Van de Nijl tot de Eufraat

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 1
Berichten uit het Midden-Oosten

Het Egyptische voetbalteam Al-Zamalak speelde onlangs in Gaza tegen het Palestijnse nationale team. Het was voor het eerst sinds 34 jaar dat een Egyptisch team voet op Palestijnse bodem zette. De Egyptenaren wonnen de wedstrijd met 2-1. Meer dan 8000 toeschouwers zagen de wedstrijd, die gehouden werd ter ere van het nieuwe stadion in Gaza.

Rusland heeft gesprekken gevoerd met Egypte en Syrië die moeten leiden tot militaire samenwerking en de verkoop van nieuwe Russische wapens aan de twee landen. Syrië heeft het plan, volgens het Russische persagentschap, om het leger te moderniseren. Damascus zou honderden miljoenen guldens beschikbaar willen stellen voor dat doel. In het verleden heeft Svrië veel wapens gekocht in Rusland en heeft het als gevolg daarvan nog altijd een grote financiële schuld.

Japan eist dat Libanon de terrorist Kozo Okamoto van het Rode Leger uitlevert. De terrorist zit nu in een Libanese gevangenis, omdat hij documenten heeft vervalst. Okamoto heeft dertien jaar in een Israëlische gevangenis gezeten voor zijn rol in de massamoord in 1972 op het Ben Gurion vliegveld. Hij had levenslange gevangenisstraf, maar is in een gevangenenruil naar Libanon verbannen. Japan dreigt nu alle banden met Libanon te verbreken als Okamoto en vier andere leden van het Rode Leger niet uitgeleverd worden aan Japan. Japan wil de groep voor de rechter slepen voor hun criminele verleden.

Israël behoorde tot de landen die snel na de overstromingen in Mozambique hulpgoederen heeft gestuurd. Dekens, medicijnen, voedsel en tenten zijn naar het land overgebracht.

Israël en Mexico hebben een vrijhandelsverdrag gesloten. Het akkoord verwijdert allerlei bureaucratische obstakels in de handel tussen beide landen, zoals diverse douanevereisten. Het akkoord is getekend tijdens een bezoek van de Mexicaanse president aan Israël.

Saudi Arabië gaat zich mengen in het Syrische-Israëlische vredesproces. Het land stelt politieke en financiële aantrekkelijkheden voor Syrië in het vooruitzicht als het land vrede met Israël sluit. Volgens de Arabische krant Al-Quds AlArabii, die in Londen verschijnt, is Riyadh door de Verenigde Staten gevraagd om achter de schermen invloed uit te oefenen op het vredesproces.

Het illegaal kopiëren van CD’s in Israël en de Palestijnse gebieden heeft de Amerikaanse industrie afgelopen jaar zo'n vierhonderd miljoen gulden gekost, zo blijkt uit een rapport van de Amerikaanse handelsalliantie. De groeiende piraterij heeft er inmiddels voor gezorgd dat vertegenwoordigers uit Israël en de Palestijnse gebieden twee dagen rond de tafel hebben gezeten om over de situatie te overleggen. Voorlopig lijkt het er niet op dat de autoriteiten veel gaan doen tegen de uitwassen.

Volgens de Iraakse krant Al-Zaman heeft president Hussein een opkomende revolutie de kop ingedrukt. Het bericht is niet onafhankelijk bevestigd. De krant schrijft dat een commandant van de republikeinse garde begin januari een coup wilde plegen, maar dat vlak daarvoor hij en 36 andere officieren gearresteerd zijn. Allen zijn geëxecuteerd.

Israël en Jordanië zijn het eens geworden over een aantal projecten op het gebied van communicatie. Zo zullen bijvoorbeeld de frequenties voor mobiele GSM telefoons op elkaar worden afgestemd. Daarnaast zullen teams worden ingesteld die met elkaar ideeën gaan uitwisselen.

De Verenigde Staten hebben Soedan voorgesteld Israël te erkennen in ruil voor verbetering van relaties met de Amerikanen. Soedan heeft het voorstel afgewezen, zo schrijft Al-Hayat. De president van Soedan zegt in het blad dat het land geen enkele relatie wil met "de Joden en de Zionisten, maar wij zullen werken aan verbeterde relaties met Amerika'.

Iran wil dat Westerse experts helpen bij de beveiliging van de kerncentrales in het land. Dat heeft de vice-president van het atoomagentschap in het land gezegd. De eerste kerncentrale die gebouwd is met Russische hulp ontbeert enige supervisie, aldus Sabouri, als gevolg van sancties door de Westerse landen. Hij voegde eraan toe dat Iran geen nucleaire wapens wil ontwikkelen en dat de sancties daarom niet gerechtvaardigd zijn. Israël en de Verenigde Staten daarentegen zijn er echter van overtuigd dat Iran atoomwapens aan het ontwikkelen is.

Twaalf passagiers die vanuit Israël naar New York zouden vliegen gaven hun stoel op om een patiënt met zijn dokter, verpleegster en medische apparatuur de mogelijkheid te geven naar de Verenigde Staten te vliegen. Vliegtuigmaatschappij El Al kreeg een dringend verzoek van een reisbureau om de 40-jarige man te vervoeren naar Amerika waar een donor was gevonden om de man een nieuwe lever te geven. De maatschappij vroeg onder de passagiers of er vrijwilligers waren om achter te blijven in Israël. De twaalf krijgen financiële tegemoetkoming en zouden op een latere vlucht naar New York worden geplaatst.