Uitgeblust en moe?

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 3
De Herder zorgt voor nieuwe kracht, nieuwe vitaliteit. Die Hem liefhebben, zijn als het opgaan van de zon in haar kracht (Richteren 5:31). Ik moet geen voedsel zoeken om mijn ziel te verkwikken (vgl. Klaagliederen 1:19). Hij verkwikt mijn ziel! Zonde en duisternis? Hij brengt reiniging en licht. Bezorgdheid en angst? Hij brengt innerlijke vrede en veiligheid. Verdrukking en strijd? Hij brengt bevrijding. Dat gebeurt wanneer ik mij tot rust laat brengen in Zijn grazige weiden, mij voedt met de voorziening van de Herder en drink uit de bron van levend water die Hij aanreikt.
De Herder is de God Die geneest, mijn Heelmeester, Jahweh Rapha (Exodus 15:26). Hij geneest de bitterheid van een ziel die mort en ontevreden is met de gang van zaken. Hij confronteert mij in mijn zoektocht naar voldoening met mijn afgoden. Hij brengt mij op een punt dat ik alleen op Hem kan zien voor verlossing. Geen gemor, geen bedenkingen, maar volkomen vrede is in mij, wanneer ik mij door mijn Herder laat leiden.
Hij vergeeft al mijn ongerechtigheid en geneest al mijn ziekten (Psalm 103). Hij vernieuwt mijn kracht als die van een arend. Wat een wonder! Al vergaat mijn uiterlijke mens, de innerlijke is krachtiger dan ooit. En de uiterlijke die vergaat, wordt opgewekt in een nieuw leven, zonder ziekte, zonder dood.
‘Wat buigt u zich neer, mijn ziel, en bent u onrustig in mij? Hoop op God, want ik zal Hem weer loven voor de volkomen verlossing van Zijn aangezicht’ (Psalm 42:6, HSV).

Jef De Vriese