Uw Naam worde geheiligd

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 12
De Naam van de Vader is niet gewoon. Hij is heilig. Hij is uniek en exclusief. Hij is totaal anders dan iedereen en alles wat bestaat. Hij is ‘een categorie op Zichzelf’. Hij is de enige Waarachtige God, Die Jezus Christus heeft gezonden (Johannes 17). Daardoor is Hij een dubbel struikelblok voor de wereld en religie: Hij is de Enige Ware en Hij zond Jezus in het vlees, Die de enige weg tot de Vader is. Wie dat nederig erkent, heiligt Zijn naam.
De Heilige wordt geopenbaard door de Zoon (Johannes 1:18), zodat ook wij de Vader kunnen zien met geestelijke ogen. Wie Zijn Naam niet heiligt, ontkent de Ene en bestrijdt de Zoon en zoekt alternatieve wegen tot de Vader. Die bestaan echter niet. Er is maar één Middelaar tussen God en mensen. Er is maar Eén God, exclusief geopenbaard in de 66 boeken van het Oude en het Nieuwe Testament.
Onuitputtelijk groots zijn de eigenschappen van Zijn Naam. De bidder kent het heilig karakter van de Vader en wordt met ontzag vervuld. Hij wordt overrompeld door heilig, heilig, heilig (Jesaja 6). De Vader is niet ‘gewoon’ heilig. Hij is ‘driemaal’ volmaakt heilig.
Wie bidt, leeft voor de heiligheid van God en voor de proclamatie van Zijn heiligheid. Zijn Naam moet bekend gemaakt worden. Zijn Naam moet verheerlijkt worden, niet omdat het een plicht is die uitgevoerd moet worden, maar omdat het brandt in het hart van de bidder die maar één passie heeft: Uw Naam worde geheiligd!

Jef De Vriese