Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 4
Berichten uit het Midden-Oosten

De Jordaanse koning Abdullah heeft een bezoek gebracht aan Noorwegen. De koning prees de rol van het land tijdens de periode van geheime onderhandelingen tussen Israëlische en Palestijnse functionarissen die leidden tot de Oslo-akkoorden. Het driedaagse bezoek was vooral ceremonieel, hoewel er politieke gesprekken hebben plaatsgehad over de waterproblematiek in Jordanië.

Israëlische parlementsleden hebben een eerste bezoek gebracht aan de Islamitische Republiek van Mauritanië. Het bezoek volgt op een akkoord in oktober waarbij de landen diplomatieke betrekkingen zijn aangegaan. De groep parlementsleden heeft gesprekken gevoerd met de president en is discussies begonnen over meer economische samenwerking. Naomi Chazan van Meretz noemde het bezoek "historisch voor Israël en de Arabische wereld". Na Egypte en Jordanië was Mauritanië het derde lid van de Arabische liga dat officiële banden met Israël aanging.

Israël en Wit-Rusland hebben een serie verdragen getekend die moeten leiden tot verdergaande samenwerking op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur. Daarnaast hebben beide landen enkele belastingafspraken gemaakt en zullen wederzijdse investeringen bevorderd worden.

Thailand zal 31 F-5 straaljagers laten moderniseren in Israël. Het Thaise kabinet heeft het plan, dat 150 miljoen gulden kost, goedgekeurd. De regering hoopt dat dertig procent van de kosten wordt gedekt door een toename van export van agrarische producten naar Israël.

De geestelijk leider van Hezbollah, ayatollah Fadlallah, heeft een moordaanslag overleefd. Tijdens een preek in een moskee in Beiroet werd op de ayatollah geschoten, maar hij bleef ongedeerd. Het is niet duidelijk wie achter de aanslag zat.

In een week tijd heeft Iran drie maal schepen onderschept die illegaal olie vanuit Irak vervoerden. Door een embargo is het Irak niet toegestaan olie te exporteren. Slechts een kleine hoeveelheid olie mag worden verkocht om daar voedsel voor te kopen voor de bevolking.

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam 36 procent meer toeristen naar Israël toe. Uit cijfers van het centraal bureau voor de statistiek blijkt dat deze stijging te maken heeft met het bezoek van de Paus. In het gevolg van de Paus kwamen tienduizenden pelgrims naar het Heilige Land.

Anti-semitische incidenten in de Verenigde Staten zijn in 1999 afgenomen met vier procent. Dat blijkt uit cijfers van een grote Joodse organisatie. Er werden 1547 gevallen van anti-semitisme gemeld. In 868 gevallen ging het om bedreigingen of fysiek geweld tegen Joden en in 679 gevallen om vandalisme gericht op synagogen, begraafplaatsen en Joodse instellingen. Hoewel geweld afnam, was er volgens het rapport een enorme toename te constateren aan antisemitische uitingen op internet.

Israël nationale trots, basketbalteam Maccabi Tel Aviv, heeft in de Europese Champions League finale verloren van het Griekse Panathinaikos: 73-67. Voor het eerst sinds jaren deed Maccabi weer mee op het hoogste niveau. In de jaren '70 en '80 won Maccabi de cup twee maal, maar de laatste jaren kwam het team niet verder dan de laatste zestien.
De sterspeler van het Griekse team was Oded Katash, een Israëli die tot vorig jaar voor Maccabi speelde. Hij had een dubbel gevoel na de wedstrijd: "Ik ben heel gelukkig en heel verdrietig op hetzelfde moment". 50.000 Israëli's waren naar Tel Aviv gekomen om de wedstrijd op een groot scherm te volgen. Dat was ook een paar dagen eerder gebeurd toen Maccabi de halve finale verrassend won van Barcelona.

Enkele honderden studenten hebben in Beiroet gedemonstreerd tegen de Syrische aanwezigheid in het land. De studenten worden gezien als aanhangers van de voormalige president Aoun, die door de Syriërs gedwongen werd het land te verlaten in 1990.
Sindsdien woont hij in Parijs. De demonstratie is onderdeel van een recente reeks anti-Syrische incidenten in Libanon, geleid door dagblad A Nahar. Al Ba'ath, de belangrijkste krant in Syrië, schreef: "Plotseling dansen alle duivels in Libanon. Een lichtgewicht journalist, die geen enkele waarde heeft, heeft in Libanon niets belangrijkers gevonden dan te roepen om Syrische terugtrekking".

