Uw gezin ook tijdens de vakantie een bouwplaats?

Bert Reinds • 89 - 2013 • Uitgave: 14/15
‘Als de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan;
als de HEERE de stad niet bewaart, tevergeefs waakt de wachter’
(Psalm 127:1).


Ik ga op reis en ik neem mee
Hebt u de koffers al gepakt? En waar gaat de reis naar toe? Heeft de crisis invloed op uw vakantiebestemming? Misschien dat u wat dichter bij huis gaat bivakkeren, maar deze verschuiving zal hoogstwaarschijnlijk niet betekenen dat u zich minder goed voorbereid.
Gelukkig wordt u bij het voorbereiden geholpen. In zowel de geschreven als in de sociale media worden u als vakantieganger adviezen en checklijsten aangeboden om ten volle van uw vakantie te kunnen genieten. Prettig dat mensen met u meedenken en graag zien dat uw vakantie naar wens verloopt.
In dit artikel wil ook ik, namens Het Zoeklicht, een duit in het (vakantie)zakje doen. Want naast de materiële bagage is het nodig om uw ‘immateriële bagage’ op orde te hebben. Zodat uw gezin ook tijdens de vakantie een bouwplaats blijft waar u als ouders mag groeien in volwassenheid en uw kinderen groeien naar volwassenheid. Uiteraard onder de autoriteit van de Bouwmeester.
Vakantie is voor het gezin de mogelijkheid om meer tijd te reserveren voor elkaar en te investeren in de relaties, dan dat u buiten de vakanties heeft. Vakantie kan naast het genieten van de natuur, cultuur, nieuwe mensen, ook verbindend werken, zodat uw gezin bij terugkomst weer een stevig fundament heeft voor het nieuwe seizoen.

Herscheppen
Vakantie begint als u de straat uit rijdt, zei iemand eens. Hij bedoelde daarmee dat het moment van vertrek ook de start van de vakantie is, de reis maakt onderdeel uit van de vakantie. Deze gedachte maakt het een stuk aangenamer in de auto, vooral als er veel kilometers moeten worden gereden.

Mijn eerste advies voor in de koffer: Leg uw vakantieplannen al biddend voor aan de Here God. Vraag wat de wensen en behoeften van de gezinsleden zijn, bespreek met de kinderen de plannen, houdt rekening met de verschillende wensen en neem uiteindelijk als ouder uw verantwoordelijkheid en coördineer het geheel. En op de dag van vertrek ga met elkaar in gebed en vraag de Here God om een behouden reis, voor verdraagzaamheid in de auto, vooral als de reistijd lang is en vertel de kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, hoe de reis eruit gaat zien. En weet dat u uzelf meeneemt. Dus geen hooggespannen verwachtingen.

Om overtuigd ook met uw immateriële bagage aan de slag te gaan, is het eerst nodig u af te vragen wat de eigenlijke functie van vakantie is.
De kern is verborgen in het woord recreëren = herscheppen. Dat wat onze Schepper heeft gemaakt wordt aangeboden, in natuur, cultuur, relaties en u mag het ontvangen, u mag ervan genieten en het een betekenis geven aan/in uw (gezins)leven. Vakantie is dus niet alleen iets passiefs en/of consumptiefs, het is ook actie, geven en nemen, bouwen en groeien.

Afstemmen
Naast beleven is vakantie ook een tijd van bijpraten en afstemmen. Het biedt een mooie gelegenheid om terug te kijken op het jaar dat achter u ligt en plannen te maken voor de tijd die voor u ligt. Om dat gesprek met uw partner en/of uw kinderen op gang te krijgen, leg ik u een aantal voorbeeldvragen voor:

De vragen zijn:
• Wat vinden wij werkelijk belangrijk in ons gezin?
• Op welke manier willen wij met elkaar omgaan? Gaat het nu naar tevredenheid?
• Wat zijn de aandachtspunten, waar willen wij de komende periode aandacht aan geven?
• Hoe gaan wij het komende jaar het werk zowel buitenshuis als binnenshuis verdelen?
• Hoeveel ruimte is er in ons gezin voor het onverwachte?
• Hoe gaan wij het komende seizoen met elkaar om zodat wij elkaar niet uit het oog verliezen?
• Op welke manier willen wij het geloof een plaats geven in ons gezinsleven, als het gaat om Bijbel lezen, bidden, kerkgang, het bezoeken van jeugdclubs?

