Uw wil geschiede

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 20
‘Want dit is de liefde Gods, dat wij Zijn geboden bewaren. En zijn geboden Zijn niet zwaar, want al wat uit God geboren is, overwint de wereld’ (1 Johannes 5:3-4a).
Als je Gods geboden als een zware opdracht ervaart, dan is de reden duidelijk: je hebt geen goed zicht op de liefde. De liefde van God wekt in jou liefde op. Die liefde maakt dat je met de kracht die Christus uit de dood heeft opgewekt in staat bent om de geboden te doen.
Je hoort steeds meer dat er nog maar twee geboden zijn: God en naaste liefhebben. Dat klopt. En dat we elkaar niet moeten beoordelen. Dat klopt niet. Hoe denk je dat dit liefdesgebod handen en voeten moet krijgen? Hoe drukt die liefde zich dan uit? Het antwoord is: door de geboden te doen.
De geboden zijn een uitdrukking van het karakter van God. Ze zijn geen bedenksels van de Vader in de hemel die op een dag richtlijnen zocht voor de mensheid. Ze zijn de uitdrukkingen van Zijn identiteit. En dus is het van belang hoe we denken over trouwen en samenwonen, seksualiteit, man en vrouw zijn, waarheid en leugen, goed en kwaad. Als je daarmee bezig bent vanuit Gods liefde, dan ben je niet bezig een ander te oordelen. Dan ben je bezig je in te zetten voor de hartslag van het gebed dat Jezus aan Zijn discipelen leerde: Uw Koninkrijk kome, Uw wil geschiede. Dan pas is de aarde vol van de heerlijkheid van God.

Jef De Vriese