U kent mij (5)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 16
Mijn gebeente was voor U niet verholen, toen ik in het verborgene gemaakt werd, gewrocht in de diepten van het aardrijk; uw ogen zagen mijn vormeloos begin; in uwe' boek waren zij allen opgeschreven, de dagen, die geformeerd zouden worden, toen nog geen daarvan bestond.

Psalm 139 vers 15 en 16

Dit is toch wel heel verbazingwekkend. Op verschillende plaatsen in de Bijbel lezen we dat de Here God ons al kende voordat we geboren werden. Dat is des te verwonderlijker als je bedenkt dat we tegenwoordig zo goed zijn in geboorteregelingen. Kinderen krijg je niet meer, die neem je. Wel of niet geboren worden bepalen we zelf. Ik ben er, omdat ik ooit gepland ben (en zo niet, dan ben ik een ongelukje). Alsof God er niet meer aan te pas komt. Nou, mooi niet. % at mijn vader of moeder ook hadden gepland (of per ongeluk hadden laten gebeuren): God wist dat ik er zou zijn. Hij heeft de regie van mijn leven in handen. Hij had dat al ver voordat ik in aantocht was. Daarom is Hij mijn eigenlijke Vader. Ik ben er omdat Hij mij wilde. Ik was vanaf het begin voorbestemd om zijn kind te zijn. En dat ben ik dankzij Jezus Christus door mijn wedergeboorte ook echt geworden.

Zeker weten: God heeft mij gewild. Hij heeft alles in handen. Zoals Hij het gezegd heeft, zal het gebeuren. Hij draagt alle dingen door zijn woord. De Bijbel vertelt dat God de boeken bijhoudt. Er is een boek waarin Hij de namen optekent van mensen die door hun geloof in Jezus met Hem zullen leven ('het boek des levens'). Er is ook een boek waarin alle dagen van mijn leven staan vermeld.

Waarom heeft God voor iedereen zo'n hemels dagboek klaarliggen? Omdat Hij een verzamelaar van verhalen is. Hij zoekt levensverhalen die passen binnen zijn plannen en overeenstemmen met zijn wil. Die verhalen legt Hij vast. Het boek van jouw leven ligt aI van begin af aan klaar. Voor elke dag heeft Hij ruimte gereserveerd. Daarin schrijft Hij jouw dagelijkse daden en ervaringen op. Wat uit geloof voortkwam. En uit hoop. En uit liefde. Alles wat eeuwigheidswaarde heeft blijft bestaan. Alles vat God van tevoren voor jou in gedachten had. Daar mag je naar op zoek gaan, samen met Hem. Dat is jouw leven. Dat ben jij. Daarom is leven met God een geweldig avontuur. Je wordt steeds completer, steeds meer de persoon die God allang in jou zag. Hij heeft gelijk, absoluut: jij bent een prachtmens!

Willem de Vink