Misschien vindt u de vragen wel pittig en denkt u: ‘laten we het even gezellig houden, het is vakantie,’ Dat begrijp ik, u hoeft er ook niet mee te beginnen als u net uw tent hebt opgezet. Mijn ervaring is dat pas de volgende dag, na een goede nachtrust, de wereld er een stuk beter uitziet en u ook objectiever kunt luisteren. Maar wanneer u als gezin gesetteld bent pak dan deze gelegenheid en stel elkaar zo af en toe eens de voorgestelde of andere vragen. Zoek elkaars hart.
Weet u dat het stellen van de juiste vragen veel meer oplevert dan het geven van de juiste antwoorden. Bij het geven van antwoorden bestaat de mogelijkheid dat de ontvanger toeschouwer blijft. Maar wanneer u vragen stelt, wordt de ontvanger een deelnemer. Op vakantie ontbreekt de druk dat iemand weg moet naar sport, werk, school, vergadering. Deze ontspanning geeft ruimte die thuis vaak ontbreekt.

Mijn tweede tip voor in de koffer is: Neem als gezin tijd voor elkaar, maak bijvoorbeeld van de maaltijden afstemmomenten, laat uw kinderen vertellen wat hen het afgelopen jaar heeft beziggehouden, op school, in hun sport. Vertel elkaar hoe de Here God een plek heeft gehad in de agenda, of je daar tevreden over bent. Natuurlijk zal de lengte van deze tafelgesprekken mede worden bepaald door de leeftijden van de gezinsleden. Het advies is in ieder geval, ‘buit’ de maaltijden uit. (Kijk, qua vorm, naar de Zuid-Europeaan, die kan dat echt goed: ontstressen)

Uitpakken van de koffer
Naast de voorbereiding, een goede start en het verlangen om op elkaar af te stemmen, wil ik nog een aantal praktische tips in uw vakantiekoffer doen, zodat uw vakantie tot zijn doel kan komen.
• Plan uitjes met het hele gezin, maar ook ga ook eens een keer met één kind op pad.
• Zoek in de uitstapjes naar balans tussen natuur en cultuur, actief en passief. Stem af op de medereizigers en zoek compromissen.
• Gebruik de tijd ook om samen met je kind de Here God beter te leren kennen. In de tijd dat wij met ons hele gezin op vakantie gingen, had ik een eenvoudig Bijbelstudieboekje gemaakt voor de oudere kinderen. En samen met hen ging ik om de dag een half uurtje ‘Bijbelstudie’ doen. Uiteraard waren ze niet alle dagen enthousiast bij de start, maar dat veranderde meestal na een paar minuten (en chips en een glaasje cola doen ook wonderen).
• Als de kinderen op bed liggen, ga dan met uw man/vrouw eens het boek Hooglied bestuderen of andere thema’s die met het huwelijk te maken hebben. Gebruik de vakantietijd ook om je relatie te versterken. Want een gezond gezin begint bij een gezond huwelijk.
• Als u alleen met uw kinderen op vakantie gaat, neem dan ook tijd voor uzelf en geef de kinderen de ruimte om hun eigen tijd in vullen. Zoek contact met leeftijdsgenoten.
• Ook op vakantie hebben kinderen behoefte aan structuur. Natuurlijk kan het ene kind beter met veranderingen omgaan dan het andere. Houdt enigszins de maaltijden en slaaptijden van thuis aan. Uiteraard flexibel, maar de ervaringen van ouders met vooral jonge kinderen bevestigen dit als waardevol.

Het meeste is op vakantie anders. U en uw partner/kinderen nemen zichzelf mee, in die zin is het niet anders dan thuis, dus blijft het nodig helder met elkaar te blijven communiceren. Weet dat u als gezin ook op vakantie een getuige bent door de manier waarop u als gezin met elkaar omgaat.

Ik wens u een gezegende vakantie en dat de Here God óók Zijn werk op uw vakantieplek mag doen.

Bert Reinds