Uitgekozen

Willem de Vink • 76 - 2000/01 • Uitgave: 13
“Niet gij hebt Mij, maar ik heb u uitgekozen…” (Joh. 15:16)

Mensen zonder een bestemming zijn als voetballers zonder een bal of zangeressen zonder stembanden. Ze leven als vliegen op een ruit die je vroeg of laat kunt oprapen van de vensterbank. Mensen met een bestemming zijn sterk, wilskrachtig en doelgericht. Hun leven draait om één thema, waar ze van binnenuit voor gemotiveerd zijn. Ze weten waar Ze naar op weg zijn en waar ze voor leven. Ze zijn in staat de wereld te veranderen!

Over zulke mensen heeft Jezus het, vlak voordat Hij zal sterven. Op het moment dat Hij weet dat zijn kruisdood aanstaande is, verzamelt Hij zijn discipelen om hen nog eens op het hart te drukken wat Hij de afgelopen drie jaar duidelijk heeft willen maken. Die laatste woorden kun je vinden in Johannes 13 t/m 17. Ze drukken de intense liefde van Jezus uit voor zijn vrienden, maar ook de fascinerende levensbestemming die Hij voor elk van hen in petto heeft. Alsof Hij ze als een pijl op Gods boog wil lanceren.

“Niet gij hebt Mij, maar ik heb u uitgekozen…” zegt Hij. Misschien heeft Petrus wel eens gedacht: “Jezus boft maar met zo'n kanjer als ik. “En bij Nathanaël kan het wel eens zijn opgekomen dat hij erbij hoort omdat hij zo vroom is. Maar als ze eerlijk zijn, weten ze alle twaalf dat Jezus hen uit eigen beweging uitkoos en niet op grond van hun kwaliteiten of prestaties. Het was genade dat Jezus hen uitkoos en omdat ze op zijn keuze ingingen, gaf Hij hen een bestemming, een doel om voor te leven.

Fijn voor hen? Ho — wacht even; de woorden van Jezus zijn ook tot jou en mij gericht. Omdat ze in de Bijbel zijn vastgelegd, mogen we over hun schouders meeluisteren. De Heilige Geest doet zijn werk tot op de dag van vandaag en kan Jezus' woorden laten klinken alsof Hij ze op dit moment uitspreekt. Luister dus. Jezus koos jou uit. Hij nam het initiatief. Hij bedoelde jou en mij toen Hij in Johannes 17 zei: “Ik bid niet alleen voor dezen, maar ook voor hen die door hun woord in Mij geloven.”

Jezus zegt: “Ik heb jou uitgekozen…” Misschien denk je: “Mij?” Ja jou, omdat God de hele wereld zo liefhad dat Hij zijn eniggeboren Zoon gaf— ook voor jou. Waarom? Om je uit een zondig en zinloos bestaan te redden en je zin in het leven te geven, richting, een bestemming. Uitgekozen voor een bestemming. Benieuwd wat dat dan is?' Volgend keer meer daarover…

Willem de Vink