U moet opnieuw geboren worden, maar waardoor?

Joh. de Heer / ds. Henk Schouten • 92 - 2016 • Uitgave: 2
God gebruikt voor het werk van de wedergeboorte en bekering verschillende middelen en wegen. Het zijn ten eerste Zijn goedertierenheden, die tot bekering leiden (Romeinen 2:4), maar wanneer die niet erkend worden gebruikt God ook andere wegen. Het is altijd de Heilige Geest die de mens overtuigt van zonde, gerechtigheid en oordeel (Johannes 16:8).

Gods Woord
De natuurlijke mens vindt de dingen van God een dwaasheid. Daarom moet het verstand verhelderd worden door Gods Woord en door Zijn Geest (1 Korintiërs 2:14). Het woord is het levende zaad dat in de harten gezaaid wordt en als het goed is rijke vrucht voortbrengt (Matteüs 13:8). Je hebt niets anders nodig dan ‘oren om te horen’. Het Woord van God is het bad dat in staat is ons te wassen (Efeziërs 5:26) en te heiligen (Johannes 17:17). De Bijbel is meer dan een stichtelijk boek, het is het levende Woord (Hebreeën 4:12). Wilt u bekeerd worden, luister naar het Woord.

Gods Geest
Van nature is de mens verduisterd in het verstand en zich niet bewust van zonde. Hij ziet het niet en kan het ook niet zien. In het donker ziet men niets. God heeft Zijn Geest gezonden om in dit duister Zijn licht te ontsteken. Het was de wanhoopskreet van David: ‘Verwerp mij niet van voor Uw aangezicht en neem Uw Heilige Geest niet van mij weg’ (Psalm 51:13). Het niet luisteren naar Gods Geest is zeer kwalijk. ‘Hardnekkigen en onbesnedenen van hart en oren, u verzet u altijd tegen de Heilige Geest’ (Handelingen 7:51).
Het is de Heilige Geest die ons het Koninkrijk Gods doet zien en bij gehoorzaamheid aan Zijn woorden ook doet ingaan (Johannes 3:5-8). Het eerste woord is als de eerste kreet van een kind: “Abba”, Vader, en de laatste woorden zijn: “Kom, Here Jezus”, en de Geest en de bruid zeggen: “Kom!” (Openbaring 22:17).

Gered om te redden
Een ander middel om mensen te raken en tot wedergeboorte te brengen zijn Gods dienaren. Dat hoeft niet een ambtsdrager te zijn zoals een dominee, evangelist of ouderling. Er is verscheidenheid aan bedieningen (1 Korintiërs 12:5). Veel geloof werd gewekt door het liefdevolle en standvastige getuigen van vaak eenvoudige mensen. De trouw van een moeder heeft menig hart gebroken waardoor het kwam tot de Heiland. ‘Hoe lieflijk zijn de voeten van hen die vrede verkondigen, van hen die het goede verkondigen’ (Romeinen 10:15). Wat een voorrecht dat wij, die zelf gered zijn, gezanten van Christus mogen zijn. Gered om te redden. Het evangelie in de mond van een onontwikkelde, maar levende getuige van Christus zal grotere kracht ontwikkelen, dan uit de mond van een ongelovige professor.

Teleurstelling en ziekte
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het juist de ervaring van velen dat teleurstelling en ziekte de harde grond van het hart ontvankelijk maken voor het Evangeliewoord. Ook de dingen die ons kwaad schijnen, zijn middelen om ons tot Hem te trekken. Jeremia geeft de woorden van God door: ‘Ik immers, Ik ken de gedachten die Ik over u koester, spreekt de Heere. Het zijn gedachten van vrede en niet van kwaad, namelijk om u een hoopvolle toekomst te geven’ (Jeremia 29:11). Paulus vult hierop aan: ‘En wij weten dat voor hen, die God liefhebben alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn’ (Romeinen 8:28).

Wat een geweldig groot en vruchtbaar Evangelisatie-terrein hebben de artsen, de verpleegsters en in het algemeen ieder die met zieken in aanraking komt, maar ook wij allen die de naam van de Here Jezus belijden.

Soms roept Hij langs wegen van donkere nacht,
langs wegen, door u niet verstaan.
Al drukt droefheid u neêr,
laat uw hart zeggen: “Heer!
O, neem in genade mij aan!”
Kom, hoor de stem van uw Heiland.
Luister, luister,
Hij roept u en wacht reeds zo lang.

Zangbundel Joh. de Heer 42:3

Dit is het laatste deel van de serie artikelen over bekering naar aanleiding van het boek ‘Hoe kom ik tot bekering’ van Johannes de Heer.
Bewerking door Henk Schouten. Bijbelverzen uit de HSV.