernstige watertekorten zijn. Ongeveer 60.000 kubieke meter water wordt deze maanden dagelijks naar Jordanië overgeheveld. Jordanië mist de rivieren die de buurlanden Irak, Syrië en Israël wel hebben. In het vredesakkoord met Israël is afgesproken dat Israël water aan Jordanië levert.

Israël heeft Jordanië overigens tijdens de zomermaanden meer water gegeven dan waar het land volgens de vredesakkoorden recht op heeft. De watermaatschappij Mekorot pompte in juni en juli 29,5 miljoen kubieke meter water uit de Jordaan naar het koninkrijk, terwijl dat vorig jaar nog 23 miljoen kubieke meter water was. In Jordanië is het watertekort nog erger dan in Israël. In de meeste Jordaanse steden komt er vele uren per dag geen water uit de kraan.

De Iraakse president Saddam Hussein stuurt goed uitziende vrouwen naar Europa om daar politieke tegenstanders te vermoorden. Veiligheidsdiensten in West Europa zouden inmiddels op hun hoede zijn. Dat schrijft de Engelse krant Sunday Telegraph. De vrouwen hebben hun posten ingenomen in Ankara, Belgrado, Brussel, Parijs en Wenen om vandaar uit naar Engeland, Nederland, Duitsland en Zweden te reizen. Dissidenten in de Golfstaten en Iran zouden ook doelwit zijn. De vrouwen hebben intensieve trainingen ondergaan in Salman Pak, een militair centrum iets ten zuiden van Baghdad. De vrouwen zijn actrices en buikdanseressen.

Duitsland heeft honderden oud-strijders van het Zuid Libanees leger met hun familieleden politiek asiel verleend. De groep is inmiddels in Duitsland gearriveerd. In totaal ging het om 393 personen. Israël had ook Nederland gevraagd honderd Libanezen op te vangen die al familie in Nederland hadden wonen, maar Nederland heeft dat geweigerd. De militaire rechtbank in Libanon heeft inmiddels zo'n 900 personen tot gevangenisstraffen veroordeeld voor samenwerking met Israël tijdens de periode van de bezetting van Zuid Libanon. De straffen variëren van enkele weken tot 15 jaar.

De nieuwe Algerijnse premier Benflis heeft een nieuwe minister van buitenlandse zaken benoemd, die bekend staat als consérvatief moslim en die tegen normalisatie met Israël is. Abdelaziz Belkhadem, voormalig parlementsvoorzitter, is streng moslim en heeft onlangs nog deelgenomen aan een Arabische conferentie in Beiroet die zich uitsprak tegen banden met Israël.

De minister van veiligheid in Iran heeft voor het eerst toegegeven dat zijn ministerie gebruik maakt van honderdduizenden informanten, meldt de Iraanse televisie. Alf Yunesi zei dat zijn ministerie bezig is te hervormen, maar hij gaf verder ,een details. "Mensen werken met ons ministerie samen. Zij zijn een goede bron van informatie voor ons. Honderdduizenden informanten helpen ons en geven ons informatie", aldus Yunesi.

De Egyptische bevolking groeit met één baby elke 24 seconden, zo heeft de regering bekend gemaakt na een volkstelling. Egypte had volgens officiële cijfers op 1 januari ruim 65 miljoen inwoners. Uit de cijfers van het bureau voor de statistiek blijkt dat Egypte in 2029 113 miljoen inwoners heeft. Bij de laatste volkstelling in 1996 telde het land iets meer dan 59 miljoen Egyptenaren.

Egypte en Iran zullen omstreeks deze tijd bekend maken dat beide landen weer officiële diplomatieke banden aangaan. Twintig jaar lang zijn de relaties tussen de twee Arabische staten uiterst koel geweest. Na de Islamitische revolutie verbrak Egypte de banden met Iran. De Egyptisch-Israëlische vrede, Irans steun voor moslim fundamentalisme en de Egyptische steun voor Irak in de oorlog met Iran overschaduwde de relaties in de afgelopen decennia. Sinds Khatami in Teheran aan de macht is gekomen, drie jaar geleden, is een langzaam proces op gang gekomen van herstel van relaties.

Een Syrische man, die in 1992 in Israël opgepakt is voor spionage, is terug in zijn geboorteland. De Israëliërs hebben Abu Adallah bij de Kuneitra grensovergang op de Golan hoogvlakte het land uitgezet.

Duitse veiligheidsdiensten hebben in Irak een fabriek ontdekt waar illegaal non-conventionele wapens worden ontwikkeld. Dat meldt dagblad Bild. In een gebied dat bijna niet begaanbaar is en ver weg van de normale wegen ligt 40 kilometer ten zuidwesten van Baghdad een complex waar 250 ingenieurs werken. Volgens Bild hebben de Duitsers nu "het bewijs wat veiligheidsdiensten steeds al dachten'.