Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 3
Denemarken moet twee Egyptenaren tienduizenden guldens betalen, omdat beiden ten onrechte voor de rechter gedaagd zijn in 1996 en hun reputatie daardoor geschonden is. Van de twee werd gedacht dat zij terroristen waren, maar in 1996 werden ze vrijgesproken.

Israël heeft na tien jaar Ghassan Dirani uit Libanon vrijgelaten. Dirani zat in 'administratieve hechtenis' als mogelijke troefkaart die Israël kon inzetten om de verdwenen navigator Ron Arad vrij te krijgen. De broer van Dirani blijft nog in een Israëlische cel.

De virtuele boekhandel Amazone verkoopt via internet de uitgave "Protocollen van de oudsten van Zion". Dit anti-semitische boekwerk is aan het begin van vorige eeuw in Rusland gepubliceerd en beschrijft het internationale complot van de Joodse leiders om de wereld over te nemen. De Israëlische minister Melchior heeft in een e-mail Amazone gevraagd het boek uit de verkoop te nemen.

De Verenigde Staten zullen Egypte nieuwe luchtafweer raketten verkopen. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Cohen bekend gemaakt tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten.

De Verenigde Naties hebben meer dan tachtig "rechtvaardige diplomaten" uit 24 landen geëerd, die tijdens de tweede wereldoorlog Joden gered hebben. De VN hebben een tentoonstelling geopend over het werk van de diplomaten die samen zo'n 150.000 mensen gered hebben tijdens het nazi regime. "We geloven dat er vandaag de dag een half miljoen mensen levend zijn als resultaat van het werk van deze diplomaten, die meestal de orders van hun regeringen naast zich neerlegden en visa verstrekten naar elk vrij land in de wereld", aldus Eric Saul, directeur van de tentoonstelling".

Studenten van de Islamitische universiteit in de Jordaanse hoofdstad Amman raakten slaags met de politie tijdens een protestmanifestatie op de school. De studenten demonstreerden tegen het besluit dat voortaan de helft van de studentenraad benoemd zal worden door de school zelf. Tot nu toe stemden de studenten in democratische verkiezingen voor alle tachtig leden van de raad. De studenten zien het besluit van de universiteit als een poging om de toenemende invloed van het moslim fundamentalisme binnen de studentenraad te stoppen.

Een helikopter van de Israëlische luchtmacht moest een noodlanding maken in gebieden die behoren aan de Palestijnse Autoriteit. Na de landing informeerde Israël de PA waarna een infanterie eenheid van Israël toegestaan werd naar de helikopter te komen en die te beschermen. Technici van de luchtmacht gingen aan de slag en achttien uur later kon de helikopter de reis vervolgen.

China heeft een Joodse begraafplaats heropend, zo meldt het Chinese persagentschap. De begraafplaats behoorde aan een Joodse gemeenschap die ruim een eeuw geleden naar noordoost China verhuisden na het tot stand komen van de Transsiberische expres. De begraafplaats bestaat uit meer dan 2000 graven en wordt gezien als de grootste Joodse begraafplaats in Azië. Werkers hebben de begraafplaats schoongemaakt en bloemen geplaatst bij de graven.

Het Israëlische bedrijf Solel zal in Egypte een groot zonne-energie park gaan bouwen. De belangrijkste financiering van het project is afkomstig van de wereldbank.

Een Israëlische groep die onlangs Jemen heeft bezocht, heeft daar een warm welkom gekregen, ondanks de poging van sommige officials in het land om afstand te nemen van het bezoek. Alle leden van de groep hadden een Jemenitische achtergrond. Geprobeerd is afspraken te maken over de komst van Israëlische toeristen naar het land. Foto's van de groep, waaronder een aantal rabbijnen, zijn verschenen in de lokale media. De bedoeling is dat groepen Israëli's van Jemenitische komaf het land mogen bezoeken. Jemen heeft daarvoor toestemming gegeven.

Syrische en Israëlische industriëlen ontmoetten elkaar onlangs voor het eerst tijdens een economische conferentie in Brussel waar gesproken werd over de rol van de vrouw in de zakenwereld. Ronit Silon van de Israëlische delegatie zei tegen de Jerusalem Post: "Ze konden me helemaal negeren als ze zouden willen, maar dat hebben ze niet gedaan. Ze wisten dat er geen politieke bedoelingen waren en dat de conferentie puur zakelijk was". Silon heeft de Syriërs een boek gegeven over Israëlische fabrieken, dat zij aanvaard hebben. De Syriërs wilden echter geen visitekaartjes uitwisselen. "Als er vrede komt met Israël wil ik jullie graag bezoeken en zakenrelaties aangaan", heeft één van hen gezegd tegen Silon.