Van angst naar overgave

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 21
Er is gezonde angst, die je helpt om in moeilijke omstandigheden te vluchten, niet langs de afgrond te lopen, of te studeren voor een examen. Maar er is ook ongezonde angst, die je belemmert. De diepste angst heeft te maken heeft met vervreemding van God en de daarbij horende angst voor de onvermijdelijke dood. God heeft gezegd wat het gevolg van ongehoorzaamheid zou zijn: ‘Op de dag dat u daarvan eet, zult u zeker sterven’ (Genesis 2:17). Adam en Eva hebben, na hun zonde, die dood ervaren. Hun hele bestaan was aangetast: een verbroken relatie met hun Schepper, een gebroken eenheid met elkaar, besef dat lichamelijke dood onverbiddelijk zou komen.
Als alle relaties met God, je naaste en jezelf ontredderd zijn, voel je diepe eenzaamheid. Je mist je doel. Je bent niet in staat om je leven vorm te geven zoals je wilt. Dan voel je angst om je bestaan en stel je vragen over de zin van je leven. Door die angst onderneem je acties om jezelf te beveiligen. Angst wordt in toom gehouden door drugs, alcohol, fanatieke sportbeoefening, fantasie, geld, carrière, macht, controle uitoefenen over mensen, enzovoort.
Als zondig mens is alles wat je doet ontoereikend om innerlijke vrede te bewaren. Je weet dat je niet bent wie je zou moeten zijn. Je voelt je hulpeloos, omdat je niet kunt wat je denkt te moeten kunnen. Je bent bang, want je bent niet in staat voor jezelf veiligheid tot stand te brengen.
De enige uitweg is overgave aan God.

Jef De Vriese