Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 6
Berichten uit het Midden-Oosten

Israël en Jordanië zijn het eindelijk eens geworden over de bouw van een gezamenlijk vliegveld ten noorden van de steden Eilat en Aqaba. Onderhandelingen tussen beide landen hebben jaren geduurd, maar tijdens een ontmoeting tussen koning Abdullah en premier Barak werden de laatste obstakels genomen. Het vliegveld zal twee terminals hebben waarvan er één in Jordanië en één in Israël ligt.

De Palestijnse terrorist Abud Nidal is waarschijnlijk weer terug in Baghdad. Zo wordt door een Arabische krant in Londen gemeld. Nidal zou twee maanden geleden Caïro hebben verlaten en via Teheran naar Baghdad zijn afgereisd. In 1998 is hij door de Libische leider Khadaffi het land uitgezet en sindsdien zat hij veel in Caïro hoewel dat door de Egyptische leiders werd ontkend.

Naast de beroemde Allenby brug die Israël en Jordanië verbindt ter hoogte van Jericho wordt een nieuwe brug gebouwd. De nieuwe brug wordt vier baans en dat is een enorme verbetering ten opzichte van de Allenby die maar één voertuig per keer kan hebben. Dagelijks gebruiken 5000 mensen de brug en rijden honderden voertuigen er overheen. De bouw van de nieuwe brug kost twintig miljoen gulden en wordt grotendeels door Japan betaald. De bouw wordt uitgevoerd door Jordaniërs. Israël zal ongeveer twee miljoen gulden investeren in de infrastructuur er omheen. De Allenby brug is gebouwd in de tijd van het Engels mandaat.

El Al zal vanaf volgend jaar voor het eerst rechtstreekse vluchten beginnen op Japan. De meeste reizigers van en naar beide landen vliegen momenteel via Europese landen. De Israëlische luchtvaartmaatschappij zal in oktober met proefvluchten beginnen om te zien hoe rendabel de nieuwe lijn zal zijn.

Israël zal Sri Lanka Kfir gevechtsvliegtuigen leveren om het land te helpen in de strijd tegen Tamil rebellen. De Kfir is in Israël gebouwd, maar aangezien het toestel een Amerikaanse motor heeft moesten de Verenigde Staten goedkeuring geven aan de overeenkomst. Vijf jaar geleden heeft Sri Lanka al vijf Kfirs gekocht. Het land wil het squadron nu uitbreiden en zal zo'n zes miljoen gulden moeten betalen voor elk toestel. Het is nog niet duidelijk hoeveel toestellen Sri Lanka wil hebben. De aankoop van de vliegtuigen werd voorafgegaan door een mededeling van Sri Lanka dat het weer officiële diplomatieke banden met Israël wil aangaan.

De voormalige Syrische premier Zuabi heeft zelfmoord gepleegd nadat hij uit het leiderschap van de regerende Ba'athpartij gezet werd op verdenking van corruptie. De 62-jarige Zuabi is premier geweest van 1987 tot drie maanden geleden. De zoon van president Assad. Bashar, heeft de taak op zich genomen om het land te zuiveren van corruptie. Hij richt zijn pijlen op de politieke top in het algemeen en op zijn politieke rivalen in het bijzonder. Basher zal waarschijnlijk zijn vader opvolgen en onder het mom van de strijd tegen corruptie is hij bezig de weg te bereiden naar het leiderschap.

Israël heeft een toestel uit Egypte tegengehouden dat op weg was naar het Palestijnse vliegveld in Gaza. De Boeing 737 maakte gebruik van een nieuwe vluchtroute die niet door Israël is goedgekeurd. Straaljagers van de Israëlische luchtmacht dwongen het toestel om te keren waarna het veilig in Cairo landde.

De Argentijnse president De la Rua heeft zijn excuses aangeboden voor de hulp die zijn land heeft geboden aan Nazi's na de Tweede Wereldoorlog. Op een persconferentie tijdens de Holocaust Herdenkingsdag zei hij: ' We zouden vergeving moeten vragen, want Nazi criminelen konden ons land in en hier leven naast Holocaust slachtoffers". De Argentijnse president zei verder dat anti-semitisme een probleem blijft in zijn land tot op vandaag.

De Islamitische oppositie in Jemen heeft scherp geprotesteerd tegen de plannen van de regering om Joden de mogelijkheid te geven het land te bezoeken. Volgens de Islah partij zijn de Joden die aanvankelijk het land hebben verlaten "gezworen vijanden". De partij riep de regering ook op om te stoppen met "het normaliseren van relaties met de Zionistische entiteit", waarmee de staat Israël wordt bedoeld.
Vijf afzonderlijke groepen Joden hebben het land onlangs bezocht nadat de regering het toestond dat Joden van Jemenitische afkomst het land in mochten.

De Jordaanse haven- en badplaats Aqaba is een vrijhandelszone geworden. Met het besluit van de Jordaanse regering wordt geprobeerd buitenlandse investeerders aan te trekken. Achtereenvolgende regeringen hebben geprobeerd Aqaba een bloeiend bestaan te geven, maar de stad verliest steeds tegen het Israëlische Eilat en de Egyptische badplaatsen in de Sinai woestijn.

Een Syrisch vliegtuig is met drie uur vertraging vertrokken uit de Egyptische hoofdstad Cairo nadat de autoriteiten een anoniem telefoontje hadden gekregen waarin gezegd werd dat er een bom aan boord van het toestel verstopt zat. Het toestel, dat op het punt stond te vertrekken, is onderzocht, maar er werden geen explosieven gevonden. Onder de 88 passagiers bevond zich een hoge Syrische politiefunctionaris.

De Egyptische luchtmacht heeft de 4000ste F-16 ontvangen uit handen van fabrikant Lockheed. De nieuwste F-16 straaljager maakte deel uit van 21 nieuwe toestellen die Egypte heeft gekocht. Israël is zeer bezorgd over de gigantische modernisering van het Egyptische leger. De modernisering is onderdeel van een hulppakket van de Verenigde Staten dat tot stand is gekomen nadat Israël en Egypte vrede hebben gesloten.

Voormalig Iraans minister van defensie Salimi is stafchef geworden van het leger. Salimi was de laatste jaren de belangrijkste militair adviseur van ayatollah Khamenei.

Een hoge Iraanse officier is overgelopen naar een niet nader genoemd Europees land, nadat hij een moordaanslag in zijn land overleefde. De officier was werkzaam bij de militaire inlichtingendienst en zou diverse documenten hebben meegenomen waaruit blijkt dat Iran betrokken is geweest bij aanslagen op Westerse doelen. Hij zegt informatie te hebben over diverse moordaanslagen in Iran zelf op dissidenten en intellectuelen.

De beroemde Israëlische Merkava MK3 tank is voor het eerst te zien buiten Israëls grenzen tijdens een defensieshow deze maand in Frankrijk. De tank is niet te koop, maar onderdelen ervan wel. De Merkava - een Israëlisch product - wordt gezien als één van de beste tanks ter wereld. Israël is momenteel de vierde generatie tanks aan het bouwen.

Archeologen hebben op de berg Scopus in Jeruzalem een nog niet eerder ontdekt Byzantijns klooster gevonden. De archeologen gaan ervan uit dat het klooster dienst deed als een laatste stop voor pelgrims op weg naar Jeruzalem. De archeologen hebben een kerk, badkamers, een watersysteem en waardevolle mozaïeken gevonden. De opgravingen vonden plaats op de plek waar een nieuwe weg aangelegd zou worden.