Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 7
Berichten uit het Midden-Oosten

Daniël Romano is de eerste ambassadeur van Bosnië-Herzegovina in Israël. Romano is de voormalig voorzitter van de Joodse gemeenschap in Sarajevo.

Drie neo-Nazi jongeren zijn in de Oostduitse stad Erfurt gearresteerd op verdenking van brandstichting in de plaatselijke synagoge op de geboortedag van Hitler op 20 april. De jongeren hebben molotov cocktails in de synagoge gegooid. Er was nauwelijks schade.

De voormalige wapeninspecteur van de VN in Irak, Richard Butler, heeft een dringend beroep gedaan op de internationale gemeenschap om Irak te stoppen met de productie van non-conventionele wapens. Sinds de VN anderhalf jaar geleden gestopt is met inspecties is Irak volgens Butler volop bezig biologische, chemische en nucleaire wapens te maken.

Archeologen hebben in Syrië ruïnes gevonden van een 6000 jaar oude stad. Uit de vondst blijkt dat de bouw van steden en het begin van beschaving eerder heeft plaatsgevonden dan de archeologie tot dusver heeft aangenomen. De oudste steden die tot nu toe zijn gevonden zijn zo'n 4000 jaar oud en bevinden zich tussen de Eufraat en de Tigris in huidig Irak. De opgravingen in Syrië worden geleid door een team wetenschappers van de universiteit van Chicago.

Noord Korea zal Syrië een nieuwe versie verkopen van de Scud raket, die een bereik heeft van 700 kilometer. Dat meldt dagblad Ha'aretz. De Scud D was tot voor kort onbekend. De originele Scud is in de voormalige Sovjet Unie gebouwd en heeft een bereik van zo'n 300 kilometer. Waarschijnlijk heeft ook Libië de nieuwste versie van de Scud gekocht. Syrië heeft al raketten waarmee het heel Israël kan bestrijken, maar militaire bronnen gaan ervan uit dat Syrië de raketten dieper in het land wil zetten waarmee het toch mogelijk blijft om heel Israël te treffen.

Libanese vissers kunnen weer gebruik maken van het water van de Middellandse Zee tot aan de Israëlische grens. Israël had niet alleen een veiligheidszone op land tot voor kort, maar ook de zuidelijke wateren van Libanon waren sinds 1982 taboe voor Libanezen. Na de Israëlische terugtrekking waren vissers weer te zien tot aan Rosh Hanikra, Israëls meest noordwestelijke punt. Enkele vissers probeerden Israëls territoriale wateren binnen te komen de eerste dagen, maar zij werden door patrouilleboten weggejaagd.

De Saudische terrorist Osama bin Laden heeft zijn Arabische lijfwachten vervangen door Pakistaanse en Bengaalse militairen. Bin Laden vreest dat de Amerikaanse inlichtingendiensten hem op de hielen zitten en bezig zijn te infiltreren in zijn netwerk. Bin Laden wordt ervan verdacht achter diverse aanslagen tegen Amerikaanse doelen te zitten, waaronder de bomaanslagen in 1998 op ambassades in Afrika. Hij is één van de meest gezochte personen in de Verenigde Staten.

Bashar Assad, zoon van de Syrische president en mogelijke opvolger van zijn vader, wordt dezer dagen benoemd tot vice president voor interne veiligheid. Dat meldt het Jordaanse weekblad Al Majid. Rond deze tijd komt de leiding van de regerende Ba'ath partij bij elkaar en zal de benoeming daar worden geregeld.

Een groep journalisten in Iran is een campagne begonnen om recent gesloten media te heropenen. In totaal zijn de laatste tijd negentien media door hardliners gesloten. "Meer dan duizend journalisten zitten zonder werk. We hebben een appèl gedaan op justitie om de rechten van journalisten te beschermen", aldus de journalistenbond in het land.

De moefti van Egypte heeft verklaard dat roken volgens de Islam verboden is, omdat het schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid. De moefti zou graag zien dat de tabaksindustrie in Islamitische landen gesloten wordt.

Egypte en Saudi Arabië hebben Syrië militaire steun beloofd als het land wordt aangevallen door Israël. Verschillende Arabische media hebben geschreven dat de ministers van buitenlandse zaken uit beide landen die toezegging hebben gedaan aan hun Syrische collega Farouk Shara. Israëlische functionarissen twijfelen overigens aan de verhalen, omdat zij ervan uitgaan dat Egypte hoe dan ook zich aan de vredesverdragen met Israël zal houden.

