Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 5
Berichten uit het Midden-Oosten

Israël heeft twee Hercules transportvliegtuigen met hulpgoederen naar Ethiopië gestuurd. Op verzoek van de Ethiopische regering heeft Israël medicijnen, babyvoedsel, dekens en andere noodhulp naar Addis Abeba gevlogen.

Syrië zegt dat Israël de recente anti-Syrische demonstraties in Libanon aanwakkert. Studenten in de straten van de Libanese hoofdstad hebben gedemonstreerd tegen de Syrische aanwezigheid in het land. Israël heeft niet de moeite genomen te reageren op de Syrische beschuldigingen.

Federale agenten in Duitsland helpen mee in het onderzoek naar brandstichting in een synagoge in Erfurt. De politie heeft 10.000 mark beschikbaar gesteld voor tips die leiden tot oplossing van de misdaad. Onderzoekers zeggen op zoek te zijn naar een tot dusver onbekende groep, die de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.

Iran en Saudi Arabië gaan discussies beginnen over regionale veiligheid. Alf Shamkhani is dé eerste Iraanse minister van defensie die het Arabische schiereiland bezoekt sinds de Iraanse revolutie van 1979.

Iran zegt vier rebellen van de oppositionele Mujahedeen te hebben gedood. De vier waren het zuiden van het land binnengedrongen via Irak. Volgens een commandant wilden de vier "instabiliteit creëren en sabotage plegen".

Iran heeft drie kranten verboden, die voor verandering in het streng Islamitische land zijn. Journalisten van de kranten zeggen, dat dit de grootste tegenslag is voor de onafhankelijke media sinds de verkiezingen van 1997 waarin president Khatami werd gekozen. Ayatollah Khameini, tegenstander van veranderingen in het land, had een paar dagen voor het verbod van de kranten gezegd dat de lokale media bases van de vijand" zijn.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben besloten vijf Airbus A3XX toestellen te kopen. De super jumbo van Airbus heeft daarmee een belangrijke nieuwe klant gevonden. De Emiraten hebben een optie genomen op nog eens vijf toestellen. Dat is bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Dubai.

Jordanië en de Verenigde Staten hebben een overeenkomst getekend waarin wordt toegezegd dat het koninkrijk ruim 160 miljoen gulden hulp krijgt om een deel van de waterproblemen op te lossen. De Amerikaanse ambassade in Amman zegt dat het geld gebruikt gaat worden voor de constructie van de infrastructuur, voor het verbeteren van hergebruik van afvalwater en voor verbetering van de waterdistributie in de Zuid- Jordaanse badplaats Aqaba.

George Habash trekt zich terug als leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, een organisatie waarvan het hoofdkwartier in Damascus staat. De Palestijnse Autoriteit heeft de stap van Habash toegejuicht, omdat de oude, zieke leider "vasthoudt aan ideeën uit het verleden". Habash steunt het vredesproces niet en heeft daardoor een slechte verhouding met de Palestijnse leider Arafat. Het Volksfront is één van de vele kleine oppositiepartijen tegen Arafat.

Een rechtbank in Libanon heeft de leider van Fatah in Zuid Libanon veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor samenwerking met Israël. Sultan Abu Einein was vorig jaar al tot de dood veroordeeld voor het aanvoeren van een gewapende eenheid. Sindsdien zit Einein ondergedoken in één van de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. De Palestijnse Autoriteit heeft woedend gereageerd op de uitspraak, omdat Einein wordt gezien als één van de belangrijkste bondgenoten van Arafat in Libanon. Om hem te betichten van samenwerking met Israël is "erg grappig, maar ook belachelijk", zegt de Palestijnse minister Amr.

De Iraakse leider Saddam Hussein heeft zijn 63e verjaardag gevierd met familie en vrienden. Tienduizenden Irakezen, gingen de straat op en riepen: “Met onze ziel en ons bloed redden wij u, Saddam". De feestelijke parade werd gehouden in de geboorteplaats van Saddam, Tikrit, zo'n 170 kilometer ten noorden van Baghdad.

Assad, de zoon van de president Assad, heeft ontkend dat al zeker is dat hij zijn vader gaat opvolgen. In een interview met de Washington Post zegt Basher: “Je zult het misschien vreemd vinden, maar we hebben de kwestie nooit in onze familie besproken. In het openbaar verschijnen, zoals ik doe, betekent nog niet dat ik voorbereid word". Over het algemeen wordt aangenomen dat de opvolgingskwestie een heuse machtsstrijd zal worden. Binnen de familie is er onenigheid over wie de oude Assad moet opvolgen. Daarnaast vormt Assad met zijn stam een minderheid in Syrië en kan ook dat tot wrevel leiden als de dictator overlijdt.

De Egyptische politie heeft traangas gebruikt om een demonstratie van 5000 studenten uit elkaar te drijven. De studenten eisten het aftreden van de minister van cultuur, omdat hij een literatuurboek heeft toegelaten op de scholen dat volgens de demonstranten tegen de Islam is. Het gaat om een boek van een Syrische schrijver. Volgens het ministerie van onderwijs is het één van de beste Arabische boeken dat in de vorige eeuw geschreven is. Het gaat over twee linkse Iraakse intellectuelen die Irak ontvluchtten aan het eind van de jaren 70. Het boek keert zich tegen politieke onderdrukking in de Arabische wereld en geeft de schuld daarvan aan dictaturen en conservatieven.

Sri Lanka gaat opnieuw diplomatieke banden aan met Israël. Minister van buitenlandse zaken Levy heeft de stap verwelkomd. Er zijn lange maanden van stille onderhandelingen vooraf gegaan aan de aankondiging van Sri Lanka. Eerder had het land al banden met Israël, maar die zijn verschillende keren verbroken. Israël heeft nu diplomatieke relaties met 164 landen. Slechts 26 - de meeste Arabische en moslimlanden hebben geen relaties.

Als helden werden ze binnen gehaald: 480 Iraakse krijgsgevangenen uit de eerste Golfoorlog van 1980-1988 tussen Iran en Irak zijn na ruim 12 jaar gevangenschap thuis gekomen. Het was een emotioneel weerzien met familie en vrienden bij een grensovergang tussen beide landen. Vanuit Iraanse bussen liepen de gevangenen te voet de grens over. Het lot van duizenden krijgsgevangenen legt een schaduw over de relaties tussen beide landen.

De Poolse premier Buzek heeft zijn excuses aangeboden voor verschillende anti-semitische incidenten tijdens het bezoek van Joodse jongeren aan het land. De jongeren bezochten oude nazi-kampen ter herinnering aan de Holocaust toen ze op muren in de stad Lublin zinnen zagen geschreven waarin stond "Joden naar het crematorium". "Zij die jullie aanvallen, vallen in feite Polen aan", aldus de Poolse premier tegen de jongeren.