U moet opnieuw geboren worden

Joh. de Heer / ds. Henk Schouten • 92 - 2016 • Uitgave: 1
Soms zou je dat wel willen, opnieuw geboren worden, maar dat kan natuurlijk niet. Of toch wel? Aan de verloren mens moet een scheppingsdaad verricht worden, waardoor Hij een nieuw schepsel wordt. Deze scheppingsdaad noemen we ook wel de wedergeboorte. De mens moet opnieuw geboren worden en het kan!

‘Voorwaar, voorwaar, ik zeg u: als iemand niet opnieuw geboren wordt, kan hij het koninkrijk van God niet zien.’ ‘Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet geboren wordt uit water en Geest, kan hij het koninkrijk van God niet binnengaan’ (Johannes 3:3,5).

Jezus zelf heeft deze dingen gezegd, wedergeboorte is absoluut noodzakelijk. De oorsprong is uit de drie-enige God: ‘maar toen de goedertierenheid van onze God, onze Zaligmaker, en Zijn liefde tot de mensen verschenen is, maakte Hij ons zalig, niet op grond van de werken van rechtvaardigheid die wij gedaan zouden hebben, maar vanwege zijn barmhartigheid, door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwing door de Heilige Geest’ (Titus 3:4,5).

• God heeft ons liefgehad.
• Jezus heeft ons zaliggemaakt.
• De Heilige Geest heeft ons vernieuwd.

Het middel in dit alles is het woord van God
‘Overeenkomstig Zijn wil heeft Hij ons gebaard door het woord van de waarheid, opdat wij in zeker opzicht eerstelingen van Zijn schepselen zouden zijn’ (Jakobus 1:18).

Dat woord wordt bediend door de evangelieprediking
‘Want al had u tienduizend leermeesters in Christus, daarmee hebt u nog niet vele vaders: in Christus Jezus heb ik u immers door het evangelie verwekt’ (1 Korintiërs 4:15).
‘Wij zijn dan gezanten namens Christus, alsof God zelf door ons smeekt. Namens Christus smeken wij: laat u met God verzoenen’ (2 Korintiërs 5:20).

Ze wordt ervaren door het geloof
‘Want u bent allen kinderen van God door het geloof in Christus Jezus’ (Galaten 3:26).
‘maar allen die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven kinderen van God te worden, namelijk die in Zijn naam geloven: die niet uit bloed, niet uit de wil van vlees en ook niet uit de wil van een man, maar uit God geboren zijn’ (Johannes 1:12,13).

Ze wordt gevoed met het Woord van God
‘En verlang vurig, als pasgeboren kinderen, naar de zuivere melk van het Woord, opdat u daardoor mag opgroeien’ (1 Petrus 2:2).
‘totdat wij allen komen tot de eenheid van het geloof en van de kennis van de Zoon van God, tot een volwassen man, tot de maat van de grootte van de volheid van Christus’ (Efeziërs 4:13).
‘en u met de nieuwe mens bekleed hebt, die vernieuwd wordt tot kennis overeenkomstig het beeld van Hem die hem geschapen heeft’ (Kolossenzen 3:10).

De oude Adam opgeknapt
Er zijn mensen die zeggen: Ik doe mijn best om te doen wat recht is. Ben ik dan geen christen? Anderen hebben tot goede voornemens besloten, is dat geen bewijs van de wedergeboorte? Een ander zegt “Ik ben gedoopt, ik neem deel aan het avondmaal.” Hoe goed deze instellingen van de Here ook zijn en zeker gepraktiseerd moeten worden, zij zijn geen bewijs van de wedergeboorte. Het gaat er niet om dat de oude Adam wordt opgeknapt, er moet een nieuwe schepping komen en dat gebeurt in en door de wedergeboorte. Wat uit het vlees geboren is, is vlees, wat uit de Geest geboren is geest. Abraham wist het, Paulus legt het uit: ‘bij hem echter die niet werkt, maar gelooft in Hem Die de goddeloze rechtvaardigt, wordt zijn geloof gerekend tot gerechtigheid’ (Romeinen 4:5).

Toen Christus op Golgotha uitriep: “Het is volbracht!”, toen was het ook volbracht, Jezus meende wat Hij zei. Alles wat mensen hebben te doen is het werk van Christus aannemen.

(Uit: Hoe kom ik tot bekering? Joh. de Heer. Overgenomen en bewerkt door Henk Schouten. Alle Bijbelverzen zijn gekozen uit de HSV.)