Meer dan 70.000 Israëli's bezoeken jaarlijks Hongarije, zegt Peter Kraft van het Hongaarse ministerie van economische zaken. Hongarije heeft daarom in Tel Aviv een toerisme bureau geopend en hoopt dat het aantal Israëlische toeristen in de komende vijf jaar zal groeien tot boven de 100.000.

In Jordanië zal een conferentie gehouden worden onder het motto "vrede door toerisme". Het evenement wordt gehouden ter ere van de overleden koning Hoessein. "Voor Jordanië is de toeristen industrie van vitaal belang", aldus de huidige monarch Abdullah. De bedoeling is dat leiders op het gebied van toerisme vanuit de hele wereld naar Jordanië komen. De conferentie wordt georganiseerd door een instituut in de Verenigde Staten dat eerder dergelijke bijeenkomsten heeft belegd in Canada, de VS en Schotland.

Een Palestijn die verdacht werd van de moord op veertien zakenmensen en een Iraakse diplomaat is in een gevangenis in Jordanië opgehangen. Twee jaar geleden heeft hij bekend de reeks moorden in een rijke buurt van de hoofdstad Amman te hebben gepleegd.

Een rechtbank in Caïro heeft een scheidingsverzoek dat per e-mail was gedaan niet erkend, omdat de Islamitische wetgeving elektronische documenten niet als bewijs aanvaardt, aldus de rechter. Een Egyptische man had eerder per email zijn vrouw laten weten in te stemmen met de scheiding. De vrouw hertrouwde vervolgens een andere man. De eerste man kreeg spijt en dreigde de vrouw voor de rechter te slepen als zij niet bij hem terugkwam. Ter verdediging liet de vrouw in de rechtszaal een brief zien die haar eerste man per e-mail had verzonden. De rechter vond dat echter geen bewijs.

China helpt Iran en Syrië in de ontwikkeling van lange afstandsraketten. Dat meldt dagblad Ha'aretz. Volgens Amerikaanse bronnen hebben de Verenigde Staten en Israël de laatste tijd hevig geprotesteerd bij de Chinese autoriteiten, maar China gaat door met het meehelpen bouwen van fabrieken waar raketmotoren en geleide systemen geproduceerd kunnen worden.

Russische anti terreureenheden hebben de 12-jarige Israëlische jongen Adi Sharon bevrijd uit handen van gijzelnemers. Tien maanden lang heeft de jongen in een donkere ruimte onder de vloer van een huis vastgezeten. Zijn toestand is zowel fysiek als geestelijk erbarmelijk. De groep eiste miljoenen dollars. De eenheid heeft de jongen uiteindelijk 560 kilometer ten zuidwesten van Moskou in de stad Penza gevonden. Dertien leden van de groep zijn gearresteerd. Adi is een dag na zijn bevrijding overgevlogen naar Israël.

Israël zal zo'n 200 Turkse tanks moderniseren. Met het project is 400 tot 800 miljoen gulden gemoeid. Verschillende Israëlische bedrijven zullen worden ingezet in het project dat in 2003 of een jaar later af moet zijn.

In de race voor een Senaatszetel heeft Rick Lazio, de Republikeinse tegenstander van Hillary Clinton in New York, het Midden Oosten in de campagne gebracht. Lazio vindt dat Clinton veel te nauwe vriendschapsbanden heeft met Arafat en zijn vrouw Suha: "Je kiest niet met wie je onderhandelt, maar het betekent niet dat je vrienden van ze hoeft te worden of ze moet omhelzen", aldus Lazio in een interview. Het laatste punt verwees naar de kus die Clinton gaf tijdens een bezoek aan Suha Arafat, die vervolgens in haar toespraak zei dat Israël Palestijnse kinderen vergiftigt.

Archeologen hebben in de Middellandse Zee voor de Egyptische plaats Alexandrië ruïnes gevonden van 2500 jaar oude steden uit de tijd van de Farao's. De steden waren tot dusver alleen bekend uit Griekse tragedies en legendes. Restanten van de steden Herakleion, Canopus en Menouthis zijn gevonden met huizen, tempels en havens die in een opmerkelijk goede toestand zijn bewaard gebleven. De steden waren uit de literatuur beroemd om hun welvaart en kunst. De steden zijn gevonden na twee jaar lang onderwateronderzoek door een internationaal team dat geleid werd door de Fransman Franck Goddio.