Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 3
Berichten uit het Midden-Oosten

De Israëlische minister van buitenlandse zaken heeft van zijn Russische collega een verzameling documenten ontvangen over de relatie tussen de voormalige Sovjet Unie en Israël in de jaren 1941 tot 1953. De boekwerken gaan onder meer over de hulp die de Sovjet Unie gaf aan de totstandkoming van de staat Israël. Onderzoeksteams uit Israël en Rusland hebben gezamenlijk gewerkt aan het schrijven van de geschiedenis van die periode.

De Arabische Liga heeft landen die mijnen in de Arabische wereld hebben geplaatst, opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen in het opruimen van de mijnenvelden. 'De grootte van het probleem in de Arabische wereld is het gevolg van een gebrek aan landkaarten en informatie over mogelijke mijnenvelden", aldus de secretaris-generaal van de Liga in een toespraak. Veertig procent van de mijnenvelden wereldwijd zijn geplaatst in de Arabische wereld, aldus de Liga. De Liga heeft de VN opgeroepen druk uit te oefenen op met name Westerse landen die in het verleden vele oorlogen hebben uitgevochten in de regio.

Joodse en Aziatische Amerikanen zijn de hoogst opgeleide etnische groepen in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een onderzoek onder zes etnische bevolkingsgroepen. Twee derde van de Aziatische Amerikanen heeft een hogere opleiding succesvol afgesloten tegen ruim 60 procent van de Joodse Amerikanen.

De Taxi Eigenaren Associatie in Israël heeft in een brief aan de Palestijnse leider Arafat gevraagd om hulp bij het toenemende aantal aanvallen op taxi-chauffeurs. "Neem persoonlijke en humanitaire actie om de aanvallen op het leven en het welzijn van chauffeurs te stoppen. We zijn er zeker van dat een instructie van u wordt opgevat als een order bij hen onder uw autoriteit", zo schrijft de Associatie. In toenemende mate zijn chauffeurs slachtoffer van hun Palestijnse passagiers, die hen vaak beroven of zelfs verwonden of doden.

De Golfstaat Oman heeft een regionale conferentie over de waterproblematiek in het land uitgesteld, omdat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen geen vruchten afwerpt. "We gaan geen conferentie houden zolang de Arabische Liga ontevreden is over de richting waarop het vredesproces gaat", aldus een official.

De minister van buitenlandse zaken van El Salvador heeft in een toespraak in Jeruzalem "de sterke vriendschap met Israël" herbevestigd. El Salvador en Costa Rica zijn de enige twee landen die hun ambassade in Jeruzalem hebben en daarmee Jeruzalem als Israëls hoofdstad erkennen. Ondanks sterke Arabische druk en economische sancties hebben beide landen hun ambassades in Jeruzalem gehouden.

Het Rode Kruis heeft bekend gemaakt dat Iran binnenkort 2000 Iraakse krijgsgevangenen gaat vrijlaten, die nog altijd vermist worden sinds de Golfoorlog van 1980 tot 1988. Iran heeft onlangs een delegatie van het Rode Kruis toestemming gegeven de gevangenen te bezoeken.