De Israëlische ambassade in Litouwen is bezorgd over anti-semitische uitspraken van de nieuw gekozen burgemeester van Kaunus, de tweede stad van het land. Sustasukas zei na zijn verkiezing dat veel bedrijven in zijn stad "in de handen van de Joodse maffia" waren.

De miljoenste 'bezoeker' op de website van Israëls ministerie van buitenlandse zaken was waarschijnlijk een Libanese surfer. Sinds de website in 1998 werd gecreëerd, wordt deze wel Israëls "ambassade in cyberspace" genoemd. Honderden bezoekers uit landen waar Israël geen diplomatieke banden mee heeft komen even kijken. Onlangs werden in één week 128 lezers uit Libanon geteld, 108 uit de Verenigde Arabische Emiraten, 105 uit Malaysia en 56 uit Saudi Arabië. "Ze komen naar onze ambassade in cyberspace, omdat ze niet onze ambassade in de werkelijkheid kunnen bezoeken", zegt webmaster Danny Carmon, "We hadden zelfs enkele bezoekers uit Iran".

Canada heeft toegezegd dat als er een definitief vredesakkoord komt tussen Israël en de Palestijnen het land bereid is 15.000 Palestijnse vluchtelingen op te nemen. Dat heeft de Canadese premier Chretien gezegd tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden. Canada is het eerste land dat een dergelijke toezegging doet.

Professor Igal Talmi, een nucleair natuurkundige van het Weizmann Instituut in Rehovot, heeft dit jaar de gezaghebbende prijs gewonnen van de Amerikaanse Natuurkundige Sociëteit. Talmi wordt hiermee geprezen voor zijn onderzoek, dat "de basis heeft gelegd voor veel van wat we nu weten over de nucleaire structuur", aldus het juryrapport.

Tony Hall, lid van het Amerikaanse congres, is de eerste Amerikaanse parlementariër die Irak heeft bezocht sinds de Golfoorlog. Hall wilde een kijkje nemen in het land om te zien wat de gevolgen zijn van de inmiddels tien jaar durende economische boycot tegen het land. Hij heeft onder meer een kinderziekenhuis en een school bezocht in het zuiden.

De Marokkaanse regering is begonnen met het betalen van compensatie aan mensen, die ten onrechte in strafkampen hebben gezeten tijdens het bewind van de vorig jaar overleden koning Hassan. De regering heeft voorlopig acht miljoen gulden beschikbaar gesteld. De eerste slachtoffers die betaald kregen waren veertig politieke tegenstanders van Hassan, die in werkkampen hebben gezeten. De nieuwe koning Mohammed de Zesde probeert verandering te brengen in het koninkrijk. Zo ontsloeg hij de machtige en gevreesde minister van binnenlandse zaken Basri, die twintig jaar lang de scepter zwaaide op zijn ministerie en verantwoordelijk was voor de onderdrukking van politieke opponenten.

De Iraanse politie heeft ten minste 29 drugskoeriers gedood in zware gevechten langs de grens met Afghanistan. In totaal werden 482 mensen gearresteerd, aldus de staatstelevisie. Volgens een politiewoordvoerder werden 87 koeriers gedood en werd 2,5 ton heroïne en opium in beslag genomen. Iran voert al geruime tijd strijd tegen de vele drugskoeriers en hun helpers die vanuit Afghanistan drugs naar Iran smokkelen om vandaar uit de drugs naar het Westen te vervoeren.

Israëlische landbouwdeskundigen zijn in het Amerikaanse Noord-Carolina geweest om te zien wat ze kunnen doen om de landbouw te herstellen na de verwoesting door de orkaan Floyd. Gouverneur James Hunt had de groep, onder leiding van Yona Chen van de Hebreeuwse Universiteit, persoonlijk uitgenodigd. De Israëlische delegatie gaat voorstellen doen voor wetenschappelijke en economische samenwerking tussen de staat en Israëlische instituten.