Vaders, verbittert uw kinderen niet!

Feike ter Velde • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 12
In de bijbel kan men lezen hoe verbittering van kinderen - door verkeerde keuzes van de ouders -grote en desastreuze gevolgen heeft in het leven van die kinderen. Denken we bijvoorbeeld aan de geschiedenis van de tweeling, Esau en Jacob. Esau was het lievelingskind van zijn vader, Isaäk, en Jacob vinden we bij moeders pappot in de keuken. Esau was een stoere jager, een echte kerel. Jacob was het zachte, huiselijke type. De beide ouders trekken ieder het kind van hun keuze voor. Uiteindelijk zet moeder Rebecca haar lievelingszoon, Jacob, aan tot een grove leugen: het bedrog van vader Isaäk. Bitterheid, wraakgevoelens en een diepe haat vervullen het leven van Esau (Gen. 27:41).

Dan later in het gezin van Jacob - de volgende generatie. Jacob had Jozef - een van de twee zonen van zijn lievelingsvrouw Rachel - lief boven al de andere zonen (Gen. 37:3). Bitterheid, wraakgevoelens en een diepe haat vulden de harten van die andere zonen. (Gen. 37:4).

Verkeerde keuzes van ouders kunnen grote gevolgen hebben in de levens van hun kinderen. Zo'n verkeerde houding zet zich heel vaak voort in de volgende generaties.

Vaders, verbittert uw kinderen niet!

Feike ter Velde