U kent mij (4)

Willem de Vink • 77 - 2001/02 • Uitgave: 15
Want Gij hebt mijn nieren gevormd, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U, omdat ik gans wonderbaar ben toebereid, wonderbaar zijn uw werken; mijn ziel weet dat zeer wel. Psalm 139 vers 13 en 14

Wie ben jij? Kijk eens in de spiegel. Kan die antwoord geven? Kunnen je ouders vertellen wie jij bent? Je vrienden? Doe een DNA-test. Je zult ontdekken dat je een uniek exemplaar bent. Maar wie je écht bent, kan alleen iemand vertellen die jou beter kent dan jijzelf. De Here God kan dat, omdat Hij jou geschapen heeft. Ben je blij met het werkstuk dat Hij van jou gemaakt heeft?

God ziet jou zitten (staan, lopen, liggen). Maar misschien heb jij wel niks met jezelf. Misschien vind jij jezelf een tweepotige hark met bijgeluiden, een driedimensionale motorisch gestoorde droedel, of een gevulde zeemlap op pootjes. Dat zal dan moeten veranderen. Omdat God er niet zo over denkt. Hij wil dat je blij bent met jezelf. Ik bedoel niet trots en zelfvoldaan, niet arrogant en eigenwijs, maar dankbaar voor wie je bent. Het is niet de bedoeling dat je verliefd wordt op jouw eigen spiegelbeeld, maar dat je God jouw spiegel in handen geeft. Hij wil dat je van jezelf houdt. Waarom? Jezus zegt: "Heb je naaste lief als jezelf." Hoe kun je van anderen houden als je niet van jezelf houdt? Als je jezelf afwijst, wat kun je dan aan anderen geven? Je zult jezelf moeten aanvaarden. Je gaven. Je beperkingen. Je intellect. Je lichaam. Je gezondheid. Je uiterlijk. Je geslacht. Om met alles wat je bent God te eren en de mensen om je heen lief te hebben.

Nogmaals: God ziet jou helemaal zitten. Je mag leren jezelf te bekijken met zijn ogen. Wat Hij over jou zegt moet belangrijker worden dan «at jij over jezelf zegt, of .vat mensen over je zeggen. Zeg na wat God over jou zegt. Want dat is pas echt waar. Omdat Hij het kan weten.

Ik zeg het nog één keer: God ziet jou zitten. Trek je met Hem op, dan zal het steeds meer tot je doordringen hoe goed het is dat jij er bent. God wilde jou. Hij had je al op het oog voordat je een compleet mens was. Hij heeft jou geschapen. Met die ogen. Die handen. Die stem. Dat ben jij. En kijk. Je bent geschapen naar Gods beeld. Hij herkent iets van Zichzelf in jou. Iets van dezelfde liefde heeft Hij in jou gelegd. Als die tevoorschijn komt!

Willem de Vink